Edirne'de ikinci ofis açıldı

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Edirne'de Türkiye'deki ikinci ofisini açtı

GÜNDEM 30.09.2014 13:29:00 0
Edirne

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Bölge Koordinatörü Fatih Ot, Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nın 15 bin civarındaki öğrenciyi burslu olarak ülkede barındırdığını söyledi. 

 

2010 YILINDA KURULDU

Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Trakya Bölge Koordinatörü Fatih Ot, ofis olarak Edirne’de yaptıkları faaliyetler konusunda bilgiler verdi. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın ihtiyaç nedeniyle 2010 yılında kurulduğunu belirten Ot, Türkiye’de burslu, burssuz yaklaşık 44 bin uluslararası öğrenci olduğunu kaydetti.

 

15 BİN ÖĞRENCİ VAR

15 bin civarındaki öğrenciyi Yurtdışı Türkler Başkanlığı'nın burslu olarak ülkede barındırdığını ifade eden Ot, "Öğrencilere ciddi imkanlar sağlıyor. Türkiye bursları adı altında yeni bir markaya geçildi. Bu öğrencilerin seçimi ülkelerinde yapılıyor. Yaklaşık 100’e yakın ülkede akademisyenlerle birlikte mülakatlar yapılıyor. En iyi öğrencileri Türkiye’ye çekmeyi hedefliyoruz. Başarılı öğrencileri Türkiye’ye çekmeyi hedefliyoruz. Sadece soydaşlar, sadece akraba topluluklar değil. Çok farklı bölgelerde Türkiye’de eğitim almak için bizlere başvurular oluyor" şeklinde konuştu. 

 

550-1100 TL ARASI BURS VERİLİYOR

Öğrencilerin Başkanlığa yaptıkları başvuru sayılarına değinen Ot, "4 bin kontenjana 176 farklı ülkeden 82 bin başvuru aldık. Bu öğrencilere ayrıca barınma imkanı sağlıyoruz. Bu öğrenciler Kredi Yurtlar kurumunda ücretsiz barınıyor. Her öğrenciye ciddi oranda burslar veriliyor. Yüksek lisans öğrencileri aylık 800 TL, doktora öğrencileri bin 100 lira, lisans öğrencileri ise 550 TL aylık burslar alıyorlar. Ofisler, bu öğrencilerle gönül bağlarını kurma amacıyla kurulmuştur. Bu alanda çalışmalar yapıyoruz. “dedi.

 

TÜRKİYE İLE BAĞLARI GÜÇLENDİRİYORUZ

Öğrenciler Edirne’den mezun olduktan, Türkiye’den mezun olduktan sonra da Türkiye ile bağları güçlü olsun, akademik, ticari ve kültürel bağları güçlü olsun diye altyapı çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Ot, “Öğrencilerle oluşacak bağların kurulması için bizler çeşitli kültürel sosyal aktivitelerle birlikte altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Bunun yanında bir çalışma alanımız da yurtdışında yaşayan vatandaşlarımız. Uzun yıllardır ihmal edilmiş vatandaşlarımız. Bunların sayısı 6 milyonu buluyor. Türkiye’den Fransa’ya, Almanya’ya, Hollanda’ya Avrupa’ya göç etmiş insanlarımız. Biz bunlara Avrupalı Türkler diyoruz. Gurbetçi tanımını kullanmamaya gayret ediyoruz. Bu vatandaşlarımızın bulundukları ülkelerde imkanlarını, eğitim ve sosyal altyapılarını geliştirmeye gayret ediyoruz. Bu vatandaşlarımızla daha köklü ve kalıcı bağlar kurmayı hedefleyen bir kurumuz" dedi.Türkiye’de açılan ofislerin ikincisinin Edirne’de açıldığını dile getiren Ot, başkanlığın ilk ofisinin İzmir’de açıldığını kaydetti.