Büyükşehir'den 'Üzüm' paneli

Tekirdağ'da gerçekleştirilen bağ bozumu şenliği kapsamında üzüm üreticiliğin Tekirdağ'da ki yerine dikkat çekmek amacıyla "Bir Salkım Üzüm Bir Büyükşehir" paneli gerç

GÜNDEM 7.09.2014 12:55:00 0
Büyükşehir

ÜZÜM BEREKETİN SEMBOLÜDÜR

Panele konuşmacı olarak katılan Tekirdağ il Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş, üzümün tarihteki önemini ve mitolojideki yerini anlattı. Altaş bağcılığın kültürel açıdan gelişime de katkı sağladığını belirterek, “Üzüm Anadolu’da bereketin sembolüdür. Üzümün faydaları ve değeri tarihte de geçmektedir. Mitolojik kaynaklarda üzüme verilen değer açıkça görülmektedir. Üzüm ile ilgili maniler ve şarkılar yazılması, deyimlerin söylenmesi üzümün kültürümüzde ki değerini göstermektedir. “dedi.

BAĞCILIĞIN DEĞERİ KAYBOLUYOR

Panelde sunum yapan diğer araştırmacı yazar Mehmet Serez, ise üzüm üretiminde sorunlar yaşandığını belirterek, “Bağcılığın değeri giderek kaybolmuştur. Bağcılıkta şarap üretimi konuşulmadan, şarap kelimesi geçirilmeden bir yapı oluşturulmak isteniyor. Bağcılığın sadece şarap üzerine düşünülmesi de yanlıştır. Medyada zamanında yayınlanan yazılar Tekirdağ bağcılığına zarar vermiştir. Ayrıca bağcılığı korumak isteyenlerin yapması gereken ilk şey bağlardan yaprak ve üzüm çalınmasını engelleyerek bağların korunmasını sağlamaktır.” İfadelerini kullandı.

Prof. Dr Salih Çelik yönetiminde ki panele Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Mehmet Sağlam, panelist Mehmet Ali Kiracı, Trakya Bağ Rotası temsilcisi Melike Sağlam, Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve çok sayıda davetli katıldı.

Haber Merkezi