SUYA ZAM YAPMAK İÇİN PROFESÖR OLMAYA GEREK YOK!

Kamuoyunun gündeminde oldukça önemli bir yer tutan su zamlarına bir tepkide MHP Çerkezköy eski İlçe Başkanı Mustafa Ordu'dan geldi. Ordu,TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta' yı bu sözlerle eleÅ?

GÜNDEM 29.09.2014 16:07:00 0
SUYA ZAM YAPMAK İÇİN PROFESÖR OLMAYA GEREK YOK!

MHP Çerkezköy İlçe eski Başkanı Mustafa Ordu son günlerde vatandaşların hayli etkilendiği su zamlarıyla ilgili ilginç açıklamalarda bulundu. “Suya zam yapmak için profesör olmaya gerek yok”diyerek TESKİ (Tekirdağ Su ve Kanalizsayon İşleri) Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta’ya göndermede bulunan Mustafa Ordu, yapılan zamlarla ilgili resmi kurumların tepki vermemesine ise hayret ettiğini söyledi.

 

TESKİ İŞİN SUYUNU ÇIKARDI

Dün sabah Çerkezköy’deki Yemek Dünyası’nda gazetecilerle birlikte kahvaltı yapan MHP Eski İlçe Başkanlarından Mustafa Ordu, bölge gündeminden kopmadığını gösterdi. Hafta içerisinde Çerkezköy’e gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın özellikle Kızılpınar ve Veliköy mahallelerinde vatandaşlar tarafından su zamlarının sorulmasıyla karşı karşıya kalması üzerine ‘Su zamları’nı bir kez de Mustafa Ordu gündeme taşıdı. TESKİ’nin suya yaptığı zam ile Tekirdağ gündemini işgal ettiğini belirten Mustafa Ordu, “Büyükşehir seçimlerinden bu yana geçen 6 aylık sürede oluşturulan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Su  ve Kanalizasyon İdaresi (TESKİ) Genel müdürlüğü aldığı suya zam kararlarıyla vatandaşların gündemini işgal etmeye devam ediyor. Sonda söyleyeceğimi en başta söyleyerek sözlerime başlamak istiyorum.TESKİ bu yönetim kadrosu ve yapısıyla Tekirdağ’ın mevcut ve yakın zamanda  oluşacak su ve atıksu sorununa çözüm bulacağı görüntüsü ve güveni vermekten çok uzaktır. İnşallah yanılırım ama bu gün için görüntü maalesef böyledir. Bu gidişle TESKİ işin suyunu çıkaracak gibi gözüküyor.”dedi.

 

ZAM İÇİN PROFOSÖR OLMAYA GEREK YOK!

Su zamlarını eleştirirken ilginç bir tespit yapan Ordu, “TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr.Halim Orta belki iyi bir hocadır. Tanımam, bilmem! Ancak geçen sürede TESKİ’de aldığı kararlarla bu işi götürebileceği yönündeki  beklentileri erozyona uğratarak büyük bir hayal kırıklığı yarattı. Teski Genel Müdürü Halim Orta daha işe başlarken suya zam yaparak vatandaşın tüm güvenini yok etmiştir.Suya zam yaparak işe başlamak için profesör falan olmaya gerek yoktur. Oysa Teski genel müdürlüğüne atanan Profesörün bir farkının olması gerekirdi. Öncelikle suyun maliyet hesabı tam olarak çıkarılmalı, bu maliyetin nasıl daha aşağıya çekilebileceği konusunda kafa yorularak,projeler üretilmelidir.Sonuçta suya zam kaçınılmaz da olabilir.Bu durumda da yapılan tüm çalışmalar eksiksiz olarak anlatılarak zammın kaçınılmaz olduğu konusunda vatandaşların ikna edilmesi gerekir.”dedi.Sadece TESKİ’ye değil, meclis üyelerine de yüklenen Ordu, “Büyükşehir Meclisindeki AKP’li  meclis üyelerinin de zam kararına önce evet demeleri sonra vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine çark etmeleri de tam bir komedidir.”diye konuştu.

