Tarım'da da iş güvenliği önemli

İş Güvenliği Uzmanı Serkan Küçük, "Sanayi tesisleri için iş sağlığı güvenliği ne kadar önemliyse, tarımla ve hayvancılıkla ve çiftçilikle uğraşanlar için bu farkındalıÄ

GÜNDEM 14.11.2014 17:21:00 0
Tarım

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) başkanlığında 25 firma ve kurum temsilcisinin katıldığı, İş Sağlığı ve Güvenliği devam ediyor. İş kalitesinin ve güvenliğinin arttırılmasının hedeflendiği, ETSO ve Avrupa İşletmeler Ağı Edirne Projesi Ofisi ortaklığında düzenlenen 'AB'ye Uyum Sürecinde İş Güvenliği' çalıştayında dün teknik boyut değerlendirilirken, bugün de hukuki boyut değerlendiriliyor. 

 

TARIMDA İŞ GÜVENLİĞİ

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Serkan Küçük, gazetecilere yaptığı açıklamada, tarımda iş güvenliği konusuna değindi. Tarımın başlı başlına ayrı bir konu olduğunu ifade eden Küçük, "Özellikle ben Trakya tarımından dolayı meslek hastalığına uğramış çiftçi sayısının popülasyonun bugüne kadar Türkiye'de araştırıldığını görmedim. Son derece ufak örnekler var. Gerek iş kazaları, gerekse meslek hastalıkları açısından son derece büyük riskler barındırıyor. Trakya çiftçileri gübreye ‘şerbet’ der, adı şerbet olan bir şeyden çekinmezsiniz. Dolayısıyla pek çoğunda meslek hastalığı, cilt hastalıkları ve bunun çevre kirliliğiyle son dönemlerde olan bağlantısının büyük bir potansiyel olarak araştırmaya gerek olduğunu düşünüyorum. Sanayi tesisleri için iş sağlığı güvenliği ne kadar önemliyse, tarımla ve hayvancılıkla ve çiftçilikle uğraşanlar içinde bu bilincin ülkemizde henüz farkındalığının başlamadığını söyleyebiliriz. Yani sanayiye yönelik bir farkındalık var ama tarıma yönelik bir farkındalık yok henüz. Çiftçilerin tozla, hububatla, kimyasallarla ilişkisini gösteren parametreler sağlığı tehdit eden bir boyuttadır ülkemizde. Ama biz buzdağının altını görmedik henüz bilmiyoruz" dedi.

A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Küçük, daha sonra katılımcılara iş güvenliğinin hukuki boyutlarıyla ilgili bir sunum yaptı. 

 

Marmara Haber