Şehit kanları dere yatağını kırmızıya boyadı!

Edirne Askeri Hastane Şehitliği'nin yanından geçen dere yatağında oluşan kırmızılık, 'Şehit kanı' olarak yorumlayan şehit babası Ercan Kerman, "Şehitler bize kendilerini unutturmak

GÜNDEM 21.09.2014 12:13:00 0
Şehit kanları dere yatağını kırmızıya boyadı!

Edirne’de 24 Eylül’de temel atma töreni düzenlenecek olan Edirne Askeri Hastane Şehitliği yanında bulunan derenin kenarında oluşan kırmızılık, şehit babası tarafından "Şehit kanının işareti" olarak yorumlandı.

 

DEREDE KIRMIZILIK OLUŞTU

Dönemin Edirne Valisi ve Kumandanı Müşir Veysel Paşa tarafından 1889 yılında yaptırılan, Balkan Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Makedonya, Romanya, Galiçya ve Çanakkale cephelerinde savaşan askerlerin tedavileri için getirildikleri askeri hastanenin yanından geçen derede biriken kırmızılıklar dikkat çekti. Edirne Belediyesi tarafından hastanenin yerine yapılacak şehitliğin 24 Eylül'de gerçekleştirilmesi planlanan temel atma töreni öncesi bölgeyi gezen şehit babası Ercan Kerman, bölgenin şehitlerin gömüldüğü alan olmasından dolayı şehitlerin kendilerini unutturmadıklarını söyledi. 

 

BUNUN BAŞKA İZAHI YOK

3 yıl önce eşi ile birlikte şehit olan Komiser Cem Kerman’ın babası Ercan Kerman, Edirne Askeri Hastane Şehitliği’nin yanında kalan derenin kıyısında bulunan ot ve köklerin kan rengini aldığını söyledi. Şehit babası Ercan Kerman, 73 yıl önce kapatılan askeri hastanenin mezarlığı olduğunu belirterek, o dönemlerde binlerce askerin buraya defnedildiğini ifade etti. Kerman, "Kafkasya’da, Çanakkale’de, Galiçya’da yaralanan askerler tedavi amaçlı Edirne’deki askeri hastaneye getirildiklerinde onların içlerinde vefat edenlerin gömüldüğü yer. Burası Edirne Şehit Aileleri Derneği tarafından şehitlik yapılması gündeme geldiğinde başkan beyle buraya geldiğimizde bu söğütlerin altındaki kan dikkatimi çekti. Hakikatten çok etkilendim, kan rengi, bu bölge zaten şehitlerin gömüldüğü bir yer, bunun başka bir açıklaması hala kafamda yok. Muhakkak ki şehitler hala diriler ve kendilerini unutturmamaya çalışıyorlar. Ben öyle düşünüyorum" dedi. 

 

Haber Merkezi