ÇERKEZKÖY'DEN DÜNYA EBRU GÜNÜ'NE…

Ebru Sanatçısı olan Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, bu yıl Trabzon'da kutlanacak Dünya Ebru Günü'ne 'Onursal Başkanlık' yapacak. Yıllardan beri 'Dünya Eb

GÜNDEM 9.09.2014 17:46:00 0
ÇERKEZKÖY

Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, aynı zamanda bir ebru sanatçısı. Sanatçı yönüyle de sık sık gündeme gelen Atilla Can, bu yıl Trabzon’da düzenlenecek olan ‘Dünya Ebru Günü’ne ‘Onursal Başkanlık’ yapacak. Dünya Ebru Günü 13 Eylül 2014 tarihinde panel, sergi ve çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

 

DÜNYA EBRU GÜNÜNE ONURSAL BAŞKANLIK YAPACAK

Dünya Ebru Günü’nün kutlanması için son birkaç yıldan buyana mücadele veren Atilla Can, bu çalışmalarının karşılığını gördü. Can, dünya ebru gününün hikayesini şöyle anlattı: “Dünya Ebru Günü’ne  ilk kez 2012 yılında İstanbul’da ‘Ebru, suya yazılan bir aşk hikayesi’dir diyerek start verdim. Ardından 2013 yılında Gaziantep’te Mesut Bey ‘Sesler ve Renkler’ diyerek güzel bir organizasyona imza attı. Şimdi de Songül Kartal hanım başkanlığındaki ekip ‘Suda ki Tılsım’diyerek bizleri Trabzon’a Dünya Ebru Günü organizasyonuna davet ettiler. Hepimizin ortak paydası sanat ve ebru”

 

EBRU ÇOK GÜZEL BİR SANAT

Ebru sanatının bir Türk sanatı olduğunu belirten Can, şunları anlattı: “Ebru; meçhul bir geçmişe sahip. Nerede ve kimin tarafından yapıldığı bilinmiyor. Orta  Asya’da Türklerin yaptığı bir sanat olarak kabul ediliyor. Ebru, enteresan ve çok güzel bir sanat. Kıvamlı sıvı oluşturmak için geven otu kullanmak, toprak boyaları ezip homojenleştirdikten sonra içine karaciğer safra salgısı olan ödü koyup su yüzeyinde yüzdürmek, yüzlerce ağaç çeşidi varken antiseptik özelliği olan gül dalında ısrarcı olmak, geçmişi ve yüzyıllar öncesini düşündüğümde hayret ve hayranlık uyandırıyor bende. İstanbul'da Zal Mahmut Paşa Külliyesi’nin mistik ortamında Ali Hocamdan ilk ebru dersini aldığım gün tevafuk, aynı zamanda İstanbu'lun Fetih günüydü. Nereden bilebilirdim. İstanbul'un doğum gününü mehteranlar büyük bir şevkle kutlarken, benimde 1000 yıllık sanatımız olan ebruya aşık olacağımı.  Yıllar sonra onun için uykusuz kalıp, bu sanatın gelecek nesillere bir Türk sanatı olarak aktarılması için çaba sarf edeceğimi tahmin edemezdim.”

 

2009 YILINDAN BERİ MÜCADELE EDİYOR

2009 yılından beri, ebru sanatımızın gelecek kuşaklara aktarılması için mücadele eden Atilla Can, “Ebru sanatımızın kültürel miras envanterine kaydolması, dünyada her yıl eylül ayının ikinci cumartesi gününün ‘’Dünya Ebru Günü' olması için gayret sarf etmekteyim. Bu projemi yıllardır yazdığım maillerle, dilekçelerle, mektuplarla, telefon görüşmelerimle başta Unesco Paris Merkez, Birleşmiş Milletler Cenevre, T.C. Cumhurbaşkanlığı, T.C. Başbakanlık, T.C .Kültür Bakanlığı, Türkiye Unesco Milli Komisyonu'na, Unesco Paris daimi temsilciliğimize anlatmaya çalışıp  desteklerini istedim.”diye konuştu.

 

 KÜLTÜR BAKANLIĞI VE TÜRKİYE UNESCO MİLLİ KOMİSYONU DESTEKLİYOR

Ebru sanatının yaygınlaşması için başlattığı çalışmaların Kültür Bakanlığı ve Türkiye UNESCO Milli Komisyonu tarafından da desteklenmeye başladığını dile getiren Can, şunları kaydetti: “Başlattığım projemden yaklaşık 3-4 yıl sonra Ebru Sanatı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından çalışmalara başlanıp Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine alındı,yine Kültür Bakanlığı ile ortak çalışarak sanatçılardan iyi niyet mektupları istedik. Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine alınan ebru ile ilgili hazırlanan bir dosya UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Bölümüne sunuldu. Şu an, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamındaki Ebru Adaylık Dosyası ,UNESCO Paris'te teknik olarak geçti ve Kasım 2014’te 9. somut olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda içerik ile ilgili görüşmeler yapılacak.” 

 

 PARİSTE UNESCO BİNASININ ÖNÜNDE KENDİME BİR SÖZ VERDİM

Paris’te ebru sanatını tanıttıklarını anlatan Can, şöyle devam etti: “Paris’te UNESCO binasının önünden geçerken , kendime bir söz verdim ‘Unesco binasını boydan boya ebru ile kaplayacağım’ dedim. Dünyanın bir çok ülkesinden ebru sanatçısı UNESCO Paris Merkeze ebrularını gönderdiler, kendilerinden ve ebru sanatından bahsettiler. Amaç ebru sanatı adına UNESCO Paris'e farkındalık yaratmak, dünyanın her tarafında tanınan bir sanat olduğunu göstermekti. UNESCO kuruldu kurulalı bu kadar çok ebru UNESCO Paris merkez binasına gitmemiştir. Bir daha da gideceğini zannetmiyorum. Başka bir çalışmam Kültür Bakanlığı ile oldu. Kültür Bakanlığı ile ortak çalışmamız ile iyi niyet mektuplarının gönderilmesi, gibi konulara öncülük ettim. Mesut Bey’in desteği ile de UNESCO Paris’e imza kampanyası düzenledik. ‘ Hal ile öğüt veren, söz ile öğüt veren iyidir.’ cümlesinin doğruluğuna inanarak, çok söz söyleyerek değil, yaptıklarımla hedefe ilerlemeye çalıştım.”

 

DÜNYA EBRU GÜNÜ KUTLANACAK

Atilla Can’ın başlattığı gayretler sonucunda bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Dünya Ebru Günü 13 Eylül 2014 tarihinde Trabzon’da yapılacak. 10 ülke ve Türkiye’den 30 il organizasyona katılacak. Can, 13 Eylül’deki organizasyonla ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye’nin hemen hemen her yerinden,dünyanın çeşitli ülkelerinden bu organizasyona destek veren ebru sanatçılarımıza, akademisyenlere,sanatseverlere ve emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Mum olmak kolay değil. Işık saçmak için önce yanmak gerek’ sözünün manasını en iyi kanıtlayan, bu sanat için yanan, kül olan gönüllere minnettarım. İyiki varsınız.”

 

Haber Merkezi