Küçük esnaf kan ağlıyor

Çerkezköy sınırları içinde faaliyet gösteren küçük esnaf, sıkıntılarını Marmara Haber Gazetesi'ne anlattı. Bakkalar, süper marketlerden duydukları rahatsızlığı dile getirirken, diÄ

GÜNDEM 12.08.2014 20:40:00 0
Küçük esnaf kan ağlıyor

Çerkezköy’de faaliyet gösteren küçük esnaf, müşterilerinin veresiye alışveriş yapmak istemesinden ve süper marketlerden duydukları rahatsızlıkları dile getirdi.  

 

BU GİDİŞLE BÜTÜN ESNAFLAR BATACAK

Çerkezköy’de Gazi Osman Paşa Mahallesi Fatih Caddesi üzerinde faaliyet gösteren bakkal sahibi  Erhan Gündüz, “Biz büyük  marketlerden rahatsızlık duyuyoruz. Küçük esnaf olan bizleri zor durumda bırakıyorlar. Bu gidişle bütün esnaflar batacak. Artık belediyemiz veya halkımız tarafından bir şeylerin yapılması gerekiyor. Zaten yaz sezonunda herkes tatilde olduğu için işlerimiz iyice düştü. Çerkezköy’de kalanlar da büyük marketlerde alışverişlerini yapıyorlar. İnsanların bizleri de anlamaları gerek. Elektrik faturalarımızı bile ödeyemiyoruz. Kaçak sigaralar da bizim satışlarımızı engelliyor. Buna da bir çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi.

 

BİR TÜRLÜ AÇIĞI KAPATAMIYORUZ

GOP Mahallesi Butçular Sokak üzerinde faaliyet gösteren bakkal sahibi Binali Korkmaz ise “Büyük mağazalar gerçekten satışlarımızı çok ciddi derecede düşürüyor. Gece geç saatlere kadar açık olmaları daha da kötü etki yaratıyor. İş yapamaz hale geldiğimiz günler dahi oluyor. Vergiler yüksek kredi borçlarımız çok. Bir türlü açığı kapatamıyoruz. Bir de içki yasağı geldi. Saat 22:00’dan sonra satış olmuyor. Piyasa kaçak sigara dolu. Sigara satışlarımız da düştü. Emniyet bu konuda artık ciddi bir önlem almalı. Biz küçük esnaf olarak ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yıllık vergimiz olmuş 7 bin TL. Bunu nasıl ödeyelim? Küçük esnafı koruyucu önlemler alınmıyor. Önceden Pazar ruhsatı için belediyeye 68 TL öderken şimdi 620 TL para ödüyoruz. Bu küçük esnaf için yüksek bir mevladır” dedi.

 

KİME İNANACAĞIMIZI ŞAŞIRDIK

Namık Kemal Bulvarı üzerinde faaliyet gösteren Berber Dükkanı sahibi Ersin Aktay ise “Yeni çıkan yasaya göre berberler Pazar günleri çalışmayacak. Tamam çalışmayalım ama neden kimse buna uymuyor? Herkes dükkanını açıyor. Zabıtayı arıyoruz telefonumuzu açmıyor. Tekrar tekrar arıyoruz ‘işimiz var’ diyor suratımıza kapatıyor. Biz esnafız. Biz mağduruz. Bunun için birşeylerin yapılması gerekiyor. Belediye Başkanı Vahap Akay’ı arıyorum. ‘Başkanım durumumuz bundan ibaret mağduruz’ diyorum. Bize ‘arkadaşlar ilgilenecek’ diyor. Ama nerde… Kimse ilgilenmiyor. Ya hep birlikte Pazar günleri açalım açılacaksa dükkanımızı ya da hiç kimse açmasın. Artık kime inanacağımızı şaşırdık” dedi.

 

VERESİYE MAĞDURLARIYIZ

Çerkezköy’de Namık Kemal Bulvarı’nda esnaflık yapan Murat Aydemir ise “Ben elektrik dükkanı işletiyorum. Biz esnafın sıkıntılarından biri de alacaklarımızı zamanında alamamamız. Bunun için ne yapmalıyız bilmiyoruz. Müşterimizi kırmak istemiyoruz ama bizler de sonuçta evlerine ekmek götüren insanlarız. Bazı vatandaşlar öyle bir hale gelmiş ki düşük mebla olan borçları bile ileri tarihe aktarmaya çalışıyorlar” dedi. Aynı cadde üzerinde terzilik yapan Engin Akyüz ise aynı sorunlardan dert yanıyor. Akyüz, “Benim terzi olarak bir sıkıntım yok. Vatandaşlarımızın ihtiyaçları olduğu sürece yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tek bir sorun oluyor o da pazarlık ve veresiye. Sonuçta hepimiz bu ülkenin birer evladıyız. Birbirimizi sevip saymalıyız. Müşterilerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz zaten. Onları kaybetmek de istemiyoruz. Amabu veresiye konusunda mağdur bizler oluyoruz” dedi.

 

Haber Merkezi