ÇETKODER'den engelli ve yaşlılara destek

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, toplu ulaşımda ücretsiz veya indirimli seyahat kartları bulunmalarına rağmen engelliler ve yaşlılara karşı işlenen ayıba Belediyelerin önlem almasını isted

GÜNDEM 12.09.2014 14:53:00 0
ÇETKODER

Bir süredir Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya’nın gündeme getirdiği toplu ulaşım araçlarında ücretsiz taşıma kartlarının kullandırılmamasına bir tepkide ÇTEKODER’den geldi. Kısa adı ÇETKODER olan Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Ülkenin dört bir yanında toplu ulaşım araçlarında yaşlılarımıza ve engellilerimize karşı saygısızlık devam ediyor.”dedi. Göktaş, yetkilierden bu kişilerin haklarının korunması için tedbir almalarını ve denetim yapmalarını istedi.

 

KİMLERİN BİNEBİLECEĞİ YÖNETMELİKTE BELLİ

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş yazılı olarak yaptığı açıklamada şunlara yer verdi: “Bilindiği üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Ücretsiz veya İndirimli Seyahat Kartları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı ve bunu da Resmi Gazetenin 4 Mart 2014 gün 28931 sayılı nüshasında yayınlatarak yürürlüğe soktu. Bu yönetmelik gereği kimlerin ücretsiz olarak toplu taşıma araçlarına binecekleri belirlenmiş oldu. Ayrıca hangi araçlara ücretsiz bineceklerinin de sınırları belirlendi. Buna göre yönetmeliğin 4. Ve 5. maddesinde bahsi geçenler toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma hakkına sahipler”

 

YÖNETMELİĞE HERKES UYMALI

İlgili yönetmeliğin 5.maddesindeki herkesin uyması gereken amir hükümlü ifadesine atıfta bulunan Göktaş şunları kaydetti:”Bu yönetmelik şöyle diyor:‘Türk vatandaşı olan altmış beş yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.

 

Hal böyle iken ve bu yasal bir hak iken, halen yurdun her köşesinden 65 yaş üstü insanımızdan şikâyetler alıyoruz, kendilerine hiç hoş olmayacak şekilde davranışlar ve tavır tutumlar sergileniyor. Toplu taşıma araçlarının (Özel halk otobüsü, minibüs ve dolmuşların) sürücülerinin kendilerine Beledeşçi dediklerini belirten 65 yaş üstü hak sahipleri kimi zaman kendilerini tanıyıp durmayıp almadıklarını beyan ediyorlar. Farkına varmayıp aldıklarında ise, kart gösterince ben seni taşımak zorunda mıyım, bu araç su mu yakıyor, git işine be adam gibi laflar edip indirdiklerini beyan ediyorlar ” dedi.

 

BU HAKKI KİMSE ALAMAZ

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, hakları ellerinden alınanların suç duyurusunda bulunmasını isteyerek, şöyle devam etti: “Evet, bu bir haktır. Hem de yasal haktır. 65 yaş üstü vatandaşın elinden bu hakkı kimse alamaz. Bu tür saygısız ifadelerle vatandaşa muamele yapanlar suç işlemektedirler.  Bunların isimlerini, yaka numaralarını, TC numaralarını temin edebilirseniz daha iyi olur. Ancak temin edemezseniz, plakalarını, sefer saatlerini not alıp derhal ilgili kolluk kuvvetine şikâyetçi olunuz. İki satır ifade veriniz. Hem adli yönden TCK ya göre ceza almalarını sağlamış olursunuz. Hem de idari yönden para cezası almalarını sağlamış olursunuz. Üstelik de bu para cezası öyle küçümsenecek bir rakam değil. Caydırıcı özelliğe sahip" dedi.

 

BELEDİYELER GEREKENİ YAPMALI

Engellilerle birlikte 65 yaş üstü vatandaşların haklarının ellerinden alınması karşısında Belediyelerin harekete geçmesini isteyen Genel Başkan Mustafa Göktaş, “Diğer taraftan Yurt geneli tüm Belediyelerin özel bir tim kurup bu işi kendi yörelerinde sıkı takip etmesi gerekir. 65 yaş üstü vatandaşa tanınan bu hakkı engellemeye kalkan, 65 yaş üstü insana çirkin davranan sürücüleri bu işten men etmeliler ve ilgili araçlar seferden de men edilmelidir” diye açkılamasını tamamladı.

 

Haber Merkezi