İlk oylar kullanılmaya başlandı

10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gümrük kapılarında ve havaalanında oy verme işlemleri başladı. Yurtdışında yaşayan vatandaşlar Cumhurbaşkanlığı seÃ

GÜNDEM 31.07.2014 18:55:00 0
İlk oylar kullanılmaya başlandı

10 AĞUSTOS’A KADAR KULLANACAKLAR

Seçmenlerin, gümrük kapılarında oy kullanması için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus cüzdanını veya pasaportunu yanında bulundurması gerekiyor. Yüksek Seçim Kurulu’nun belirlediği takvime göre, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için gümrük kapılarında oy verme işlemi 10 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Seçimin 2'nci tura kalması durumunda ise oy kullanma işlemi 17-24 Ağustos tarihleri arasında yapılacak

 

“VATANA MİLLETE HAYIRLI OLSUN”

Cumhurbaşkanı seçimi için Edirne'nin Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli ve Pazarkule gümrük kapılarında oy verme işlemi başladı. Gurbetçiler, Edirne'deki Kapıkule Gümrük Kapısı'na 8, İpsala Gümrük Kapısı'na 2, Hamzabeyli ve Pazarkule'de de birer sandıkta oylarını kullandı. Yaşadıkları ülkelerdeki konsolosluklarda cumhurbaşkanı seçiminde oy kullanabilmek için kayıt yaptırmayan bazı gurbetçiler oy kullanamadan sınır kapısından geçiş yaptı. İsviçre'den gelen Aylin Karaoğlan, dün akşamdan bu yana oy kullanmak için Kapıkule Gümrük Kapısı'nda beklediğini söyledi.

Mevlüt Kaya da 50 yıldır Almanya'da yaşadığını ve Türkiye'de ilk defa oy kullanacağını belirtti. Cumhurbaşkanı seçiminin devlet, millet ve Türkiye Cumhuriyeti için hayırlı olmasını dileyen Kaya, "Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ülkeleri için seçimlerde oy kullanabilmeleri çok güzel bir uygulama. Herkes oyunu içtenlikle kullanıyor" diye konuştu.

 

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA OY VERME İŞLEMİ BAŞLADI

Cumhurbaşkanı seçimi için gümrük kapılarında 10 Ağustos'a kadar sürecek oy verme işlemleri çerçevesinde Atatürk Havalimanı'nda vatandaşlar oy kullanmaya başladı. Yurt dışında yaşayıp söz konusu tarihlerde Türkiye'de bulunan ya da randevu aldığı veya kendisi için belirlenen günde yaşadığı ülkede oyunu kullanmayan seçmenler için dış hatlar terminaline Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri nezaretinde 6 sandık konuldu. Sandık başında Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportunu görevli memurlara ibraz eden seçmenler, sabah saatlerinden itibaren cumhurbaşkanını seçmek için oyunu kullandı. Havalimanındaki 1. seçim sandığında oy kullanan Almanya'da yaşayan Rizeli Azmi Koyuncu, halkın istediği cumhurbaşkanını seçmesinin önemine değindi. Koyuncu, seçilecek cumhurbaşkanından çok şeyler beklediklerini ifade ederek, "Bu memleketin Avrupa Birliği standartlarına uyması lazım. Bunlar yapılıyor da. Bugün memleketime izne geldiğim zaman Türkiye'nin eskisi gibi olmadığını görüyorum" dedi. Singapur'dan Türkiye'ye geldiğini ifade eden Ahmet Atay da seçimin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek, "Toplumu kucaklayan, birleştiren, ülkemizi yurt dışında seviyeli bir şekilde temsil edecek bir cumhurbaşkanı isterim" diye konuştu.

 

10 AĞUSTOS'A KADAR OY VERİLEBİLECEK

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçim takvimine göre, gümrük kapılarında oy verme işlemi 10 Ağustos'a kadar sürecek. Yurt dışında yaşayıp söz konusu Türkiye'de bulunan ya da randevu aldığı veya kendisi için belirlenen günde yaşadığı ülkede oyunu kullanmayan seçmenler, sadece gümrük kapılarında kurulan sandıklarda oyunu kullanabilecek. Seçmenlerin, gümrük kapısında oy kullanması için Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını gösteren nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportunu yanında bulundurması gerekecek. Nüfus cüzdanı veya pasaportunda kimlik numarası olmayanlar, üzerinde kimlik numarası bulunan ek bir kimlik belgesini göstermek zorunda olacak.

 

Haber Merkezi