Azerbaycan'dan Türkiye'ye uzanan yolculuğunu kitapta anlattı:

'Gözlerim Yol Çeker Karabağ' Azeri yazar Ayson Karabağ, bir başka Azeri Zülfiye Akdağ'ın gerçek hayatını kaleme aldı. Kitabın tanıtımı ünlü 'Osman Aga' Türküsü'nÃ?

GÜNDEM 13.10.2014 10:48:00 0
Azerbaycan

Gazeteci-Yazar Aysun Karabağ’ın kaleminden Zülfiye Akdağ’ın gerçek hayat hikayesinin anlatıldığı ‘Gözlerim Yol Çeker Karabağ’ isimli kitap Silivri’nin Çeltik Köyü’nde bulunan Trakya’nın ünlü türküsü ‘Osman Aga’nın yazarı Osman U. Şanlıtuna’nın işletmeciliğini yaptığı Osman Ağa’nın yeri adlı restaurantta tanıtıldı.

 

TÜRKİYE’YE İLK GELEN ÖĞRENCİLERDEN

Dokuz çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olan Zülfiye Akdağ’ın gerçek hayat hikayesinin yer aldığı kitapta Karabağ’dan İstanbul’a uzanan bir hüzün anlatılıyor. Azeriler olarak kendilerini Türkiye’de evlerinde gibi hissettiklerini söyleyen Akdağ, Anadolu Türklerine aşık, Türkiye’ye hayran! Akdağ, 1991 yılında Türkiye’ye eğitim için gönderilen ilk öğrencilerden.

 

UMUTSUZLUKTAN UMUDA YOLCULUK

Bu kitapta yaşadığı köyünü, annesini, babasını, kardeşlerini, bölgesini, Ermeniler tarafından bombalanan köyünde bıraktığı hayallerini, çocukluğunu, umutlarını, çiçeklerini, düşmanın acımasızlığıyla sürgünleştirilen ve kanlı Ermeni mezaliminden acımasızlığa, insanların diri diri işkence çektirilerek kurşuna dizilişlerindeki gaddarlığın silüetlerini asla unutmayacağı bir yaşamdan, umutsuzluktan umuda yolculuğunu paylaştığını dile getiren Akdağ, “Batı, vatanda Ermeniler tarafından 21. yüzyılda başlatılan, Karabağ Türklerinin soykırımına seyirci kalmayı yeğledi. Binlerce masum sivil kurşuna dizilirken, binlercesi de yerini yurdunu, öz be öz vatanını terk etti, bilinmeyen bir meçhule sürüklendi. Ben de bu meçhulden umuda yelken açanlarda biriyim” diyor.

 

 

BALKANLARDAN TÜRKİYE’YE UZANAN HİKAYE

Kitap tanıtım programında, yeni kurduğu işletmede konuklarını ağırlayan ‘Osman Aga’ türküsünün yazarı Osman U. Şanlıtuna da seslendirdiği şarkıları ile sohbete renk kattı. Azeybaycan’dan Türkiye’ye gelen Zülfiye Akdağ gibi kendisinin de Bulgaristan’dan Türkiye’ye uzanan bir hikayesi olan Şanlıtuna, Bulgaristan’da yaşadıklarını ve Türkiye’ye gelişini anlattı. Türkiye’ye gelmek için trene bindiklerinde trenin üstüne çıkıp ‘Vatanıma toprağıma gidiyorum. Daha gelmem artık. Turnapgrdan haber alırım artık’ diye şarkı söylemeye başladığını ifade eden Şanlıtuna “Bulgar Polisi beni trenden indirdi. Bu şarkı için Bulgar polisi beni bir hafta tutukladı. Bir hafta sonra Edirne’ye geldim” dedi.

 

Haber / Ahmet Kılavuz