NKÜ'DE İLK DERS BAKAN'DAN

Bir dizi inceleme ve açılış için Tekirdağ'a gelen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Namık Kemal Üniversitesi 2014-2015 Akademik Dönemi açılışına katıldı. Üniversitenin açı

GÜNDEM 24.09.2014 15:44:00 0
NKÜ

Tekirdağ’da bir dizi inceleme ve açılış için bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye’nin gelişmiş ilk 10 ülke arasında yer alması için eğitimde “Ezberci müfredat’ın yerine bilime ve 'Bir buluş da sen yap' dönemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

 

ÜNİVERSİTENİN AÇILIŞINA KATILDI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 2014-2015 Yılı Akademik Dönemi açılışına katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Işık, yeni akademik yılın tüm eğitim camiasına hayırlı olması temennisinde bulundu. Açılış konuşmasının ardından temsili ilk dersi de Bakan Işık, yaptı. Işık, üniversitenin ilk dersinde, Türkiye’nin gelişmesi açısından yatırımların Ar-Ge, inovasyon ve nano teknoloji alanlarına yöneltilmesi gerektiğini belirtti. Işık şunları anlattı: "Gelişim için gayri safi yurtiçi hasılanın en az yüzde 3’ü kadarını hedef olarak Ar-Ge çalışmaları için ortaya koyduk. Burada önemli olan Ar-Ge harcamasının 3'te 2’sinin özel sektör 3'te birinin de kamu aracılığıyla yapılmasını hedefliyoruz. Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmayı hedefliyoruz. Ama bu sadece kaynak aktararak yapabileceğimiz bir işlem değildir. Mutlaka tüm yönleriyle Ar-Ge ve inovasyon eko sistemi oluşturmalıyız. Yenilikçi ve gelişimci toplum yapısına geçmeliyiz. Artık 'başıma icat çıkarma' dönemini bırakıp 'Bir buluş da sen yap' dönemine geçmeliyiz. Eğer bu döneme geçersek orta gelir tuzağından kurtuluruz. Sürdürebilir bir kalkınma ve ilk 10 ülke arasına girmeyi bu şekilde sağlayabiliriz"

 

EĞİTİM MÜFREDATI DEĞİŞMELİ

Türkiye’deki eğitim sisteminin dünyadaki gelişmiş eğitim sistemlerine göre uyarlanması gerektiğini dile getiren Bakan Işık, şöyle devam etti: "Değerler eğitimi, beceri eğitimi ve onun üzerine bilgiyi getiren eğitim sistemini getirmeliyiz. Bilimi küçük yaşta çocuklarımıza sevdirmeliyiz. Bilimsel düşünceyi çocuklarımızın temel amaç gayesi olarak benimsemesini sağlamalıyız. Her yana yatırım yapmaya ülkemizin kaynakları yeterli değildir. Belli alanlar belirlenerek pazar odaklı yatırımlar yapılmalıdır. Biyoteknoloji ve nano teknoloji ilk hedefimizdeki yatırım yapılacak alanlarımızdır. Özellikle yenilikçi toplumsal kültürü oluşturmalıyız. Eğitimde gençlerimizi kültürle yetiştirecek bir müfredatın benimsenmesi bizim için çok önemlidir.”

 

KAMUYA KAPAĞI ATMA ANLAYIŞINDAN VAZGEÇMELİYİZ

Eğitim sisteminde KPSS odaklı zihniyetin yerleştiğini söyleyen Bakan Işık, "Üniversiteyi bitiririm KPSS sınavına girerim bir kamu kuruluşuna kapağı atarım anlayışını bırakmalıyız. Üniversiteyi bitirene kadar çalışıp gayret ederek üniversiteyi bitirince kendi işimi kurup hem kendim çalışırım hem de yanımda birkaç kişiyi istihdam ederim anlayışını benimsemeliyiz. Bu anlayışla yetişen nesiller hem kendisine hem ailesine hem de ülkesine faydalı olur. Eğitim sistemimizde çok fazla bilgi ağırlığı var. Bu çağda bilgiye erişmek çok kolay. Gençleri hayata hazırlamak da çok önemlidir. Gençleri geleceğe yönelik motive etmek en az bilgi kadar önemlidir. Gençlerimizi girişimcilik ruhu ile üniversitelerden mezun etmeliyiz" diye konuştu.

Konuşmasının ardından Bakan Işık'a Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ve Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek tarafından hediyeler verildi.

Hediye takdimi sırasında akademisyenlerin ek ders sorununa değinen Bakan Işık, yeni düzenleme müjdesi verdi.

 

Haber Merkezi