Borçlara elveda

İki ayrı torba yasa tasarısını TBMM'ye sunan AK Parti Hükümeti, 150'ye yakın maddeden oluşan bu tasarılarda milyonlarca vatandaşın vergi, prim ve idari para cezalarının yeniden yapılandırılmasın

GÜNDEM 6.07.2014 16:16:00 0
Borçlara elveda

Türkiye tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketi hazırlandı. Torba yasa tasarısıyla, milyonlarca vatandaşın vergi, sigorta primi ve idari para cezalarının faizleri siliniyor.

VATANDAŞ NEFES ALACAK

Düzenleme ile amme alacağı doğmuş bulunan gelir, kurumlar, gelir stopaj, kurumlar stopaj, KDV ve ÖTV cezaları kapsamda olurken, mükellefler bir takvim yılında ikiden fazla taksiti vadesinde ödememeleri ya da eksik ödemeleri halinde borçlarına ilişkin taksitlerden yararlanma haklarını kaybedecek. Türkiye'de yaklaşık 20 milyon vatandaşın 160 milyar TL’ye yakın borcunu yapılandıracak tasarı hem vatandaşa nefes aldıracak hem de Hazine'ye kaynak oluşturacak.

4 MİLYON VATANDAŞIN BORÇLARI YENİDEN YAPILANDIRILACAK

Tasarı ile SSK ve Bağ-Kur prim borçları yapılandırılacak. Gelir testine girmeyen 4 milyon vatandaşın borçları yeniden yapılandırılacak. RTÜK tarafından verilen ve kesinleştiği halde ödenmeyen idari para cezaları da yapılandırma kapsamına alındı. Çiftçinin belediyelere olan emlak, su ve çevre temizlik vergisi borçları da af kapsamına alındı. Açtığı işyerinde iki kişi çalıştıran emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmeyecek.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI DA YAPILANDIRMA KAPSAMINA ALINDI

TOKİ tarafından faizsiz konut kredisi kullanan şehit aileleri, harp ve vazife malulleri ile dul ve yetimlerine tapu harcı muafiyeti sağlanacak. Vefat eden eşinden ve babasından maaş alan kadınların, ortalama 15 bin TL’yi bulan ceza ve faizleri silinecek. Düzenlemeden yararlanacakların 65 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Üniversite öğrencilerinin öğrenim kredisi borçları da yapılandırma kapsamına alındı. Öğrencilerin borçlarının faizleri silinecek ve kalan miktar taksite bölünebilecek.

Haber / Ahmet KILAVUZ