 

SUSUZLUĞA KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Susuzluğa karşı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ı da uyaran Ordu, “Çerkezköy ve Kapaklı civarında bugün için 250 bin üzerinde bir nüfus yaşamaktadır. Her iki ilçede kirli de olsa içme suyu yer altından derin kuyular vasıtasıyla temin edilmektedir.Uzmanların ifadesiyle kuyularda su seviyesi hızla düşmektedir.1980 li yıllarda 50 metre derinlikten su alınırken bu gün 250 metrelere inilmiştir ki bu iki ilçe içinde su temini için tehlike sinyalidir.İki ilçenin su ihtiyacına yönelik olarak alternatif su kaynaklarına yönelme mecburiyeti vardır. Bu gün bu çalışmalar başlarsa ancak 8-10 yıl sonra alternatif yer üstü su kaynağından ilçelere su vermek söz konusu olabilir.” dedi.

 

BARAŞ TESKİ’YE VERİLSİN

DSİ tarafından Çerkezköy’ün su ihtiyacına yönelik olarak planlanan Yoncalı Barajı’nın 2003 yılında ÇOSB’ye tahsis edildiğini söyleyen Ordu, “O günden bu yana baraja çivi çakılmadı.ÇOSB Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan 28.08.2014 tarihinde  yerel basında yer alan açıklamasında Yoncalı baraj yapım çalışmalarının son aşamaya geldiğini, baraj projelerinin onaylandığını belirtti. Baraj konusunda henüz yol yakınken zamanında yanlış bir tercihle ÇOSB’ ye tahsis edilen barajın tahsisinin iptal edilerek Çerkezköy ve Kapaklı nın ihtiyacına yönelik olarak TESKİ’YE tahsisinin sağlanması gerekir.”dedi.

 

DÖNEMİN BAŞKANINI UYARDIK

Suyla ilgili açıklamalarını Çerkezköy Belediyesi eski Başkanı Ali Ertem’e yaptığı uyarıları anlatarak devam eden Ordu, şöyle dedi: Çerkezköy’ ün yer altı su havzası olan ambardere bölgesinde yapılaşma yoğun ve hızlı bir şekilde devam etmektedir. Su havzasının olduğu bölgede kanalizasyon şebekesi mevcut değildir. Bu durum içme suyuna foseptik çukurlarından atık su sızma riskini her geçen gün arttırmaktadır. Su ve kanalizasyon işleri TESKİ’ye bağlanmadan önce bu durumu defalarca dillendirdim. Dönemin belediye başkanı uyarılarıma her defasında kulaklarını ve gözlerini kapadı, cevap vermedi. Ne yazık ki gün itibarıyla bu konuda hiçbir çalışma yapılmamaktadır. Halk sağlığını doğrudan ilgilendiren bu durumun düzeltilmesi için Ambardere bölgesinde kanalizasyon şebekesinin acil olarak yapılması, böylece atık suyun kanalizasyon şebekesiyle bölgeden uzaklaştırılması gerekir.  Ancak söylentilere göre meclis üyeleri arasında Ambardere bölgesinin imar planlarına tadilat yapılarak yüksek nüfus yoğunluklu bir yapılaşmaya geçileceği konuşuluyormuş. Üstelik bu konuda AK Partili meclis üyeleride ikna edilmiş imar planı tadilatını onlarda destekleyeceklermiş. Çerkezköy’de halk sağlığını doğrudan etkileyecek olumsuz gelişme içinde şimdiden uyarımı yapmış olayım. Atık sulardan kaynaklanan kanser hastalığının bölgemizde artış nedenlerinden biri de atık suların içme sularına karışması olduğu gerçeği göz önüne alındığında Çerkezköy ün nasıl bir tehditle karşı karşıya olduğu daha net olarak görülecektir.”dedi.

 

Haber/Seyit SÜREN