Sahibinden satılık nehir kumu

Edirne'de Türkiye ile Yunanistan sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri'nden çıkarılan kum için valilik 2 yıldır ciddi tek bir alıcı bulamadı.

GÜNDEM 8.07.2014 19:12:00 0
Sahibinden satılık nehir kumu

CİDDİ ALICILAR ÇIKMADI

Neredeyse ücretsiz verilecek olan tonlarca kum, derinliği 8 metre olan Meriç Nehri’nin kısa sürede taşarak çevreye yayılmasına neden oluyor. Bu nedenle taşkın riskini oluşturan kumları düşük maliyetle elden çıkarmak isteyen Edirne Valiliği, henüz alıcısı olmayan kumu 'cüzi' bir fiyata satışa çıkardı. Kumların bulunduğu alanda ise şimdilerde koyunlar otluyor. Yunanistan ile Türkiye sınırının bir bölümünü oluşturan Meriç Nehri’nin taşıdığı kumlara 2 yıldır alıcı aranıyor. Akıntı nedeniyle yılda 2 milyon metreküp gelen kum, satılması halinde nehir yatağını rahatlatacağı için taşkın riskini de ortadan kaldıracak. Ancak tonlarca kum olmasına karşın Edirne Valiliği ve Devlet Su İşleri 11'inci Bölge Müdürlüğü, kumlar için ciddi alıcı çıkmamasından yakınıyor. 

“SONUNA KADAR YARDIMCI OLURUZ”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Meriç Nehri’nin akıntıyla getirdiği ve AB projesiyle çıkarılan kumlara 2 senedir ciddi alıcı çıkmadığını belirterek şunları söyledi: "Meriç Nehri’nden çıkan kumları vereceğiz. Önemli olan onların oradan boşaltılmasıdır. Çünkü o kum oradan boşaltılmadığı sürece 8 metre derinlikte olan Meriç Nehri 5 metre derinliğe düşüp çevresine yayılacak. Zarar verecek. O bakımdan nehrin derinleştirilmesi için o kumun alınmasında yarar var. Biz cüzi bir fiyata da olsa kumu vererek boşaltılmasından yanayız. Şu ana kadar alıcı çıkmadı ama kum için başvuran olursa sonuna kadar yardımcı oluruz”dedi.

KOYUNLAR OTLUYOR

Meriç Nehri'nin, Türkiye-Yunanistan sınırından başlayan 7.5 kilometrelik bölümü, 'Sınır Aşan Sular’ isimli 4.5 milyon Euro’luk Avrupa Birliği projesiyle temizlenmişti. Bu sayede daha önce 800 metreküp/saniyeye ulaştığında taşan Meriç Nehri’ndeki taşkın riski temizliğin ardından bin 200 metreküp/saniye seviyesine yükseltilmişti. Geçtiğimiz yıl tamamlanan projenin ardından çıkarılan kumlar,nehir kenarında bekletilirken, üzerinde koyunlar otluyor. Nehir kenarında bulunan kumların bir kısmı, etkili sağanak yağmurla birlikte yeniden nehre katılıyor. 

ADACIKLAR OLUŞUYOR

Meriç Nehri’ni Edirne’deki Karaağaç Mahallesi’ne bağlayan tarihi Meriç Köprüsü çevresinde şu anda 235 olan nehir debisi, aşırı sıcakların ardından 70 metreküp / saniyeye kadar düşebiliyor. Bu dönemde nehrin büyük bir kısmında kum adacıkları oluşuyor ve bu adacıklarda yürünebiliyor.

Haber Merkezi