Tunca'daki gizemli simge

Edirne ile Karaağaç'ı birbirine bağlayan Tunca Köprüsü'nün ortasında bulunan Tarih Köşkü olarak anılan bölümün içindeki metal parça ve üzerindeki yazılar, gizemini korumaya devam ediyor.

GÜNDEM 13.10.2014 14:34:00 0
Tunca

RESTORE EDİLMİŞTİ

Asıl adı Ekmekçizade Ahmed Paşa Köprüsü olan Tunca Köprüsü'nün bir kısmı seller nedeniyle tahrip olmuş ve yeniden restore edilen köprü, 2008 yılında hizmete açılmıştı. Tarihi köprünün orta kısmında bulunan ve tarih köşkü olarak da anılan bölümün içinde bulunan halka ve üzerindeki yazılar hala gizemini koruyor. Yapılma nedeni ve üzerindeki yazıların anlamı kimse tarafından bilinmezken, Edirneliler metal parça ile ilgili şehir efsaneleri oluşturmaya başladı.

 

BULGARLAR MI SİMGE OLARAK KOYDU?

Bazı vatandaşlar, Balkan Harbi dönümünde kentin Bulgar ordular tarafından fethedildiği dönemde, metal parçanın Bulgar askerler tarafından simgesel olarak yapıldığı ve üzerinde kenti fethettikleri tarihi yazdıklarını düşünüyor.Tunca Köprüsü üzerinde bulunan gizemli metal parça ile ilgili diğer bir yaygın görüş ise köprünün yapımı sırasından köprü mimarlarının dengeyi sağlamak amacıyla metal halka şeklindeki parçaları terazi olarak kullandıklarını ve üzerinde de köprünün denge koordinatları bulunduğu yönünde.Edirneli tarihçiler konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmazken, metal simge ve üzerindeki yazılar yıllardır gizemini korumaya devam ediyor.

 

 

Haber Merkezi