BİNALARIMIZDA FARKINDALIK YOK!

ÇTSO'da İmar Kanunu değişiklikleriyle ilgili düzenlenen konferansta konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, "Ülkemizde, şehirde binalarÄ

GÜNDEM 14.10.2014 17:43:00 0
BİNALARIMIZDA FARKINDALIK YOK!

Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, Türkiye’de şehirlerdeki binaların birbirine benzediğini söyledi. Dün 14.00-16.30 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda mimar, inşaat mühendisleri, müteahitler ve emlakçılara yönelik ‘İmar Kanunu değişiklikleri ve yeni yapılanmalarla’ ilgili konferans veren Deniz, günümüzde yapılan binaların projelerinin hemen hemen tüm il ve ilçelerde aynı olması nedeniyle kentlerde imar durumunda farkındılık olmadığını oysa Avrupa kentlerinde her il ve ilçelerde imarda farkındalıkların olduğunu söyledi.

 

5 YILDA İMAR KANUNUNDA ÇOK DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz konuşmasına Türkiye’de son beş yıl içinde İmar Kanunu’nda yapılan değişiklikleri anlatarak başladı. Deniz, “Ülkemizde son beş yıl içinde İmar Kanunu’nda çok değişiklikler yapıldı. Örneğin, kentsel dönüşüm, yıkılan dokuların yeniden yapılandırılması gibi birçok değişiklikler gerçekleştirildi. Bu gün Çerkezköy’ün bir sanayi kenti olması nedeniyle buranın imar durumunun nasıl olması konusunda konuşacağım. Çerkezköy bir sanayi bölgesi olduğu için kentsel dönüşümünden ve imar tadilatları kadar neler yapılması gerektiğini anlatacağım.”dedi.

 

PEYGAMBERİMİZDE İYİ BİR İMAR UYGULAYICISIYDI

İmar uygulamalarıyla ilgili serzenişlerde bulunan Deniz “Özellikle şunu belirtmek istiyorum hazreti peygamberimizde çok iyi bir imar uygulayıcısı olduğunu ortaya koymuştur. Hazreti Peygamberimiz yan yana yapılan binaların bir birine ışık yönünden zarar vermemesi ve her binanın ışık alması için binaların belirli aralıklarla ve ışığı görmesi yönünde yapılmasını sağlamıştır. Bu nedenle Peygamberimiz imar konusunda da çok iyi bir karektere sahip olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda da yeşilin ve çevrenin korunmasına da özen göstermiştir. Bu da çok önemlidir.”diye konuştu.

 

 

OSMANLI DÖNEMİNDE CAMİ MERKEZLİ ŞEHİRLER ORTAYA ÇIKMIŞTIR

Yıldız Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Şimşek Deniz, daha sonra Osmanlı Dönemi’nden örneklerle konuşmasını sürdürdü. Osmanlı Dönemi cami merkezli şehirlerin ortaya çıktığını söyleyen Deniz, “Osmanlı dönemini ele alırsak. Önce cami yapılıyordu ve sonra caminin etrafına medreseler, sağlık kurumları ve ticerethaneler ve sonra konutlar yapılmakta idi ve buda cami merkezli şehirleri meydana getirmekte idi. Osmanlı döneminde hep böyle olmuştur. Osmanlı döneminde birde iki yapı ön planda idi. Biri taş yapılar diğeri de ahşap yapılar idi.Özellikle taş yapılar çıkmaz sokaklara çok daha fazla yapılmakta idi.”dedi.

 

GECEKONDULAŞMA 70-80’Lİ YILLARDA BAŞLADI

1970’den 1980’e kadar Türkiye genelinde gecekondulaşmaların başladığına belirten Deniz, şunları dedi: “Önceden 40 ev bir mahalle olarak kabul ediliyordu. Hızlı nüfus artışıyla birlikte kentlerde meydana gelen artış nedeniyle 1970’den 1980’e kadar kentlerde gecekondulaşma hızla yayıldı ve buna dur denmediği için her yıl artarak çoğaldı. Günümüzde artık kentsel dönüşüm projeleri kapsamında bunlar ortadan kalmaktadır. Kentsel dönüşüm bir kenti olduğundan daha iyi konuma getirdiği gibi yaşam kalitesini de yükseltmektedir.Kentsel dönüşüm projesini yaparken de o kentin nüfusu, taşıt sayısı da baz alınıyor. Osmanlı döneminde yapıları atlı mimarlar denetliyordu. Şimdi ise Yapı denetimleri oluşturuldu ve bina denetimlerini onlar yapıyor.”

