Motorlu taşıyıcılara torba yasa bilgilendirmesi

Çerkezköy SGK Merkez Müdürü Yücel İnce, Motorlu Taşıtlar Kooperatif üyelerini, 6552 Sayılı Kanun hakkında bilgilendirdi. İnce, "Borçlarını yapılandırmayanlar başvuru tarihi sona ermeden bu

GÜNDEM 17.11.2014 15:55:00 0
Motorlu taşıyıcılara torba yasa bilgilendirmesi

SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) Çerkezköy Merkez Müdürü Yücel İnce, S.S. Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Üyelerini Kooperatif Lokali’nde 6552 sayılı Kanun kapsamında pirim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda bilgilendirdi. Dün sabah 10.30-11.30 saatleri arasındaki bilgilendirme toplantısına SGK Merkez Müdürlüğü İşveren Servisi Şefi H. İbrahim Abasız ile birlikte katılan SGK Çerkezköy Merkez Müdürü Yücel İnce, “Borçlarını yapılandırmayanlar başvuru tarihi sona ermeden bu fırsattan yararlansın.” uyarısında bulundu.

 

SON BAŞVURU TARİHİNİ KAÇIRMAYIN

6552 Sayılı Kanun kapsamında pirim borçlarının yeniden yapılandırılmasına dair kanun 1 Ekim 2014 tarihi itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Çerkezköy Merkez Müdürü Yücel İnce, “Amacımız kurumumuza borcu bulunan tüm paydaşlarımızın bu kanundan faydalanmasını sağlamaktır. Başvuru süresince hizmet sunduğumuz tüm kesimlere tamamen ulaşarak katılımın en üst seviyeye çıkartmaktır. Bu hedefimizi gerçekleştirirken siz değerli paydaşlarımıza büyük görevler düştüğünün bilincindeyiz. Paydaşlarımızın bu torba yasadan faydalanamaması kendilerinin olduğu kadar bizimde kazancımız olacaktır. Borcu bulunan vatandaşlarımızın 6552 Sayılı Yasa’nın başvuru tarihilerini kaçırmadan bu ödeme kolaylıklarından faydalanmaları mutlak ve mutlak avantajlarına olacaktır.”dedi.

 

PRİM BORÇLARINDAN DOLAYI SAĞLIK HİZMETİ ALAMAYAN BORÇLARINI YAPILANDIRMALARI HALİNDE YARARLANABİLİRLER

Konuşmasında prim borçlarından dolayı sağlık hizmeti alamayanların borçlarını yapılandırmaları halinde bu hizmeti alabileceklerini kaydeden İnce şöyle devam etti: “5510 sayılı kanunun 4. Maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındaki sigortalılar, 60. Maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalıları, ek 5 ve ek 6. Maddeler kapsamında sigortalı olanlar, geçici 60. Madde kapsamındaki borçlarını yapılandırmaları halinde, yapılandırılan borç haricinde altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması veya altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını  ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları ve bu maddeye göre yapılandırılan borçlarının ilk taksitini ödemeleri halinde, genel sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacaklardır.”

İnce, ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlere, ödeme vadesi geçmiş taksit borcu yapılandırma kapsamına girmeyen muaccel borcu bulunuyorsa ‘Borcu yoktur’ yazısı verme imkanı sağlanmış olacağını sözlerine ekledi.

 

YAPILANDIRMA BAĞ-KUR SİGORTALILARINA NE SAĞLIYOR?

İnce, daha sonra bu yapılandırmanın Bağ-Kur prim borcu olanlara ne sağladığını anlattı. İnce,“Yapılandırma kapsamındaki 10 Eylül 2014 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı borçlarının tahsilinden vazgeçilmektedir.1479 ve 2926 sayılı kanunlara göre tescilleri yapıldığı halde 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle sigortalıkları durdurulanların, 31 Aralık 2014 tarihine kadar kuruma başvurmaları ve durdurulmuş sürelere ilişkin hesaplanan tutarları en geç 2 Şubat 2015 tarihine kadar ödemeleri halinde, durdurulmuş  bu süreleri sigortalılık olarak değerlendirilecektir.”diye konuştu.

