Trakya Kalkınma Ajansı YÖREX fuarına katıldı

Trakya Kalkınma Ajansı, Antalya'da düzenlenen 5.Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) fuarına katıldı

GÜNDEM 23.10.2014 15:19:00 0
Trakya Kalkınma Ajansı YÖREX fuarına katıldı

Bu yıl beşincisi Yapılan Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX) Antalya’da düzenlenen törenlerle açıldı. Fuara 62 il ve KKTC'den (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) 325 katılımcı, 113 stantta katılıyor. Trakya’yı oluşturan Edirne Kırklareli ve Tekirdağ illeri de Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda fuarda temsil ediliyor.

 

YÖREX AÇILIŞINA BAKAN YILMAZ DA KATILDI

Antalya Ticaret Borsası'nın (ATB), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteği ile düzenlediği 5'inciYöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) açılışına Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Antalya Valisi Muammer Türker, Ticaret ve sanayi odası başkanları, ticaret borsası başkanları, katılımcılar ve Antalyalılar katıldı. Fuarın açılış konuşmasını ev sahibi olarak Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır yaptı. Son dönemde aşırı göçle boşalan ilçe ve köylerde üretimi tekrar harekete geçirmek için çaba sarf ettiklerini belirten Çandır, YÖREX'ten önce internete girdiğiniz zaman elle sayılabilecek kadar yöresel ürünlerle ilgili satış organizasyonu olduğunu belirterek "YÖREX'ten sonra saymakta zorlanıyoruz. Bütün illerimizde coğrafi işaret almak için bir seferberlik var." dedi.Daha sonra TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bir konuşma yaptı. Hisarcıklıoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bu yılki fuara kalkınma ajanslarının yoğun bir ilgisi olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, katılım konusunda ajansların yönlendirilmesinde Bakan Yılmaz’ın önemli bir desteği olduğunu vurguladı. Konuşmasında yöresel ürünlerin dünyada yüz milyar dolarlık bir ekonomi oluşturduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bundan yeterince yararlanamadığını söyledi. Açılışın son konuşmasını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptı. Bakan Yılmaz, Yöresel Ürünler Fuarı'nın 5 yıldır aralıksız devam ettiğini anımsatarak, yöresel ürünlerin son derece önemli olduğunu söyledi. Yöresel ürünlerin ekonomik bir değer ifade etmesi bakımından önemli olduğunu aktaran Bakan Yılmaz, “Dünyanın çok az yerinde Türkiye’deki kadar çeşitlilik görebilirsiniz, mutfak kültürümüz ve kültürel ürünlerimizde de böyledir. Burası çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu zenginliğin ekonomik değere dönüştürülmesi gerekir. Bu fuarların kültürel mirasımızın tanınması ve yaşatılması adına da çok değerli olduğunu da düşünüyorum. Bir taraftan da tarih ve kültürle olan bağımızı koparmamız lazımdır ve bu ürünler vasıtasıyla gelecek nesillere kültürümüzü aktarmamız gerekiyor” diye konuştu.

 

TRAKYA STANDINI GEZDİ

Protokol konuşmalarının ardından fuarın açılışını Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu birlikte gerçekleştirdi. Daha sonra stantları gezen Bakan Yılmaz ve beraberindekiler Trakya standına da uğradılar. Burada Trakya’ya özgü tatları deneyen Bakan Yılmaz’a Trakya Kalkınma Ajansı Mahmut Şahin tarafından Karacakılavuz el dokuması hediye edildi.22-26 Ekim 2014 tarihleri arasında yapılacak fuara Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda katılan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odaları da Trakya’yı temsil ediyor. Toplam 20 firmanın il ticaret ve sanayi odaları çatısında katıldığı fuarda Tekirdağ köftesi, Kırklareli peyniri, Edirne peyniri, Keşan ve İpsala Pirinci, Hayrabolu Tatlısı, Peynir Helvası, Karacakılavuz dokumaları, Kırklareli Hardaliyesi, Edirne Mis Meyve Sabunu, Uzunköprü tahini, Edirne Badem Ezmesi, Çorlu Kahvesi, Edirne Hoşgüvar Kurabiyesi gibi Trakya’ya özgü değer ve tatlar görücüye çıktı. Katılımcılardan büyük ilgi gören Trakya standında zaman zaman ziyaretçilere tadım yaptırılıyor ve ürünler hakkında bilgi veriliyor.

 

Marmara Haber