Kırklareli Belediyesi Atatürk Kaidesi davasını kazandı

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kırklareli Valiliği'nin kendilerine yönelik İstasyon Caddesi'ndeki Atatürk Kaideleri çalışması konusunda açtığı 'Yürütmeyi Durdurma

GÜNDEM 4.12.2014 17:32:00 0
Kırklareli Belediyesi Atatürk Kaidesi davasını kazandı

Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, İstasyon Caddesi’ndeki polis aracının bulunduğu yerden kaldırılacağını ve Kırklareli’nin en güzel yerine görkemli bir Atatürk heykeli dikileceğini açıkladı. Kesimoğlu ayrıca, Kırklareli halkının belirleyeceği ve uygun görülen yere büyük bir Atatürk heykeli yapacaklarını altını çizerek, açılışını da Kırklareli Valisi Esengül Civelek ve Kırklareli halkı ile birlikte yapacaklarını vurguladı.

Yaklaşık 3 buçuk aylık süreç içerisinde her zaman haklı olduklarını vurgulayan Kesimoğlu, haklılıklarının hukuk nezdinde de doğruluğunu bulduğunu söyledi.

BİZ DEMOKRATİK TEPKİ HAKKIMIZI KULLANDIK

Kesimoğlu, "Yaklaşık 3 buçuk aydan bu yana bir kriz yaşadık. Biz bu süreçte demokratik tepkimizi dile getirdik. Anayasadan ve yasalardan kaynaklanan demokratik tepki gösterme hakkımızı kullandık. Halkımız ile birlikte bir araya geldik. Engellemenin gerekçesi hukuk ile yada başka bir şey ile uzaktan yakından alakası yok. Biz, oraya Atatürk’ün fotoğraflarını koyacaktık. Ancak dönemin Valisi tarafından verilen talimat ile İl Özel İdaresi tarafından bize dava açıldı. O süreçte de Kırklareli Valiliği tarafından bir basın açıklaması yapıldı. O basın açıklamasında önemli bir noktaya vurgu yapmak istiyorum; 'Kırklareli Belediye Başkanlığı’nın kamuoyuna yaptığı açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. İşin doğrusu Belediye tarafından kamuoyundan gizlenen, Belediye meclisi tarafından alınan kararla İstasyon Caddesi üzerine baştan başa ticari amaç güden tek tip satış noktası yapılması istenmesidir' ifadelerine yer verdiler. Ayrıca bir meclis kararı ortaya çıkardılar. Hep söyledik yine söylüyoruz. O gösterilen meclis kararı ile bizim yapacağımız işin uzaktan yakından alakası yok. O karar İstasyon Caddesi’nin düzenlenmesine yönelik bir karardır. Kaldı ki Adalet ve Kalkınma Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri tarafından kabul edilen bir karardır. Ayrıca o teklifi veren de Milliyetçi Hareket Partisi meclisi üyeleri arkadaşlarımızdır. Valilik basın merkezi bu açıklamayı yaptı. Ama her nedense bu açıklama Valiliğin resmi sitesinde yer almadı. Ayrıca o açıklamada şöyle bir ifadede kullanılıyor 'Halktan gizli rant sağlamak amacıyla.' Şunu söylemek istiyorum halktan gizli bir karar olmaz. Bilindiği gibi meclis toplantıları herkese açıktır. Ayrıca mecliste alınan kararlar mevzuat gereği Valiliğe gider. Yani Valilik’ten gizli de olamaz" dedi.

