Yenidoğan canlandırma eğitimi verilecek

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce sağlık çalışanlarına yönelik, Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında eğitim verilecek. Bugün açılışı yapılacak eğ

GÜNDEM 17.11.2014 11:05:00 0
Yenidoğan canlandırma eğitimi verilecek

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) kapsamında sağlık çalışanlarına eğitim verecek.

 

DOĞUM SONRASI ÖLÜM YÜZDE 23

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, tüm dünyada 4 milyon yenidoğan ölümü gerçekleştiğini ve bunun yüzde 23’ünün doğum sonrası asfiksiye bağlı olduğu kaydedildi. Dünyadaki gibi Türkiye’de de asfiksinin temel bir neonatal sorun olmayı sürdürdüğü belirtilen açıklamada, “Özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda da neonatal resüsitasyon gereksinimi doğabilmektedir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurur. Her yenidoğanın, yeterli bir resüsitasyona hakkı vardır. Bu ise; doğum odasında uygun gereçlerin her an hazır olmasıyla birlikte, burada çalışan sağlık personelinin yenidoğan resüsitasyonunda becerili olmalarını ve bir ekip olarak uyumlu çalışabilmelerini gerektirir.”denildi.

 

1998’DEN BERİ NRP YÜRÜTÜLÜYOR

Yenidoğan ölümlerinin önüne geçibilmek amacıyla asfiksiye bağlı ölümlerin ve seklerin önlenmesi için 1998 yılından beri Sağlık Bakanlığı’nca Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) yürütüldüğünü belirten Tekiradğ Halk Sağlığı Müdürlüğü, “Program kapsamında yurt çapında doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerilerle donatılması amacıyla Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri gerçekleştirilmektedir.”açıklamasını yaptı.

 

İKİ GÜN EĞİTİM VERİLECEK

Yenidoğan Canlandırma Uygulayıcı Eğitimleri kapsamında 18-20 Kasım 2014 tarihleri arasında NRP Uygulayıcı Eğitimler düzenleneceği bildirildi. Halk Sağlığı Müdürlüğü, dün de NRP Uygulayıcı Güncelleme eğitimi yapıldığını bildirdi. Eğitimlere Tekirdağ’daki kamu ve özel hastanelerde çalışan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, anestezi Uzmanı ve doğum eyleminde görev alan pratisyen hekim, ebe, hemşire ve anestezi teknisyenleri katılacağı belirtildi.

Tekirdağ Otelcililik ve Turizm Meslek Lisesi’nde yapılacak eğitimler için bugün saat 9.00’da açılış töreni düzenlenecek. Yarın saat 15.00’da da programa katılan sağlık çalışanları için sertifika töreni düzenlenecek.

 

Menşure Kardeş