Hazır yorganlar yılların yorgancılarını vurdu

El emeği göz nuru ipek ve yün yorganlar artık tarihe karışıyor. Yeni evlenecek kızların çeyizlerini süsleyen el emeği yorganların sayısı her geçen gün Edirne'de azalıyor. Hazır yorganların

GÜNDEM 1.12.2014 14:19:00 0
Hazır yorganlar yılların yorgancılarını vurdu

MESLEĞİN CAZİBESİ TÜKENDİ

Edirne’de 25 yıldır yorgancılık yapan Hüseyin Bıyık, mesleğin cazibesinin tükendiğini ifade ediyor. Geçmiş yıllarda yün ve pamuktan yorgan, yastık ile yatak diktiren müşteri sayısının çok fazla olduğunu dile getiren Bıyık, zamanla yün ve ipek yorgan diktiren sayının azaldığını söyledi. Yorgan dikmenin zor bir iş olduğunu yineleyen Bıyık, “Yoğun bir gün geçiriyoruz. İş yerimden hiç dışarı çıkamıyoruz. Bazen sıkıcı bile olsa yapmak zorundayız. Mesleğimiz. Kızlara çeyizlik yetiştirmek zorundayız” dedi.

Artık yorgan ustası yetişmediğini ve çırak bulamadıklarını ifade eden Bıyık, “Mesleğimiz kaybolmaya yüz tuttuğu için çırak bulamıyoruz. Getirisi yüksek olmadığı için bu işi tercih eden yok. Mesleğimizin son temsilcileri biziz. Biz kaybolduktan sonra meslekte kaybolacaktır” ifadelerine yer verdi. El emeği yorganların önemini ilerleyen yıllarda insanların fark edeceğini vurgulayan Bıyık, yaşlı insanların yün ve pamuk yorgan tercih ettiğini, yün ve pamuk yorganların organik olduğu için sağlıklı olduğunu kaydetti. Son olarak Bıyık, çeyizlik yorganların 150 lira, günlük kullanılan yorganların 110 liradan alıcı bulduğunu söyledi.