Bugün diyabet günü

Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, 14 Kasım 'Dünya Diyabet Günü'nde hastalık hakkında bilgi verdi

GÜNDEM 13.11.2014 14:58:00 0
Bugün diyabet günü

Bugün 14 Kasım ‘Dünya Diyabet Günü’. Tekirdağ Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, diyabete dikkat çekmek için hastalık hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’de 2,5 milyon diyabet hastasının bulunduğu belirtilen açıklamada, “Böyle giderse 2025 yılında bu rakamların ikiye katlayacağı tahmin ediliyor.”diye konuştu.

14 KASIM DİYABET GÜNÜ

Halk Sağlığı İl Müdürlüğü’nden 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yapılan açıklamada, hastalık hakkında bilgi verilerek, önemine dikkat çekildi. Açıklamada, halk arasında ‘Şeker Hastalığı’ olarak bilinen Diabetes Mellitus’un bulaşıcı olmayan hastalıkların salgını olarak görüldüğü kaydedildi. Dünya Sağlık Örgütü verilerine yer verilen açıklamada, “Türkiye´de yaklaşık 2,5 milyon, dünyada 150 milyon diyabetli nüfus bulunduğu, böyle giderse 2025 yılında bu rakamların 2´ye katlayacağı tahmin edilmektedir. Avrupa´da körlük nedenleri arasında 1. sırada yer almaktadır. Koroner kalp

hastalığından ölümlerin %75´inin, bacak ampütasyonlarının %50´sinin nedeni, böbrek hastalığının en önemli sebebi yine şeker hastalığıdır. Ancak şu gerçeği göz ardı etmemek gerekmektedir. Kontrol altında tutulan diyabet, ortalama yaşam süresini uzatmakta ve yaşam kalitesini artırmaktadır.”

 

DİYABETİN ÇEŞİTLERİ

Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki çeşit diyabet bulunduğu belirtilen açıkalmada, “Tip 1’de pankreas harabiyetine bağlı olarak gelişen mutlak insulin eksikliği vardır, gerçek nedeni bilinmemektedir. Tip 1 diyabet, genetik yatkınlığı

olan kişilerde genellikle viral enfeksiyonlar, stres veya travma gibi bir olay sonrasında tetiklenmektedir. Bu hastalarda günlük enjeksiyonlarla insülin eksikliğinin telafi edilmesi gereklidir.”denildi.

 

YÜZDE 90 TİP 2 DİYABETİ

Tip 2 diyabetin genetik zeminde genellikle obezite ve fiziksel hareketsizliğe bağlı olarak görüldüğü ve tüm dünyada tanı konulan diyabet vakalarının yüzde 90'dan fazlasını tip 2 diyabet olduğu kaydedilen açıklamada şunlara yer verildi: Hastalığın temelinde genetik olarak yatkın kişilerde yaşam tarzı ile tetiklenen insulin direnci ve zamanla insulin salgısında azalma söz konusudur. Tip 2 diyabet genellikle 40 yaşından

sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar.”

 

DİYABETİN TEDAVİSİ

Halk Sağlığı Müdürlüğü, yaptığı açıklamada hastalığın tedavisine de yer verdi. Bununla ilgili şunlar kaydedildi: “Diyabet tedavisi; ilaç tedavisi, tıbbi beslenme tedavisi ve egzersizden oluşmaktadır. Tip 1 diyabet tedavisinde kullanılacak tek ilaç insülindir. Tedavi amacı, kan glukozunu normal düzeylerde tutmak, diyabete bağlı akut ve kronik komplikasyonların oluşumunu önlemek, varsa ilerlemesini durdurmak, normal büyüme ve gelişmeyi sağlamaktır.

Tip 2 diyabetlinin tedavisinde olumlu yönde uygulanacak yaşam tarzı değişikliğinin yerini tutacak hiçbir ilaç yoktur. Yaşam tarzı değişikliğinin iki bileşeni olan beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve yeterli fiziksel aktivite bu bireylerde uygulanacak ilk adımdır. Yeterli gelmediği durumlarda hekim kontrolünde oral anti diyabetik ilaçlar ya da insülin takviyesi yapılabilir.”

 

YEDİKLERİMİZİN KAN ŞEKERİNE ETKİSİ NEDİR?

Diyabeti etkileyen beslenme durumlarına dikkat çekilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Kan şekerini oluşturan asıl kaynak besinler olduğuna göre diyet, diyabet tedavisinin temelidir. Karbonhidratlar kan şekeri düzeylerini etkileyen temel besin öğesidir. Öğünlerden sonra, öğünde alınan karbonhidrat miktarına paralel olarak kan şekeri yükselmeye başlar.Protein ve yağların kan şekerinin yükselmesinde göz ardı edilecek kadar az payı vardır. Karbonhidratlar büyük oranda bitkisel kaynaklı besinlerden (özellikle tahıl grubundan) alınmaktadır. Karbonhidrat ihtiyacı mümkün oldukça glisemik indeksi düşük (kan şekerini yavaş yükselten) yiyeceklerden karşılanmalıdır. Karbonhidratlar tek başlarına alınmamalı, protein kaynaklarıyla birlikte tüketilmelidir(bulgur pilavı+yoğurt, muz+süt gibi). Böylelikle kan şekeri daha yavaş yükselecektir.”

 

Marmara Haber