Sigara tiryakileri okusun!

Sigara tiryakilerine önemli bir haber. Resmi Gazete'de dün yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre sigara bırakmaya çalışan ve bunun için tedavi gören hastalara ilaçları ücretsiz olarak verilecek

GÜNDEM 16.10.2014 16:44:00 0
Sigara tiryakileri okusun!

Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı sigara tiryakilerine yönelik önemli bir adım oldu. Buna göre sigara tiryakisi olup bırakmak için tedavi görenlere ilaçları ücretsiz verilecek.

Etken maddesi Bupropion HCI ve Vareniklin olan ilaçları kullanarak sigarayı bırakma tedavisi alanlar bu ilaçları, sayısı 3 yüz bini geçmemek şartıyla ve sosyal güvencesi olsun olmasın artık ücretsiz karşılanacak. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında, sigarayı bırakma tedavisi alan hastaların; sayıları 300 bini geçmemek şartıyla herhangi bir sosyal güvencesi olup olmadığına bakılmaksızın, Sağlık Bakanlığınca temin edilerek birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşlarına dağıtımı yapılacak nikotin replasman preparatları ile Bupropion HCI ve Vareniklin içerikli ilaçlardan, tütün bağımlılığı tedavi ve eğitim birimleri vasıtasıyla yararlanmada, 4736 sayılı Kanunun 1'inci maddesinin birinci fıkrası hükmünden muaf olduğu belirtildi.

 

HEKİMLER KARAR VERECEK

Sağlık Bakanı Mehmet  Müezzinoğlu, bugün sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların vatandaşlara ücretsiz verilmesine ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'na ilişkin "Türkiye'nin Dumansız Hava Sahası" adı altında tütün ve tütün ürünleri ile mücadele noktasında çok başarılı sonuçlar elde ettiğini söyledi. Şu anda 2 milyonun üzerinde kişinin sigarayı bıraktığını ifade eden Müezzinoğlu, burada esas başarının son 5 yılda 15-25 yaş grubunda sigaraya başlama oranındaki düşme ile elde ettiklerini belirtti. Müezzinoğlu, bu oranın yüzde 7-8 civarında olduğunu kaydetti. "Sigara bırakma polikliniklerinde ilaç desteğini ücretsiz olarak, Bakanlar Kurulu kararı ile 300 bin vakaya yine verilecek" diyen Müezzinoğlu, ilgili vakaların kimler olacağına "Sigara bırakma polikliniklerinde görev yapan hekimlerin karar vereceğini" bildirdi.

 

Haber Merkezi