BİLDİK MANZARA!

Çerkezköy bir kez daha sulara teslim oldu. Bu kez yağmur durduğu halde dereler durmadı, taşan su ev ve işyerlerini teslim aldı!

GÜNDEM 19.09.2014 16:51:00 0
BİLDİK MANZARA!

2012 yılında Kurban Bayramı arifesinde yaşanan senaryo önceki akşam bir kez daha yaşandı. Çerkezköy’de etkili olan sağanak yağış ilçeden geçen derelerin taşmasına ve birçok evin sular altında kalmasına neden oldu. İlçede yerel yönetimlerin değişmesine rağmen yaşanan sorunların devam etmesi, vatandaşı da canından bezdirdi.

 

ÇERKEZKÖY SULAR ALTINDA KALDI

Son günlerde Çerkezköy’ü etkisi altına alan sağanak yağış hayatı felç etti. Yağışın sona ermesinin ardından Çorlu Deresi’nin tıkanması sonucu saat 22.30 sıralarında dere suları yükselmeye başladı. Çerkezköy’de adeta tarih tekerrür etti ve dere taşkınları sonucu Çerkezköy Hükümet Konağı, Çerkezköy Polis Evi, Subay Lojmanları ve bölgede bulunan birçok ev sular altında kaldı. Yetkililer, son üç gündür ilçede etkili olan yağışlar sonucu derelerdeki su seviyelerinin yükselmesi ve Istranca Ormanlarından gelen yağmur sularının da etkisiyle suyun debisinin daha da arttığını kaydetti. Kızılpınar Işıklı Kavşak yanında dere yatağı üzerine yapılan köprünün suyun akışını engellemesi sonucu ilçede belli noktalarda taşkınlar yaşandı.  

 

DÖNMEZ AKAY’I SAVUNDU

İlçedeki derelerin taştığı haberini alan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, apar topar Hükümet Caddesi’ne gelerek olay yerinde incelemelerde bulundu ve yetkililerden son durum hakkında bilgi aldı. CHP Çerkezköy İlçe eski Başkanı Metin Dönmez ise, bölgeden geçen dere sularının üç yıldır akmadığını ve bunun tek sorumlusunun on yıl boyunca Çerkezköy’de Belediye Başkanlığı yapan Ali Ertem, AK Kardeşler, Atılım Beton ve Sebahattin Hasanoğlu olduğunu öne sürdü. Belediye Başkanı Vahap Akay’ın henüz dört aydır görevi başında olduğuna belirten Dönmez, “Üç yıldan beri bu sorun devam ediyor. Bunun tek sorumlusu Çerkezköy’ü yöneten eski yönetimlerdir. Vahap Akay’ın bir suçu yoktur. Vahap Akay dört aylık bir başkandır. Vahap Akay ne yapsın? Bütün vatandaşlarımız mağdurdur. Bunun sorumlusu Çerkezköy’ün rantını yiyenlerdir. Belediye Başkanımız burada çalışıyor, koşturuyor ama Başkan ne yapsın? Yıllardır dere yataklarını dolduranlar bu yaşananların sorumlusudur.” diye konuştu.

 

KÖPRÜYÜ YIKABİLİRİZ

Çizmesini giyerek Çerkezköy’de bulunan dereleri tek tek inceleyen Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ise “Ben yağışların dinmesinin ardından akşam 20.30’a kadar ilçemiz derelerini tek tek dolaşarak kontrollerde bulundum. Derelerin su seviyesinde her hangi bir yükselme yoktu. Zaten o saatten sonra yağış da olmamıştı. Yaşanan bu olaya Kızılpınar köprüsündeki tıkanıklığın sebep olduğunu düşünüyoruz. Konuyla ilgili daha önce DSİ ile defalarca görüştük. Kendileri burada çalışma yapabilmeleri için önce gerekli kamulaştırma işlemlerinin yapılması gerektiğini belirttiler. Biz de kendilerine bu kamulaştırmayı yapacak bütçemizin olmadığını, dolayısıyla kamulaştırmanın da kendileri tarafından yapılmasını talep ettik” dedi. Akay, dere sularının daha da yükselmesi ve durumun daha da kritik seviyeye gelmesi halinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile de görüşerek tıkanıklığa sebep olan köprüyü yıkabileceklerini kaydetti.

 

KRİZ MASASI TOPLANDI

Gece geç saatlerde Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak da Çerkezköy’e gelerek incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Vahap Akay’dan son durum hakkında bilgi alan Albayrak, daha sonra Başkan Vahap Akay ile birlikte Polis Evi’nde Kaymakam Metin Kubilay’ın başkanlık ettiği Kriz Masası Toplantısı’na katıldı.Toplantıda Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın yanı sıra Çerkezköy Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmet Ozan, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz, Kapaklı Garnizon Komutanı Üsteğmen Ferhat Kaanoğlu, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı İmdat Özgör, AK Parti İlçe Başkanı Reşat Bahar, Tredaş, Türk Telekom, Gazdaş yetkilileri de yer aldı.

 

EVLERİ SU BASAN VATANDAŞLARA OTEL TEKLİF EDİLDİ

Evlerini su basan vatandaşların tepkisine Çerkezköy Kaymakamlığı ve Çerkezköy Belediyesi duyarsız kalmadı. Evlerdeki sular Çerkezköy Belediyesi ekiplerince vidanjör ile boşaltılırken, evleri oturulmayacak halde vatandaşlar ise Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından ilçede faaliyet gösteren otellere yerleştirilmek istendi. Ancak vatandaşlar bu teklifi kabul etmedi. Afat, itfaiye ve 112 ekipleri de gece boyunca Hükümet Caddesi’nde hazır bekledi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