Köprülü Ergene için Meclis Araştırması istedi

Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü Ergene'de kurulması planlanan Kömür Termik Santrali için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden Meclis Araştırması açılmasını istedi

GÜNDEM 21.11.2014 15:31:00 0
Köprülü Ergene için Meclis Araştırması istedi

Ergene’de kurulması planlanan Kömür Termik Santrali için Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü harekete geçti. Köprülü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiği dilekçe ile Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

 

TERMİK SANTRALİN KURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Milletvekili Emre Köprülü Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (T.B.M.M) verdiği dilekçede şu ifadelere yer verdi:

Tekirdağ İli Ergene ilçesi sınırları içerisinde yaklaşık 6,5 hektarlık alanda tesis edilmesi planlanan ‘Modern Enerji Buhar Üretim Santrali Projesi’ adı altında; verimli tarım arazilerinin yer aldığı bölgenin tam ortasına sessiz sedasız ‘Kömür Termik Santrali’kurulmak üzere çalışmalar yapılmaktadır. 6.5 hektarlık proje alanı içerisinde yaklaşık 10.000 m2 lik alana santral üniteleri, 25.000 m2 lik alana ise kömür stok sahası yerleştirileceği belirtilmektedir. 

 

YILLARDIR ERGENE NEHRİ’NİN KİRLİLİĞİ İLE MÜCADELE EDİLİYOR

Tekirdağ’ın yeni kurulan ilçelerinden birisi olan Ergene ilçesi; yıllardır Ergene Nehrinde ki kirlilikle ve onun doğaya ve insan hayatına verdiği zararla mücadele ederken, şimdi de bölgenin tam kalbine 49 yıllığına kullanılması planlanan Termik Santral kurulacağı haberi vatandaşlarımızı endişelendirmiştir. Kısa bir süre önce, Başbakan Sayın Davutoğlu’nun ‘Yapısal Dönüşüm Programı’ hakkında kamuoyuna yaptığı açıklamalarda ‘Trakya Ergene bölgesinde Termik Santral Kurulacağı’ şeklindeki cümleleri bu endişeleri bir kat daha artırmıştır. 

 

YÖRE HALKI GEÇİMİNİ TARIM VE HAYVANCILIKTAN SAĞLAMAKTA

Kömür Santrali’nin yapılacağı, verimli toprak arazilerinin bulunduğu bölgede; santralin kurulması planlanan yere sadece 500 metre mesafede binlerce insan yaşamakta ve burada yaşayan yöre halkı da geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlamaktadır. Özellikle bu bölgede yaşayan insanlar, tarıma verimli topraklarının Termik Santral neticesinde zarar görmesiyle kısa bir süre içinde bu topraklarda bir şey yetiştiremez hale geleceklerini ve topraklarının da çöle döneceğini ifade etmektedirler.

 

TERMİK SANTRALLER DOĞAYA ZARAR VERMEKTE 

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; Termik Santraller hem küresel ısınmaya neden olan sera gazlarını(karbon dioksit) hem de hava kirliliğine neden olan gaz ve parçacıkları havaya salarak, kül dağlarına ve asit yağmurlarına neden olarak, insan sağlığına ve doğaya zarar vermektedir. Kömür santrallerinin zararlarını anlatan bilim adamları; Kömür yakıldığında ortaya çıkan artıkların ağır metaller ve zehirli maddeler içerdiğine dikkat çekmektedirler. Örneğin, insan sağlığına veya çevreye zarar verebilecek miktarlarda arsenik, kadmiyum, krom ve kurşun bulunabileceğini ve bu kirleticilerin içme suyu kaynaklarına, yüzey su gövdelerine, bitkilere ve hayvanlara ulaştığında riskler meydana getireceğine vurgu yapmaktadırlar. 

Yatağan Termik Santrali ve Afşin-Elbistan Termik Santrallerinin yıllarca, insan ve çevreye verdiği zararlar ortada dururken, bu santrallerin atmosfere saldığı milyonlarca ton karbondioksit sonucu binlerce hektar ormanın kuruduğu, bölgedeki tarımsal ürünlerin verim ve kalitesinin düştüğü, insanlar üzerindeki tahribatının ciddi boyutlarda olduğu, Santral olan bölgelerde kanser ve solunum yolu hastalıklarının çok fazla arttığı da yıllardır gözlemlenen gerçeklerdendir.

 

NASA KAPATILMASI YÖNÜNDE GÖRÜŞ BİLDİRDİ

Dünya ülkeleri termik santrallerden vazgeçerken, NASA ‘2030 yılına kadar kömür santrallerinin mutlaka kapatılması’ yönünde görüş bildirmiştir. Ancak yeni kömür santralleri kurmak için adeta yarış içerisinde olan Türkiye, şu anda Avrupa çapında en fazla yeni santral planına sahip ülkeler arasında başı çeker konumuna gelmiştir.

Türkiye’nin bir an evvel Kömür Santrallerinden vazgeçmesi gerektiğine değinen Bilim Adamları:

- Kömür santrallerinin sağlığı olumsuz etkilemediği,

- Bazı önlemlerle olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılacağı,

- ‘Modern Enerji’ gibi iyimser tanımlamaların altına sığınarak zararsız olduğunu iddia etmenin tamamen yanıltıcı ve yanlış olduğunu, ayrıca bunun en gelişmiş ülkeler tarafından bile kanıtlanmadığı vurgulanmaktadırlar. Dünya çapında yapılan tüm araştırmalar ve örnekler göstermektedir ki; Kömür santrallerinin sağlığa olumsuz etkileri kesindir ve herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir.

 

ONAY VERMEK BİR CİNAYETTİR

Bu bağlamda; Ergene Nehrinde ki kirlilik gibi önemli çevre sorunlarıyla mücadele veren bölgemizde, Kömür Termik Santrali kurmak kabul edilemez bir gerçektir. Sağlıklı yaşam en temel insan hakkıysa, bu hakkı ortadan kaldırmak anlamına gelen termik santralin buraya kurulmasına onay vermek de bir cinayettir. 

Bir yandan Ergene nehrini sözde kurtarmak, suyunu temizlemek için milyon dolarlar harcandığı iddia edilirken, diğer taraftan aynı yerde yeni bir doğa faciası yaratılmaya çalışılması büyük bir çelişki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölgemizi bekleyen çok ciddi sorunlar vardır. İnsan sağlığı, doğa kirliliği hiçe sayılarak bölgemizde yapılması planlanan bu termik santral binlerce ailenin sosyal-ekonomik yaşamını olumsuz etkileyecek, tarım arazileri yok olacak, toprak, su, hava kirliliği ile henüz bir çözüme ulaşmamış çevre sorunlarına bir yenisi daha eklenecektir. 

 

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILSIN

Geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlayan bölge halkının yaşayacağı bu mağduriyetin önüne geçmek, kurulacak Termik Santralin insan sağlığına, tarım ürünlerine, ormanlara, doğal dengeye vereceği zararları; aynı zamanda yerel, bölgesel, ulusal düzeyde olası etkilerinin araştırılması, önlenmesi ve çözüm bulunması amacıyla, Anayasa’nın 98 ve TBMM İçtüzüğü’nün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve talep ederiz.

Marmara Haber