Lise öğrencilerine meme kanseri eğitimi

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü'nce her yıl ekim ayında yapılan 'Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri' kapsamında Hacı Fahri Zümbül Kız Teknik Meslek Lisesi'nde Ã

GÜNDEM 14.10.2014 16:52:00 0
Lise öğrencilerine meme kanseri eğitimi

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce Hacı Fahri Zümbül Kız Teknik ve Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik “Meme Kanseri” konulu bir eğitim semineri verildi.

ÖĞRENCİLERE MEME KANSERİ EĞİTİMİ VERİLDİ

Hacı Fahri Zümbül Kız Teknik ve Meslek Lisesi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen seminerde, Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevli doktor Demet Eyidoğan, “Meme kanseri” konusunda öğrencilere bilgi verdi. Dr. Eyidoğan tüm kanser vakalarındaki gibi meme kanserinde de erken teşhisin çok önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında, “Meme kanseri gerek gelişmiş, gerekse gelişmekte olan ülkelerde en sık görülen kadın kanseridir. Ülkemizde ve İlimizde de kadınlarda en sık görülen kanser meme kanseri. Kadınlarda kanserden ölüm nedenlerinin başında meme kanseri gelmektedir. ”dedi.

 

2004 YILINDAN BERİ DÜZENLENMEKTE

2004 yılından beri her yıl ekim ayında ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Etkinlikleri’ yapıldığını hatırlatan Dr. Eyidoğan, “Erken evrede tespit edilmesi mümkün olan bu kanser ile mücadelede kadınların bilgilendirilip, bilinçlendirilmesi önemlidir. Bu amaçla yurt genelinde bilgilendirme seminerleri yapılmakta.”dedi.

 

GENÇ YAŞTA DA GÖRÜLEBİLİYOR

Meme kanserinin ileri yaş hastalığı olmasına rağmen çok genç yaşlarda da ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Eyidoğan “ Erkeklerde de görülmekle beraber, bu oran tüm meme kanserlerinin ancak yüzde 1’ini oluşturmaktadır. İlk doğumun ileri yaşta olması, hiç doğum yapmamış olmak, erken adet görüp geç menopoza girmek, kontrolsüz hormon ilacı kullanmak, 1.derece akrabalarında meme kanseri olması, obezite ve menopoz sonrası aşırı kilo almak meme kanseri riskini arttırabilmektedir.” açıklamasında bulundu.

 

 

EN ÖNEMLİ TANI ARACI MAMOGRAFİ

Meme kanserinin erken teşhisi için ‘Mamografi’nin önemine vurgu yapan Dr. Eyidoğan, “Meme kanserini kitlenin ele gelmediği erken dönemde yakalayabilmek için başvurulan en önemli tanı aracı ‘Mamografi’dir ve meme kanserinin daha sık görüldüğü 40-69 yaş ve üzeri kadınlara uygulanmaktadır. Ultrasonografi ise bazı olgularda mamografiye önemli bir destek oluşturan bir yöntemdir” diye konuştu.

 

TEŞHİS İÇİN NELER YAPILMALI

Öğrencilere uzun uzun meme kanserini anlatıp, belirtileri ve tedavisi hakkında bilgiler veren Dr. Eyidoğan, “Meme kanseri ile mücadelede erken tanı için, kadınların meme kanserinin farkında olması (eğitim) , kendi kendine meme muayenesi (ayda bir kez), klinik meme muayenesi (yılda bir kez hekim muayenesi) ve tarama mamografisi çekilmesi (iki yılda bir kez) gerekmektedir. Bu yöntemleri birbirinden ayırmak mümkün değildir.  Meme kanserinin erken teşhisi amacıyla ücretsiz kanser tarama programları yürütülmektedir. Kişilerin henüz hastalık belirti ortaya çıkmadan Aile Hekimlerine ve KETEM’ e başvurmaları ve kendilerine uygun tarama programlarına dahil olmaları çok önemlidir. Çünkü kanserde erken teşhis hayat kurtarır.”diye konuşmasını tamamladı.

 

Haber/Ahmet Kılavuz