Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok!

Hafta sonu Trakya ziyaretlerinde bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Edirne'de bir dizi incelemelerde bulundu. Işık, Edirne'den de Tekirdağ'a geçerek Malkara'da hemşerilerini ziyaret ett

GÜNDEM 7.12.2014 15:41:00 0
Amerika

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Amerika’yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bugün bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkeler hangi yoldan geçti bunları biliyoruz" dedi. 

Edirne merkez ve ilçelerinde bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere kente gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, ilk olarak Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’i makamında ziyaret etti. Bakan Işık, ziyaret sonrası basın mensuplarının ülke gündeminde yer alan bilim ve teknoloji ile ilgili sorularını yanıtladı. Işık, bakanlık olarak Ar-Ge bütçelerini tam olarak kullanamamaktan şikayetçi olduğunu belirterek, "Keşke bakan olarak bize ayrılan bütçeyi bitirsem de sonra gidip Maliye Bakanı'ndan ek bütçe istesem. Maalesef bunu yapamıyoruz" ifadelerini kullandı.

SÖZ SAHİBİ OLAN ÜLKELER HANGİ YOLDAN GEÇTİ BİLİYORUZ

Bakan Işık, günümüz dünyasında bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkelerin hangi yollardan geçtiğini bildiklerini dile getirerek, "Amerika'yı tekrar keşfetmeye gerek yok. Bugün bilimde ve teknolojide söz sahibi olan ülkeler hangi yoldan geçti bunları biliyoruz. Tüm tecrübeleri birebir yaşamak zorunda değiliz. Onların yaşadıkları tecrübelerden ders alarak çok daha hızlı yol alabiliriz. Onun için biz bakanlık olarak üniversite-sanayi işbirliğini son derece destekliyoruz. Üniversitelerin artık daha fazla teknoloji transferine yoğunlaşması gerektiğini özellikle söylüyoruz ve buna yönelik pek çok destek mekanizmasını hayata geçirdik. Bu konu üzerinde yoğunlaşıyoruz. Bakın bir taraftan gençlerimize teknogirişim sermaye desteği verirken, diğer taraftan San-Tez projelerinde, projenin yüzde 80’ine kadarını üniversite ve sanayi işbirliği yaparsa biz destekliyoruz" diye konuştu.

AR-GE BÜTÇEMİZİ TAM OLARAK KULLANAMAMAKTAN ŞİKAYETÇİYİM

Bakan Işık, Türkiye’nin son yıllarda bilim, teknoloji ve sanayi alanlarında hızlı bir yükseliş gösterdiğini belirterek, "Türkiye son yıllarda bu konularda hızlı yol alıyor. Çok geç başladığımız için şu an arzu ettiğimiz seviyeye gelmedik. Bundan sonra çok daha hızlı yol alacağımızı düşünüyorum. Bakan olarak şunu da dile getirmek isterim. Ar-Ge bütçemizi tam olarak kullanamamaktan şikayetçiyim. Keşke bakan olarak bize ayrılan bütçeyi bitirsem de sonra gidip Maliye Bakanı'ndan ek bütçe istesem. Maalesef bunu yapamıyoruz. Bu bizim önemli bir sorunumuz. İkincisi proje kalitemiz daha arzu ettiğimiz noktada değil. 550 tane teknogirişimci gencimize destek vereceğiz dedik. Maalesef bu yıl 285'te kaldık. Üzücü bir şey daha söyleyeyim Edirne'den bir tane genç bu girişimden sermaye desteği almamış. Bu bizim sistemimizde sorun olduğunu gösteriyor. Bireysel zekada dünyanın en zeki milletlerinden biriyiz. Buzdan jeton yapıp elin kolasını almayı biliyoruz. Bu bir yaratıcılıktır ama bunun mutlaka bir sistematiğe dönüşmesi, bir şehre, bir yapıya, bir ülkeye fayda sağlaması bizim en önemli önceliğimizdir" ifadelerini kullandı.

Vali Dursun Ali Şahin, ziyarette Bakan Işık’a tarihi Selimiye Cami’nin resmi bulunan porselen tabak hediye etti. Bakan Işık, ziyaretin ardından AK Parti Merkez İlçe 5. Olağan Kongresi’ne katılmak üzere valilikten ayrıldı.

İha