 

 

TÜRKİYE’DE BİNALAR BİRBİRİNE BENZİYOR

Türkiye genelinde tüm il ve ilçelerde binaların birbirine benzediğini dile getiren Deniz, “Özellikle şunu belirtmek istiyorum. Bu çok önemli! Türkiye’de hangi ile ve ilçeye giderseniz gidin bir çok binalar hep aynı ve bu nedenle il ve ilçeler arasında imarda bir farkındalık bulunmuyor. Oysa Avrupa kentlerinde bu böyle değil. Her kentte ayrı bir mimarlık örneği göze çarpıyor ve böylece kentler arasındaki farkındalık ortaya çıkıyor.Bu nedenle proje yapımında bina projeleri çok önemli. Özellikle farkındalık yaratmak için eski yapılardan esenlenebilirsiniz ve yeni yapılarla bu sayede farkındalık yaratabilirsiniz. Özelliklerde 4 ya da 5 katlı yapılar yaparken mutlaka eski yapılardan esenlenin. Bu yönde yapılan binalar farkındalık yönünden hem sizi farklı kılacak hemde bulunduğunu kente yapacağınız bu yöndeki ayrıcalık tanıyacak bir görüntü verecektir.”

 

TEK YETKİLİ BÜYÜKŞEHİR

Tekirdağ’ın Büyükşehir Belediyesi olması dolayısıyla artık mevcut ilçe belediyelerinin de imar durumundan tek yetkili büyükşehir belediyesi olduğunu belirterten Deniz, “Tekirdağ’ın Büyükşehir olmasıyla birlikte artık il genelinde köy kalmadı ve tüm köylerde mahalle oldu. Bu nedenle ilçe belediyeleri artık kendileri imar konusunda bir şey yapma yetkisi kalmadı. Ancak ilçe belediyeleri 1/1000 ölçekli imar planı yapabilecekler bunu da bir yıl içinde yapmazlar ise Büyükşehir Belediyesi ya kendi yapacak ya da başkasına yaptıracak. Artık bu bölgede imardan ulaşıma kadar her şey Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesinde. Bu nedenle ilçe belediyeleri ilçeye bir yatırım yaparken Büyükşehir ile ya birlikte yapacak ya da Büyükşehir’e danışacak. Çünkü Büyükşehir kanununa göre böyle. Ve tüm yetkiler Büyükşehir Belediyesi’nde. 1/5000 ve 1/25000 ölçekli imar planlarını da büyükşehir belediyesi yapacak.” açıklamalarında bulundu.

 

ULAŞIMDA DA TEK YETKİLİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ

Mehmet Şimşek Deniz Tekirdağ genelinde ulaşım konusunda da tek yetkili Büyük Şehir Belediyesi’nin Ulaştırma ve Koordinasyon Kurulu (UKOME) olduğunu vurguladı. Deniz şunları anlattı: “Artık Tekirdağ’da ulaşımdan trafiğe kadar planlama ve koordinasyon UKOME’nin yetkisi kapsamındadır. Bu nedenle Tekirdağ’ın büyükşehir olmasıyla birlikte il genelinde her konuda ilçelerin yetkileri Büyükşehir Belediyesi’nin uhdesindedir. İmar denetim açısından, kaçak yapı konusunda da Büyükşehir Belediyesi yetkilidir. İlçe belediyeleri kaçak yapı tespit ettiğinde belge ve tutanaklarıyla birlikte büyükşehir belediyesine 15 gün içinde göndermek ve bildirmek zorundadır.”dedi. Daha sonra ÇTSO yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva Mehmet Şimşek Deniz’e plaket verdi.

 

 

YOĞUN KATILIM YAŞANDI

İmar Kanunu ve kent planlamalarıyla ilgili Mehmet Şimşek Denizin konferansına, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksoy,Çerkezköy Belediyesi İmar ve Şehirçilik Müdürü Nazan Uysal, Çerkezköy Emlakçılar Dernek Başkanı Serkan Karagöz, Mimarlar ve Mühendisler Odası Çerkezköy Temsilcisi İlker Böğrekçi, Çerkezköy ve Kapaklı’da görev yapan mimar ve muhendislerin yanı sıra müteahahitler ve emlakçılar da katıldı.

 

Haber/Seyit SÜREN