Osmanlı geleneğini Edirne'de yaşatıyorlar

Edirne İl Müftülüğüne bağlı Yavuz Sultan Camii Kuran Kursu öğrencileri için Osmanlı geleneği olan 'bed'-i besmele' ( 'âmin alayı') merasimi düzenlendi.

GÜNDEM 14.07.2014 16:13:00 0
Osmanlı geleneğini Edirne

“SEVİNCİNİ YAŞIYORUZ”

Bu güzel geleneği kendine örnek alan Kur’an-ı Kerim’i okumaya başlayan çocuklar için önce fayton gezisi, daha sonra Araz Cafe’de iftar yemeği, taç takma ve sonrasında ise pasta kesme töreni gerçekleştirerek eskilerde kalmış bu gelenek uzun yıllar sonrasında Edirne’de yaşatıldı.

Programa Kur’an okuyan çocukların aileleri de katılarak çocuklarına destek verdi. Kur’an okumaya geçen çocuklara hocaları taçlarını takarken, anneleri de hediyeler vererek onlara hayatlarında önemli ve değerli bir adım attıklarını gösterdi.  Yavuz Sultan Camii Kuran Kursu eğitmenlerinden Esma Şenol, programa velilerin de iştirak etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Şenol, bizim çocuklarımızın hepsi çok zeki, velilerimiz de çok ilgililer diyerek; "Eğitmen arkadaşlarımla birlikte bu geleneği sürdürmenin ve çocuklarımızı bu sayede mutlu etmenin sevincini yaşıyoruz” dedi.

OSMANLI GELENEGİ "BEN-İ BESMELE"

Osmanlı’da okula başlayan çocuklar için özel merasimler tertiplenirdi. Bu merasime ‘bed’-i besmele’ veya ‘âmin alayı’ da denirdi. Bu merasimler sayesinde çocuklar, aileleri ve hocalarının belirlediği bir günde ilahiler, dualar ve aminler eşliğinde faytonlarla sokak sokak gezer, hem okula başlamayı daha ilk günlerde bir sevinç alameti olarak görür hem de edinecekleri ikinci bir çevre ve yeni ilişkiler için psikolojik bir hazırlık içine girerdi. Bu merasimler bir düğün kadar ciddiye alınır, okula başlayan çocuklara fes dahi giydirildi.

Haber Merkezi