Ehliyet almak artık zor!

Sürücülere 1 Ocak uygulaması…İçişleri Bakanlığı sürücüler için 'Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde önemli değişikliklere giderken, yeni dönem uygulamalarını Kapaklı

GÜNDEM 7.09.2014 12:53:00 0
Ehliyet almak artık zor!

İçişleri Bakanlığı’nca ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre Yılbaşı’ndan itibaren ehliyet alacak olanlar iki yıl ‘Aday sürücü’ olacak. Bu süre içerisinde kural ihlali halinde ehliyetleri iptale dilecek ve yeniden kursa tabii olacaklar. Sürücüler için 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren getirilen yeni uyulamayı Sormageç Sürücü Kursu Müdürü Mahmut Bülent Elverici tüm detaylarıyla anlattı

 

İKİ YIL ADAY SÜRÜCÜ OLUNACAK

1 Ocak 2015 tarihinden itibaren ehliyet alacak olanlar için ‘Stajyer sürücülük’ uygulaması başlayacağını belirten Kapaklı Sormageç Sürücü Kursu Müdürü Mahmut Bülent Elverici, yeni uygulamadaki en önemli bölümün aday sürücülük süresi olduğuna işaret etti. Elverici şunları dedi: “Yeni uygulamaya göre üç hata yapanlar ve 75 ceza puanı alanların ehliyeti geri alınacak. Aday sürücülük süresi olan 2 yıl içerisinde üç kez kırmızı ışık ihlali,  alkollü olarak araç kullanılması nedeniyle sürücü belgesinin geçici olarak geri alınması, hız limitlerinin üç kez ihlal edilmesi, sağa ve sola dönüşlerde, yaya ve okul geçitlerinde ve kurallara uygun olarak karşıya geçen yayalara yol verilmemesi nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, emniyet kemeri takmama nedeniyle üç kez trafik cezası alınması, 75 ceza puanının doldurulması, araç cinsine bakılmaksızın 0,20 promilin üzerinde alkollü olarak araç kullanıldığının tespit edilmesi gibi durumlarında sürücü belgesi yasa gereği iptal edilecek”

STAJYER SÜRÜCÜ OLACAKLAR

İki yıl içerisinde ehliyeti iptal olanların stajyer sürücü olacağını söyleyen Sürücü Kursu Müdürü Elverici açıklamasını şöyle sürdürdü: “Çeşitli nedenlerle ehliyeti iptal edilen mevcut sürücülerin de tekrar ehliyet aldıklarında stajyer sürücü statüsüne indirilecektir. Ehliyeti iptal edilenler yeniden sürücü kurslarında eğitim alacak, yapılan sınavları geçmesi gerekecek. Bu kişilerin yeniden kursa başvurabilmeleri için psiko-teknik ve psikiyatri uzmanı raporu almaları zorunlu olacak. Ancak düzenlemede önemli bir ayrıntı da yer alacak. Aday sürücülük uygulaması hem yeni ehliyet alanlara hem de çeşitli nedenlerle alkollü araç kullanma, 100 ceza puanını aşmak, sürücü olmayı engelleyecek ölçüde sağlık şartlarının değişmesi ve sürücü belgesi almaya engel teşkil eden türden mahkümiyet alınması, 1 yıl içinde hız sınırı yüzde 30'dan fazla 5 defa aşıldığında sürücü belgesi iptal edilmiş olup da yeniden sürücü belgesi alanlar da artık aday sürücü olacak”

YILBAŞINDAN İTİBAREN UYGULANACAK

Aday sürücülükte; alkollü araç kullanımı, emniyet kemeri takmamak, yayaya yol vermemek gibi çeşitli davranışlardan dolayı ceza yazılacağının belirten Müdür Elverici, “Önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi beklenen düzenleme ile aday sürücülük uygulaması 1 Ocak 2015’ten itibaren başlayacak. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren ilk defa sürücü belgesi alanlar belgenin alındığı tarihten itibaren 2 yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek” dedi.

ÖMÜR BOYU EHLİYET DÖNEMİ BİTECEK

Geçmiş dönemlerde ömür boyu men ehliyetlere de bu uygulama ile son verileceğini kaydeden Kurs Müdürü Elverici, “Artık sürücülere 10 yıllık bir süre geliyor. Sürücü belgelerinin alım ve tasarımının AB ile uyumlu hale getirilmesi konusunda hazırlanan yasa tasarısı tamamlanıyor. İçişleri Bakanlığı ‘Karayolları Trafik Yönetmeliği’ önemli değişiklikler yapacak tasarı üzerindeki çalışmaları son aşamaya geldi. Tasarı ile bir ömür boyu tek bir ehliyetle araç kullanma dönemi sona eriyor. Düzenleme ile motorlu bisikletler (M), motosiklet (A), otomobil (B), lastik tekerlekli traktörler (F), iş makinesi türündeki motorlu araçlar (G) için verilen sürücü belgeleri sadece 10 yıl için geçerli olacak” bilgisini verdi.  

AĞIR VASITALARDA EHLİYETLER 5 YILDA BİR YENİLENECEK

Kamyon ve çekiciler, minibüs ve otobüsler için verilen C ve D sınıf ehliyetlerin ise  beş yılda bir yenileneceğini kaydeden Elverici, “10 yılı dolduran ve ehliyetinin süresi uzatmak isteyenler, tam teşekküllü bir hastaneden sağlık raporu almak zorunda. Sağlık raporunu alarak sürüş testlerinden başarı ile geçen sürücüler ehliyetinin süresini 10 yıllığına uzatmış olacak. Bakanlık, belgelerin değişimine 2015 yılı başında başlanmasını planlıyor” dedi.

Haber/ Gökhan YILMAZ