 

YAPILANDIRMA GENEL SAĞLIK SİGORTALILARINA NE SAĞLIYOR? GELİR TESTİ NASIL UYGULANACAK?

Yapılandırmanın genel sağlık sigortalılarına ne sağlayacağını ve gelir testinin nasıl uygulanacağı konusunda bilgiler veren İnce,“Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurması durumunda genel sağlık sigortası borçları gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecektir.10 Eylül 2014 ve öncesi gelir testi yaptırmış olmakla birlikte gelir düzeyleri asgari ücretin iki katından daha düşük olarak tespit edilmiş olanların, bu tespit öncesinde genel sağlık sigortası prim ödenmemiş olan süreleri hakkında da gelir testi sonucu bulunan tutarlar esas alınarak genel sağlık sigortası borçları güncellenecektir. Genel Sağlık Sigortası prim borçları yeniden yapılandırılacak. Diğer kapsamlarda sağlık güvencesi olmayan ve gelir testine tabi olan genel sağlık sigortalılarına ait borç asıllarının 1 Haziran 2015 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.”bilgilerini verdi.

 

YAPILANDIRMADA ÖDEME VE TAKSİTLENDİRME SEÇENEKLERİ

SGK Çerkezköy Merkez Müdür Yücel İnce, yapılandırmada ödeme ve taksit seçeneklerinin neler olduğunu anlatırken şunları dedi:“Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir.Yapılandırılan borçlar 6,9,15 veya 18 ayda ödeyebilecektir.Yapılandırılan borçlar, il özel idareleri, belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğine haiz kuruluşlarca ikişer aylık dönemler halinde otuz altı (36) eşit taksitte, Gençlik ve Spor Bakanlığı,Türkiye Futbol federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde kırk iki (42) eşit taksitte ödenebilir. Başvuru süresi ise kanun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren, Genel Sağlık Sigortası borçluları için 7 ay,  30 Nisan 2015. Diğer borçlular için 3 ay, 31 Aralık 2014’tür. Peşin ilk taksit ödeme süresi ise kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ay başından itibaren, Genel Sağlık Sigortası borçları için 8 ay,1 Haziran 2015, diğer borçlar için 4 ay, 2 Şubat 2015’tir.”

 

BİLGİLENDİRME FAYDALI OLDU

S.S. Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi Yönetim Kurulu başkanı Yılmaz Arat, Yücel İnce’nin yaptığı bilgilendirmenin ardından teşekkür etti. Arat, şunları söyledi: “Öncelikle bun gün bizleri kırmayıp kooperatifimize gelerek bizleri 6552 Sayılı Kanun kapsamındaki yapılandırma konusunda bilgilendiren Sosyal Güvenlik Kurumu Çerkezköy Merkez Müdürümüz Yücel İnce ve SGK İşveren Servi Şefi Halil İbrahim Abasız’a şahsım, yönetim kurulumuz ve üyelerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Bu kanun hakkında kooperatif üyelerimizin bilgilendirilmesi için sayın SGK Merkez Müdürümüz Yücel İnce’yi cuma günü ziyaret ederek kooperatifimiz de bir toplantı yaparak üyelerimizi bilgilendirmesini rica etmiştik. Sağ olsunlar bu gün kooperatifimizde bizlerle birlikte oldular ve 6552 Sayılı yasa hakkında bizleri detaylı olarak bilgilendirdiler. Şoför arkadaşlarımızın da sorularını yanıtladılar. Bu bilgilendirme toplantısı bizler için çok faydalı ve yararlı oldu. Bende kooperatifimiz üyesi arkadaşlarımızın bu kanun kapsamındaki yapılandırmadan bir an önce faydalanmalarını istiyorum. Bu fırsat bir daha ele geçmeyecek bir fırsattır. Bunun değerlendirilmesi gerekir.”

 

Haber/Seyit SÜREN