Öztürk: Son çare depolama

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Ergene Havzası'nın bölge ve Türkiye için önemli olduğunu ifade ederek, havzanın temizlenmesi sırasında çıkacak olan ça

GÜNDEM 18.08.2014 20:45:00 0
Öztürk: Son çare depolama

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde 'Ergene Havsasında Çamurların Yönetimi' konulu toplantı yapıldı. NKÜ konferans salonunda gerçekleşen toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Ergene Havzası’nın Trakya hatta Türkiye’nin önemli alanlarından birisi olduğunu, havzanın temizlenmesi sırasında çıkacak olan çamuru geri dönüşümde kullanılacağını söyledi.

 

BÖLGENİN YÜZDE 72,64’Ü TARIMA ELVERİŞLİDİR

Ergene Havzası bölgesinde önemli miktarda yatırımların yapıldığına dikkat çeken Öztürk, "Atık su arıtma tesisleri bakımından çalışmalar yapılmaktadır. Atık su arıtma tesisleri bakımından ve atık suların bazı zararlarının derin deşarj ile uzaklaştırılması konusunda önemli çalışmalar yapılmaktadır. Trakya bölgesi Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olmasının yanı sıra zirai potansiyel açısından da önemli bir yere sahiptir. Bölgenin yüzde 72,64’ü tarıma elverişlidir. Arıtma çamurları ve diğer atık suların arıtılması bu noktada çok önemlidir. Eğer arıtma çamurlarımızı ve diğer atıklarımızı doğru yönetemezsek bölgede tarımsal açıdan ciddi riskler ve sıkıntılarla karşı karşıya kalırız. Fizibilite raporuna göre nereye kompos tesisi kurulacağı, nereye çamur stabilizasyon tesisi kurulacağı, çimento fabrikalarında hangilerinin değerlendirileceği belirlenecektir. En son çare depolamadır" dedi.

 

TRAKYA, TÜRKİYE’NİN AVRUPA TOPRAĞIDIR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa Öztürk’ün konuşmasının ardından konuşan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya ise, "Türkiye’nin batı yakası olarak bilinen Trakya, Türkiye’nin Avrupa toprağıdır. 3 ilden oluşan bölge içerisinde tarımın merkezi olan kent Tekirdağ’dır. Böyle olması sebebiyle Türkiye’deki ilk 30 il içerisinde nüfus oranı ile 23'üncü sırayı kazandı. Ergene Havzası’nın temizleme çalışmalarımız hızlı bir şekilde ilerlerken, havzanın temiz kalması için bir çok su arıtma tesisleri kurulacaktır" ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi