Mimar Sinan'ın eserine yakışmayan manzara

Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Edirne Selimiye Camii'nin meydanı, ilgisizlik ve bakımsızlıktan dolayı bugünlerde harabe alanına

GÜNDEM 7.10.2014 10:38:00 0
Mimar Sinan

TARİHİ CAMİYE YAKIŞMIYOR

Osmanlı’ya 93 yıl başkentlik yapan, tarihi camileri, medreseleri, hanları, hamamları, kervansarayları, köprü ve nehirleriyle adeta bir açık hava müzesi olan Edirne’nin sahip olduğu en büyük değeri, Selimiye Camii, bugünlerde sahip olduğu meydanı ile yüz kızartıyor. Geçmiş dönemlerde Tarihi Selimiye Camii meydanı ile ilgili çeşitli projeler gündeme getirilmiş ancak hiçbiri sonuca varmamıştı. Özellikle son haftalarda, Suriye başta olmak üzere çeşitli ülkelerden kente sığınmacı olarak gelen göçmenlerin mesken tuttuğu meydan ve kazı çalışması yapılan alanlar evsizlerin evi durumu haline geldi.

 

SURİYELİLER MESKEN TUTTU

Edirneli esnaf, şehir dışından gelen yerli ve yabancı turistlerin ilk olarak ihtişam ve görselliği ile kendisine hayran bırakan Tarihi Selimiye Cami’ni ziyaret ettiklerini belirterek, "Edirne’ye gelen ziyaretçilerin ilk uğrak yeri tarihi Selimiye Camii. Tarihi caminin içinden çıktıklarında ise kendilerini işte bu harabeler karşılıyor. Bir türlü tamamlanamayan meydan projeleri hem Selimiye’ye hem de Edirne’ye zarar veriyor. Böyle bir caminin böyle kötü bir meydana sahip olması bizleri üzüyor. Ayrıca şimdi bir de Suriyeli sığınmacılar kentimize gelmeye başladı ve meydanı kendilerine mesken tuttular. Can ve mal kaybımızdan endişeleniyoruz" dedi.

Öte yandan, vatandaşların ihbarlarıyla zaman zaman polis ekipleri, yabancı uyruklu şahısları bölgeden uzaklaştırsa da bir süre sonra, tarihi caminin meydanında aynı görüntüler yaşanmaya devam ediyor.

 

Haber Merkezi