Kış lastiği takma zamanı geldi

Yaklaşan kış ayları öncesinde oto lastikçileri, sürücülere araçlarının lastiklerini değiştirmeleri uyarısında bulundu. Lastikçiler, yazlık lastiklerin kışlıklarla değiştirilmesi zamanÄ?

GÜNDEM 13.10.2014 09:23:00 0
Kış lastiği takma zamanı geldi

Çerkezköy Zümbül Oto Lastik ve Servisi Bölge Bayii Ali Zümbül, araçlarına kış lastiği takacak sürücülere, lastik değişme zamanının geldiğini söyledi.  Zümbül, kış lastiklerinin kış aylarında yağış dolayısıyla kayganlaşan ya da buzlanan yollarda daha emniyetli sürüş yapılmasını sağladığını söyledi.

 

KIŞ LASTİKLERİNİN ZAMANI GELDİ

Ali Zümbül, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araçlardaki yaz lastiklerinin çıkarılarak kış lastiklerinin takılma zamanın geldiğini ve bu konuda araç sahiplerinin nelere dikkat etmesi gerektiğini belirtti. Zümbül, “Artık kış mevsimine girdik. Araçlarında kış lastiği olmayan araç sahipleri araçlarına takacakları kış lastiklerinin markası ne olursa olsun M+5 olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle araçlarındaki yaz lastiklerini çıkararak kış lastiği takacaklar mutlaka lastiklerin kış lastiği olmasına çok dikkat etsin ve araçları ne marka ise buna göre araçlarına kış lastiği taksın” önerisinde bulundu.

 

KIŞ LASTİKLERİ KAYMAYI ÖNLÜYOR

Kış lastiklerinin kaymaya karşı daha duyarlı olduğuna işaret eden Zümbül, şunları kaydetti: “Kış lastiklerinin özelliği dış yüzeyleri yani yol tutan kısmında tırnaklı ve bu nedenle yol tutuşu daha iyi olduğu için buzlu yollarda ya da karlı yollarda güvenlikli olması açısından önemli. Kış lastiği değişimi yağışlı ya da hava ile değil soğukla ilgilidir. Hava sıcaklığı yedi dereceye düştüğü zaman araçlara kış lastiği takılması lazım. Bu nedenle kış aylarında yollarda meydana gelen kayganlaşma nedeniyle kış lastikleri daha emniyetli olduğundan kış mevsiminde araç sahiplerinin mutlaka araçlarına kış lastiği takması gerekiyor.”

 

 

KIŞ LASTİĞİ TAKMAYAN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATAR

Kış aylarında araçlara kış lastiği takılması zorunluluğunun da olduğunu belirten Ali Zümbül, “Kış aylarında yol tutuşları çok daha sağlıklı olan kış lastikleri firen yapılması halinde de aracın ikilemeden durmasını sağlar. Can güvenliği acısından ve olası bir kazaya yol açılmaması açısından da önem arz etmektedir. Kış mevsiminde araçlarına kış lastiği takmayanların kaza yapma olasılıkları daha fazla olduğu gibi kendi can güvenliklerini tehlikeye atmış olacaklardır. Bu nedenle araçlarına kış lastiği takmayan sürücüler can güvenliklerini de tehlikeye atar.”diye konuştu.

 

HAVALAR KÖTÜLEŞMEDEN KIŞ LASTİĞİ TAKILMALI

Kış lastiklerinin önemini uzun uzun anlatan ve araç sürücülerini uyaran Zümbül, şöyle devam etti: “Henüz kışın başındayız. Havalar kötüleşmeden araç sürücüleri  araçlarındaki yaz lastiklerini çıkararak kış lastiklerini taksın. Araç sahipleri ya da sürücüleri araçlarına kış lastiği takarkan dört lastiği de kış lastiği olarak değiştirmeli. Eğer ben ön ya da arkaya iki kış lastiği takarak idare ederim diye hareket edilirse buzlu  ya da kaygan yolda firen yapıldığında araç ya ters döner ya da takla atarak kazaya neden olur. Bu bakımdan mutlaka dört lastiğinde kış lastiği olması gerekmektedir. Bu önerilerimi araç sahiplerinin dikkate almasını istiyorum. Eğer can ve mal ve güvenliğinizi düşünüyorsanız, araçlarınızın dört lastiğinin de kış lastiği olması gerekmektedir.”

 

YERLİ MARKALAR TERCİH EDİLİYOR

Araç sahipleri ve sürücülerin araçlarına kış lastiği alırken yerli markaları tercih ettiklerini dile getiren Zümbül, “Bölgemizde araç sahipleri ve sürücüler yaz lastiklerinde olduğu gibi kış lastiklerinde de yerli üretim tercih ediyor. Nedeni ise, yerli oto lastiklerinin daha yaygın servis ağının oluşu ve yolda kalma durumlarında bile en yakın servise bir telefonla ulaşılabiliyor. Bir de servis yetkilileri, sürücülerin bulundukları yere giderek araca lastiği takıyor.”dedi. Zümbül son olarak lastik fiyatlarından bahsetti. Her araca ve markaya göre değişen kış lastiklerinin şu an 120 TL ile 500 TL arasında değişen fiyatlarda satıldığını belirten Zümbül, “Ekim ayı itibariyle kış lastiğine karşı sürücülerin yoğun talebi var. Zümbül Oto Lastik ve Servisi olarak bizde her marka ve her araca göre kışlık lastiği mevcut. Araçlarına kış lastiği takacaklar firmamıza uğrayarak ihtiyaçlarını giderebilirler.” hatırlatmasında bulundu.

 

Haber/Seyit SÜREN