'Serbest Düşünce Saati' başladı

Marmara Belediyeler Birliği'nin Serbest Düşünce Saati'nin ilk konuğu Türkiye Gazetesi Köşe Yazarı Ceren Kenar oldu. Sohbet ortamında gerçekleşen toplantıda Kenar, "Ortadoğu'da Türkiye

GÜNDEM 11.11.2014 10:16:00 0

Trakya Belediyeleri’nin de üye olduğu Marmara Belediyeler Birliği, çeşitli konularda alanında uzman isimleri konuşmacı olarak konuk olarak ağırlayacağı Serbest Düşünce Saati toplantılarına başladı. Serbest Düşünce Saati’nde ilk olarak “Ortadoğu’da Türkiye algısı ve Türkiye’de Ortadoğu Algısı” konu başlığı altında Türkiye Gazetesi Köşe Yazarı Ceren Kenar ağırlandı.

 

Orta Doğu Kaçılması Gereken Bir Bataklıktı

Konuşmaya Türkiye’deki Ortadoğu algısından bahsederek başlayan Kenar “Ortadoğu, Türkiye’de uzun yıllar kaçılması gereken, ilişki içine girilmemesi gereken bir bataklık olarak görüldü. AK Parti’nin iktidara gelmesiyle dış politikada Türkiye’nin çıkarlarını maksimize etmek üzerine kurulu bir paradigma değişikliği oldu. Türkiye, diğer ülkelerin aksine demokratik bir Ortadoğu üyesi. Türkiye’nin kimliği İstiklal Caddesi gibi çeşitli ve renkli. Herhangi bir etnik ya da dini kimlik devlet tarafından dayatılmayan bir ülke modeli. Bu yönüyle Ortadoğu’dan ayrışıyor” şeklinde konuştu.

 

Ortadoğu’da Osmanlı imajı yeniden tanımlanıyor

Son yüzyılda bu bölgede krizlere müdahil olmadığı için Türkiye’nin temiz bir sicili olduğuna dikkat çeken Kenar, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye siyasi söylemlerinde de burada yıllarca ‘petrol için’ varlık göstermiş aktörlerden farklı bir yerde olduğunu vurguluyor. Türkiye’nin Ortadoğu’da yeniden tanımlanan Osmanlı imajı var. Burada Türkiye’yi sevdikleri zaman Osmanlı’yı iyi, Türkiye’yi sevmedikleri zaman kötü hatırlıyorlar.”

Türkiye, Ortadoğu’da Bir Başarı Hikâyesi

Türkiye’nin Ortadoğu’da bir başarı hikâyesi olarak görüldüğüne dikkat çeken Kenar, son yüzyılı kan ve çatışmalarla anılan bu bölgede Türkiye’nin istikrarının takdir topladığını belirtti. Muhteşem Yüzyıl dizisinin de yayınlandığı dönemde bölgede insanlar tarafından yakından takip edildiğine ve Osmanlı’nın algılanmasında olumlu etkiler bıraktığını vurguladı.

 

Marmara Haber