Çetinkaya: Engelsiz ulaşım yasal hakkımız

Torba yasada engellilerin ücretsiz seyahat edebileceklerine ilişkin madde olduğunu ifade eden Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, "Engelli kardeşlerimizin toplu taşıma ara?

GÜNDEM 9.07.2014 16:53:00 0
Çetinkaya: Engelsiz ulaşım yasal hakkımız

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, AK Parti hükümeti tarafından meclise sunulan torba yasadaki engellilerin toplu taşıma araçları kullanımına ilişkin madde hakkında açıklamalarda bulundu.

KARAR HERKESE TEBLİĞ EDİLDİ

Konuyla ilgili 23 Haziran tarihinde İlçe Emniyet Müdürü Murat Ogan, Müdür Yardımcısı Adem Tuncel, Emniyet Amiri Ekrem Çicek, İlçe Jandarma Komutan Vekili Ferhat Kaanoğlu, Çerkezköy Belediyesi Zabıta Müdürü Yusuf Kenan Erez ile Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Hakan Fıçıcı bir araya gelerek toplantı yaptı. Çetinkaya, “Toplantı sonucu alınan karar, S.S. 332 Nolu Birlik Yolcu Taşıma Kooperatifi, S.S. Veliköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Mustafa Kavak S.S. 41 Nolu  Çerkezköy Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, Çerkezköy-Çorlu Yolcu Taşıma Kooperatifi Ziyaettin Dubaz, Kale-Yonca Seyahat Çerkezköy Sorumlusu İlker Dil, Akarsu Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Ali Öztürk, S.S. Karaağaç Yolcu Taşıma Kooperatifi Başkanı Fevzi Coşkunöz’e gönderildi. Artık bu saatten sonra herkes engellilere yasanın tanımış olduğu hakkı uygulamak zorundadır. Aksi takdirde yasal cezalara katlanmak zorunda kalacaklar” dedi.

50 TAM BİLET TUTARINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK

Karara göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğunu belgeleyenler, ağır engelliler ve refakatçilerinin de ücretsiz seyahat edebileceğini söyleyen Hayrettin Çetinkaya, “Bedelsiz seyahat kartının kullanımına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikle, 7 Mayıs 1995 ve 22286 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı’nca aylık bağlananlara verilecek tanıtım kartları ve ücretsiz seyahat kartları yönetmenliği yürülükten kaldırıldı. Yürülükten kaldırılan kartlar yeni yönetmeliğin yürülük tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerli olacak. 2 Ağustos 2013 tarihinden önce yetim aylığı alan ve ücretsiz seyahat hakkı bulunanların ücretsiz seyahat hakkı bu aylıkları almaya devam ettikleri müddetçe saklı kalacak. Engelli vatandaşlarımız ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden aldıkları Engelli Kimlik Kartı veya engel oranının yer aldığı nüfus cüzdanını göstermesi ile bu haklardan faydalanacaklar. Yayımlanan yönetmelik kapsamında ücretsiz veya indirimli seyahat hakkının kullandırılması halinde bu haktan faydalandırılmayan her kişi için Mülki İdare Amiri tarafından toplu taşıma aracının tarifesi üzerinden 50 tam bilet tutarında idari para cezası uygulanacak. Verilecek idari para cezaları tebliğinden itibaren bir ay içerisinde ödenerek genel bütçeye gelir kaydedilecek” diye konuştu.

GEREKLİ HASSASİYET GÖSTERİLMELİ

İndirim kartlarında silinti kazıntı ve tahrifat yapanlar hakkında da cezai işlem uygulanacağını söyleyen Çetinkaya, “Gerçeğe aykırı kart düzenleyen veya bu tür kartı bilerek kullananlar, iade etmesi gerektiği halde seyahat kartını kullanmaya devam edenler, kart üzerinde tahrifat, silinti veya kazıntı yapanlar ile tahrif edilmiş kartları kullananlar hakkında cezai işlem yapılacaktır” dedi. Hayrettin Çetinkaya, bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Haber / Seyit SÜREN