BU KARAR, BİZİM NE KADAR HAKLI OLDUĞUMUZUN BİR KARARIDIR

Açılan davanın kararını basın mensupları ile paylaşan Başkan Kesimoğlu, "Ben şimdi size yargının verdiği kararı göstereceğim. Zamanın sayın Valisi, İl Özel İdaresi aracılığı ile Edirne İdare Mahkemesi’ne Esas No 2014/837 sayısıyla dava açtı. Dava 'Yürütmeyi durdurma' talepli. İddia da diyor ki, 'İstasyon Caddesi’nde bir proje kapsamında tek tip satış noktaları yapılması amacıyla, alınan Kırklareli Belediye Meclisi’nin 01.07.2014 tarihli ve 133 sayılı kararının satış yapmak isteyen esnafa kira verilmesi amacıyla söz konusu caddenin ortasına beton atıldığı cadde üzerine yapılan ticari amaçlı yapıların halkın bütün caddeyi genişliği ile kullanmasına engel olacağı caddenin bütünlüğü bozularak kamu çıkarlarına aykırı hareket edildiği, caddeye yakın olan okulların güvenliği için olumsuzluk oluşturacağı ileri sürülerek iptal ve yürütmeyi durdurulması talebi' denildi. Ben o zaman da söyledim. Yaptıklarımız orada. 6 tane kaidemiz orada. Sürecin başından bu yana haksız, hukuksuz ve adaletsiz bir yaklaşım olduğunu ben baştan bu yana söyledim. Ve sonuç olarak yaklaşık 10 gün önce mahkemenin kararı elimize ulaştı. Kararda şu ifadelere yer verilmiş: 'Dosyanın incelenmesinden, olayda anlatılan şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurma isteğinin red edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.' Bakın burada bir yargı kararı var. Ben mülkiye mezunuyum. İdare hukukunu çok iyi biliyorum. Yürütmeyi durdurma talebinin red edilmesi davanın esastan red edilmesi anlamına gelir. Bu çok önemli bir karar. Bizim ne kadar haklı bir zeminde görevimizi yaparken engellendiğimizin resmidir. Bizim alnımıza sürülen kara lekenin ne kadar haksız, hukuksuz, adaletsiz ve insafsız olduğunu teyit eden bir belgedir. Bizim haklılığımızı tescil ediyor, hukuk tarafından haklı bulunuyor" ifadelerini kaydetti.

POLİS ARACI EN KISA SÜREDE BULUNDUĞU YERDEN KALKACAK

Bu kararın yargının bir zaferi olduğuna dikkat çeken Kesimoğlu, "Bu karar yargının bir zaferidir. Bu aynı zamanda Kırklareli halkının Atatürkçü, ilke ve devrimlerinin yılmaz bir savunucusu olduklarının bir göstergesidir. Bu konuda Sayın Valimiz ve Emniyet Müdürümüz ile görüştüm. Onlarla da bir mutabakata vardık. Araç en kısa süre içerisinde bulunduğu yerden kalkacak" diye konuştu.

KIRKLARELİ’NİN EN GÜZEL YERİNE BÜYÜK BİR ATATÜRK BÜSTÜ DİKECEĞİZ

Kırklareli Valisi Esengül Civelek ve Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay’ın, Atatürk Kaideleri konusunda çok sıcak ve yapıcı davrandıklarını belirten Kesimoğlu, Vali Esengül Civelek ‘in kendisine samimi bir öneride bulunduğunu ifade ederek, "Bu konuda Sayın Valimize ve Emniyet Müdürümüze teşekkür ediyorum. Bize çok yapıcı ve iyi niyet ile yaklaştılar. Bu iyi niyetleri ve sıcak yaklaşımları bizleri fazlası ile memnun etti. Bu, iyi niyet ve sıcak yaklaşımları çerçevesinde Sayın Valimiz ile birlikte Kırklareli’nin en güzel yerine Atatürk heykelini birlikte yapma ve açılışını birlikte gerçekleştirme düşüncesi bizde hakim oldu. Ayrıca, Sayın Vali ile yaptığımız görüşmede, Atatürk heykelinin yapımına katkı yapacağını ve açılışını törenle birlikte yapabileceğimizi bana iletti. Biz de Kırklareli’nin en güzel yerine Atatürk’ün büstünü en kısa sürede dikeceğiz" dedi.

Vali Esengül Civelek’in Atatürkçü anlayışında olduğunu vurgulayan Kesimoğlu, "Yeni gelen Sayın Valimizin Atatürkçü anlayışından, ilke ve inkılaplarından bir adım dahi geri gitmeyeceğini 20 yıldır biliyorum. Bu konudaki duyarlılığından dolayı kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerine yer verdi.

Bu süreçte yanlarında olan herkese teşekkür eden Başkan Kesimoğlu, yeni yapacakları Atatürk büstü yeri için önerilere açık olduklarını belirterek, "O görkemli heykelimizi vatandaşlarımız ile birlikte dikeceğiz. Yer konusunda halkımızın da önerilerini bekliyoruz. Bizlere sosyal medya hesaplarımızdan, mail yolu veya telefon ile görüşlerini bildirebilirler" diyerek sözlerini tamamladı.

Marmara Haber