Kadına yönelik şiddeti protesto ettiler

Çerkezköy Belediye Binası önünde yaklaşık 30 kişilik HDK Tekirdağ Kadın Meclisi üyesi toplanarak, kadına yönelik şiddete karşı protesto eylemi yaptı.

GÜNDEM 24.11.2014 15:56:00 0
Kadına yönelik şiddeti protesto ettiler

Kadına karşı uygulanan şiddetti kınayan grup basın açıklaması yaparak dağıldı.

 

SAVAŞ ZAMANI DEĞİL BARIŞ ZAMANINDA DA KADINLAR ŞİDDETE MARUZ KALIYOR

HDK Tekirdağ Kadın Meclisi üyelerinden Gizem Üzüm ve Şehnaz Kaya protesto eyleminde basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında, “25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabel kardeşlerin devlet tarafından tecavüze uğrayıp öldürülmesinin ardından yarım yüzyıl geçti. Kadına yönelik şiddete karşı dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için BM 1999’da bu günü ‘Kadına yönelik şiddete karşı mücadele ve uluslararası dayanışma günü’ olarak ilan etti. Sadece savaşlarda değil, barış zamanlarında da sistemin törenin, inançların mağduru olan kadınlar devletin, ailenin, toplumun elinde her türlü baskıya, ayrımcılığa, şiddete maruz kalıyor. Erkek egemen sistem, kendi iktidarının devamı için aileyi, ailede ise kadını dizayn etmeye çalışıyor.Kadınları ev içi yaşamlara hapsediyor, inat eden kadını makbul sayarak en basitinden gülen bir kadını iffetsiz göstererek ötekileştiriyor. Medya araçlarıyla koca, baba, erkek kardeş dayaklarını, namus ve töre cinayetlerini magazinleştirerek kanıksanmasına neden oluyor. Türk Ceza Kanun’unda kasten adam öldürmenin cezası açıktır. ‘Ağırlaştırılmış müebbet’. Ancak mızrağın çuvala sığmadığı durumlarda mağdur kadın olunca, ‘iyi hal’ veya ‘ağır tahrik’ indirimiyle katiller ödüllendiriliyor veya soruşturma açılmıyor. Son iki yılda kolluk kuvvetlerinin işlediği suçlara dair hiçbir soruşturma açılmadı. Yargıtay 13 yaşındayken toplu tecavüze maruz kalan bir çocuğun tecavüze rıza gösterdiğine hükmetti.”denildi.

 

KADINLAR CARİYE YAPILIYOR

Basın açıklamasında IŞİD’in kadınları cariye yaptığı ileri sürülerek, şunlara yer verildi: “Burnumuzun dibinde IŞİD canilerinin yerlerini, yurtlarını savunan kadınları cariye yapmaları, esir pazarlarında satmaları veya katletmeleri yakıcı bir biçimde önümüzde duruyor. Tüm dünyanın önlerinde saygıyla eğildiği YPJ’li kadınları terörist diyerek itibarsızlaştırma çabasının IŞİD yandaşlığının, bu anlayışın benimsendiğinin bir göstergesidir. Suçlar cezasız kalınca suçlular suç işlemeye devam ediyor. Erkek egemen sistemin meclisi, hükümeti, yargısı, töresi kadını korumamaktadır. Koruyamamaktadır. Kobani’deki direniş bize önemli bir ders verdi. Kadınlar hayatın her alanında mücadele edebilmeli yeteneğine ve becerisine sahiptir. Bu nedenle örgütlü kadın hareketinin erkek egemen sistemi zayıflatacağını yüksek sesle söylüyoruz”

 

ŞİDDETE KARŞI YÜRÜDÜLER

Kadınlar basın açıklamasının ardından Atatürk Caddesi’nde ‘Şiddete karşı’ yürüdü. Güvenlik güçleri  yürüyüş izinlerinin olmadığını ve yapacakları yürüyüşün yasal olmadığını söylemeleri üzerine kısa bir süre polis ve kadınlar arasında tartışma yaşandı. Çerkezköy Polisi yürüyüşe izin vermeyince kadınlar sessizce dağıldı.

 

Haber/Gökhan TEKER