İşkur açıkladı 3 bin 562 işçi açığı var!

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada il genelinde 3 bin 562 kişilik açık iş bulunduğu belirtildi. Sektörlere göre en yüksek açık iş oran?

GÜNDEM 26.09.2014 17:22:00 0
İşkur açıkladı 3 bin 562 işçi açığı var!

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan ‘Tekirdağ İş gücü Piyasası Talep Araştırması’ verilerine göre, Tekirdağ'da 3 bin 562 kişilik açık iş bulunurken, Tekirdağ'da sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 8,8 ile bilgi ve iletişim sektöründe tespit edildi.

 

İŞGÜCÜ PİYASA TALEP ARAŞTIRMASI YAPILDI

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Tekirdağ'da iş gücü piyasasının talep boyutunu tespit edebilmek amacı 2014 yılı 12 Mayıs-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirdiği Tekirdağ İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarını açıkladı.Tekirdağ’daki iş gücünün yapısı, sektörler bazında çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımları, ihtiyaç duyulan iş gücü için talep edilen eğitim ve beceri durumları, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yılı ortasında iş gücü piyasasında mesleki değişim beklentilerine ilişkin bilgilerin derlendiği araştırmada, Tekirdağ’ın iş gücü piyasasının fotoğrafının çekilerek Tekirdağ’daki sektörlerin iş gücü ihtiyacının tespit edildiği kaydedildi.

 

RAKAMLAR ÇOK YÜKSEK

Toplamda 2 bin 447 iş yerinin bizzat ziyaret edilerek, bu iş yerlerinin 2 bin 176 tanesine ise iş yeri bilgi formu uygulanarak yapılan çalışma kapsamında Tekirdağ'da 3 bin 562 kişilik açık iş bulunduğu ortaya çıktı.Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Buna ek olarak, Tekirdağ’ın 'açık iş oranı' yüzde 2,4 olarak hesaplanmıştır. Başka bir deyişle, Tekirdağ’da her 100 kişilik kadronun 97,6’si dolu 2,4’i ise boş olup doldurulmaya hazırdır. Saha çalışmasında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 24,9’u, açık işi olduğunu belirtmiştir. Başka bir deyişle, her 4 iş yerinden 1’inin açık işi bulunmaktadır. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 68,8 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edilmektedir. Açık işler için yüzde 0,7 oranında çıraklık eğitimi, yüzde 38,1 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 23,5 lise ve dengi eğitimler ve yüzde 6,5 lise üstü eğitimliler talep edilmektedir. Açık işler için talep edilen ek beceriler incelendiğinde; açık işlerin yüzde 2,7’si için yabancı dil yeterliliği, yüzde 11’i için bilgisayar kullanımı, yüzde 4,7’si için satış ve pazarlama, yüzde 8,9’u için proje tabanlı çalışma, yüzde 17,3’ü için etkin hesap yapabilme (analitik beceri), yüzde 20,3’ü için sorun çözme ve bağımsız karar verme becerileri, yüzde 31,4’ü için iletişim ve ifade etme, yüzde 42,9’u için takım çalışması becerileri, yüzde 60,9’u için mesleğe ilişkin yeterli mesleki, teknik bilgi ve tecrübe bilgi ve yüzde 75,9’u için fiziksel yeterlilik talep edildiği tespit edilmiştir" denildi. 

 

EN YÜKSEK AÇIK BİLGİ İŞLEM SEKTÖRÜNDE

Yapılan çalışma neticesinde sektörlere göre en yüksek açık iş oranının ise yüzde 8,8 ile Bilgi ve iletişim sektöründe tespit edildiği belirtildi. Bilgi ve İletişim sektörünü yüzde 5,8 açık iş oranı ile ulaştırma ve depolama sektörü ve yüzde 5,6’lık açık iş oranı ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri sektörünün izlediği bildirildi.

 

İŞ GÜCÜ TEMİNİNDE GÜÇLÜK ÇEKİLİYOR

Tekirdağ İş gücü Piyasası Talep Araştırmasına göre, işverenlerin Tekirdağ’da ilk 6 ayda 4 bin 303 kişinin temininde güçlük çektikleri sonucuna ulaşıldı. Çalışma kapsamında ziyaret edilen iş yerlerinin yüzde 36’sı eleman temininde güçlük çektiğini belirtirken, eleman temininde en fazla güçlük çekilen mesleklerin makineci, beden işçisi, dökümcü, maça hazırlıyıcısı, güvenlik görevlisi, kaynakçı, brode makinesi operatörü/Brodeci, garson, örgü makinesi operatörü, iplik eğirme operatörü, depo hamalı olduğu kaydedildi.

 

HANGİ SEKTÖRLER YER ALDI

Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada, "30 Haziran 2015 tarihinde sektörler itibariyle net istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, en yüksek net istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 52,8 ile İmalat, yüzde 12 ile İdari ve destek hizmet faaliyetleri ve yüzde 10,4 ile Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektörleri olduğu görülecektir. Makineci (Dikiş), Beden İşçisi, Metal Mamüller Montaj İşçisi, Güvenlik Görevlisi, Temizlik Görevlisi, Ambalajcı (El ile), İplik Eğirme Operatörü (Ring/Vater/Vargel, Sevkiyat Görevlisi, Gaz Altı Kaynakçısı, Plastik İşlemeci, Diğer Haddehane Operatörleri (Metal), Garson(Servis Elemanı) meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artışı beklenen mesleklerdir. Buna karşılık; Isı ve Yapı Yalıtımcısı, Boru Döşemecisi, Matematik Öğretmeni, Paketleme İşçisi (Cam), Çelik Konstrüksiyon İşçisi, Argon Kaynakçısı (Tığ Kaynakçısı), Diğer Elektrik Montörleri, Dekoratif Cam İmal İşçisi, Taş ve Tuğla Duvarcısı meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir" ifadelerine yer verildi. Öte yandan, araştırma verilerinin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsadığı 'Tekirdağ İş gücü Piyasası Analizi Raporu'nun 2014 yılı Ekim ayı içerisinde yayınlanacağı, rapor kapsamında Tekirdağ iş gücü arzı ve talebine ilişkin temel verilerin derleneceği kaydedildi.

 

 

Haber Merkezi