Akademi Rumeli 2 başladı

Edirne'de edebiyat, düşünce, güzel sanatlar, sinema, tiyatro ve müzik atölyelerinden oluşan 'Akademi Rumeli 2' projesi açılışı gerçekleştirildi. Edirne Halk Eğitim Merkezi (ASO) Müdürlüğü Mimar K

GÜNDEM 19.08.2014 08:28:00 0
Akademi Rumeli 2 başladı

HOŞ GELDİNİZ

Sunuculuğunu Yazar-Akademisyen Dr. Mustafa Hatipler’in yaptığı açılış programı, saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, proje açılışında yaptığı konuşmada "Buraya Kosova, Gagauz Yeri, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya ve Kırım’dan gelerek bize katılan ay yıldızlı bayrağın minarelerin gölgesinde yaşama hissini duyan değerli öğrencilerimize ve öğretmenlere hoş geldiniz diyorum. Akademi Rumeli devam edecek. Daha farklı bir şekilde devam edecek. Bundan sonraki Akademi Rumeli toplantıları farklı olacak. Daha fazla gruplara, kişilere hitap edecek" diye konuştu.

 

BU TOPRAKLARDA DOLAŞMAK SİZİN DE HAKKINIZ

Edirne’nin sultanların şehri, Edirne’nin İstanbul’u fetih eden komutanları yetiştiren şehir olduğunu söyleyen Vali Şahin, "Sadece Edirne'yi değil, İstanbul'u ve Çanakkale'yi, önümüzdeki yıl Bursa'yı da bu kapsamda değerlendirerek, Osmanlı'nın gerçekten mührünü bastığı yerlerde dolaşmak sizin de hakkınızdır. Atölye çalışmalarıyla tanınmış sanatçılarla bir araya gelme fırsatı bulacaksınız. Yaşları 17 ile 25 arasında değişen bu üstün yetenekli, becerikli öğrenciler bugünden itibaren 10 gün süre ile bizim misafirlerimiz. Bu misafirlikleri süresince sadece misafirlik değil güzel beyinlerini dolduracaklar. Ne ile ilimle, fenle; onlar fikri hür, vicdanı hür, aklı hür insanların yetiştirdiği kişiler olacak” dedi.

 

DÜNYA KİMSEYE KALMAZ

Şahin, “Geleceğin valisi, genel müdürü, müsteşarı, müşaviri, bakanı ve başbakanı olacak. Buradaki 150 öğrenci sadece bilgi dağarcıklarını doldurmak değil, birbirlerini tanımak, Türkiye’yi tanımak, birbirleriyle kaynaşmak için bir araya geldiler. Bu kişiler ileride biz Edirne’de bulunmuştuk diyecekler, anılarını tazeleyecekler. Türkçelerinin gelişimlerini burada sağlayacaklar. Bazı insanlar parmaklarıyla konuşur, bazı insanlar güzel sesleriyle konuşur, bazı insanlar düşünceleriyle konuşur, bazı insanlar da hitabetleriyle konuşur. Gayet güzel Türkçeyle bizlerle hislerini paylaştılar. Yunus Emre ne güzel söylüyor, 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim, sevilelim.' Dünya kimseye kalmaz, kime kaldı ki 44 sene hükümdarlık süren Kanuni Sultan Süleyman’a da kalmadı. En güzel sevmek, sevilmek. Hep iç içe olun birbirinizle kaynaşın" dedi.

 

25 SANATÇI İLE BİR ARAYA GELECEKLER

Açılış programı, Türk Halk Müziği sanatçısı Yasemin Göksu’nun seslendirdiği birbirinden güzel Rumeli şarkılarının ardından sona erdi. Lise ve üniversite kuşağındaki 8 Balkan ülkesinden üstün yetenekli ve üstün zekalı Türk çocukları 'Akademi Rumeli 2' etkinliği kapsamında Edirne’de bir araya geldi. Proje ile 25 sanatçı ile bir araya gelecek olan üstün yetenekli çocukların aynı zamanda Türkçelerinin gelişmesine, ufuk ve vizyon genişlemesine ve yarının sanatçılarının yetişmesine zemin hazırlamak amaçlanıyor.

 

Haber Merkezi