700 yıllık gelenek devam ediyor

Yunanistan'da Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen 700 yıllık Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri 8-10 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

SPOR 5.08.2014 21:39:00 0
700 yıllık gelenek devam ediyor

KAYITLAR 9 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK

 

Konuklarını “Kırmızı Dipli Mum” ile etkinliklere davet eden Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği'nce hazırlanan program kapsamında, 8 Ağustos Cuma günü Mevlid-i Şerif okutularak Cuma namazı kılınacak. 9 Ağustos Pazartesi günü ise saat 11.00'de Seçek Yayla Ağası Hüseyin Mençe, Seçek Yaylası'na gelecek. Yerel grupların saat 13.00'teki gösterisinden sonra 14.00'te yağlı güreş müsabakalarına kayıtlar başlayacak. Aynı gün saat 15.00'te yağlı güreş müsabakalarının ön elemeleri yapılacak ve akşam da Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu Folklor Gösterileri ve Konseri sahnelenecek.

 

ÇOK SAYIDA GÜREŞÇİ KATILACAK

 

Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültür Etkinlikleri'nin son günü olan 10 Ağustos Pazar günü program 12.30'da protokol konuşmaları ile başlayacak. 14.00'teki yerel grupların gösterilerinin ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu etkinlikler kapsamındaki ikinci folklor gösterisi ve konserini sunacak. Saat 15.30'da başlayacak güreş müsabakaları 17.30'da ödül töreni ile son bulacak.  Etkinliklere Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan'dan da çok sayıda güreşçi ve davetli katılacak.

 

GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE BAĞLIYOR

 

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, “Yüzyıllar öncesinden ecdadımızdan bizlere miras olarak bırakılan Seçek etkinliklerini yaşatmanın gurur ve onurunu tekrar yaşıyoruz” dedi. Pencal, “Seçek, bizim için, yaşamış ve yaşayan bir kültürdür. Geçmişimizi geleceğe bağlayan, kültürümüzü, kimliğimizi, gelenek ve göreneklerimizi ön plana çıkaran çok önemli manevi bir olaydır. Bölge halkımız yüzyıllardır bu kültürel değerlere, gelenek ve göreneklere sahip çıkmakta. Bu vefakar insanlarımıza teşekkür ediyoruz. Biz bölge halkı olarak, kendimizi özgürce ifade etmenin mutluluğunu yaşarken, her zaman barış ve hoşgörüden yana olduğumuzu da belirtmek isteriz” diye konuştu.

 

HER ZAMAN DESTEK OLDUK

 

Kozlukebir Belediye Başkanı İbrahim Şerif de, “Kozlukebir Belediyemizin sınırları içerisinde Seçek ve Alantepe etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu vesileyle tüm halkımıza bu güzel etkinliklere destek verdikleri için teşekkür ediyorum. Bizler belediye olarak görev süremiz boyunca Seçek etkinliklerine destek verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, toplumları ayakta tutan manevi duygular, gelenek, görenek ve kültürel değerlerdir. Seçek etkinliklerinde tüm güreşçilerimize Allah'tan güç dilerken, sanatçılarımıza da başarılar diliyorum. Bu vesileyle ben ve arkadaşlarım Seçek Derneği'ni kutlar ve başarılar dilerim” ifadelerini kullandı.

 

HERKESİ DAVET EDİYORUM

 

Bekir usta, “Seçek mertliğin, yiğitliğin, kahramanlığın canlandırıldığı ve gelecek nesille aktarıldığı 700 yıllık bir tarihtir. Seçek, kardeşliğin pekiştiği, kültürlerin harmanlandığı bir dostluk meydanıdır. Seçek, nice yiğitlerin ter döktüğü unutulmaz bir yerdir. Seçek, ulu insanların hatırlandığı, anıldığı ve nice kahramanlık destanlarının yazıldığı bir yayladır!  Türk Milleti'nin kahramanlık, fazilet, mertlik duygularının yaşatıldığı ve Seçek başpehlivanının seçileceği 'Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Etkinlikleri 8-9-10 Ağustos 2014 tarihlerinde Seçek Yaylası'nda düzenlenecektir. Etkinliklerime şeref vermeniz bizleri onurlandıracaktır” dedi. 2014 Seçek Yayla Ağası Hüseyin Mençe de,  “Kültürümüzün ve geleneklerimizin yaşatıldığı Seçek Yaylası'na herkesi davet ediyorum” dedi.

 

Haber Merkezi