"Madımak'ı unutmayacağız, unutturmayacağız"

Çerkezköy Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, önceki akşam Çerkezköy Belediye Meydanı'nda, 21 yıl önce Madımak Oteli yangınında hayatını kaybedenleri andı. Çerkezköy Pir Sultan Abdal KÃ?

GÜNDEM 3.07.2014 17:02:00 0

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri kapsamında kente gelen davetlilerin konakladığı Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 33 aydın ve 2 otel görevlisi ile 2 eylemci olmak üzere 37 kişinin öldüğü olayların 21'inci yıldönümünde Çerkezköyde anma etkinliği düzenlendi.

SİVAS OLAYLARINI ANDILAR

Çerkezköy’de Sivas olaylarının 21'inci yıldönümünde düzenlenen anma etkinliği ile Madımak Oteli'nde yaşamını yitirenler anıldı. Önceki akşam saat 19.30’da Çerkezköy Belediye Meydanında gerçekleşen etkinliğe Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Saim Özkan, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Şayka Çalışkan, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Daimi Kaya ve üyeler ile vatandaşlar katıldı. Programda günün anısına konuşma gerçekleştiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Daimi Kaya, “Pir Sultan’ı, Sivasta anmak için Sivas’a giden aydın, yazar, şair, ozan ve semahçılarımızdan oluşan 35 canımızın madımakta yakılarak katledilişinin üzerinden 21 yıl geçti. İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçen, Alevilerde derin üzüntülere neden olan böyle bir katliamı yaşamak çok kolay değil. Onun içindir ki, bu katliam Alevilik tarihinde yerini her zaman alacaktır. Onun içindir ki bu katliamı unutmuyoruz ve unutturmayacağız” dedi.

“BUNLARA HESAP SORULMALIDIR”

Kaya, “Maraş’ı, Çorum’u, Gaziyi ve Sivas’ı unutmamalıyız. Bu sorun sadece devrimcilerin, demokratların sorunu olamaz. Kendine insanım diyen, yaşam hakkını en kutsal bir hak olarak gören herkes, insanın diri diri yakılmasına karşı durmalı, tüm bu olaylarda sorumluluk taşıyanlar tarih önünde mahkum edilmeli, bunlara hesap sormalıdır. Toplumların yazılı tarihi baskıya, zulme sömürüye ve katliamlara karşı mücadele tarihidir. Demokrasi, insan hakları ve özgürlükler adına sahip olunan tüm değerler, bedeller ödenerek elde edildiğini unutmamalıyız. Onun içindir ki değerlidir ve korunmalıdır. İşte bu bedeller Maraş’tır, Çorum’dur, gazidir ve içimizdeki ateşin sönmediği Sivas’tır. Bunun içindir ki gerici, şeriatçı ve faşist bir ayaklanmanın provasının yapıldığı, sekiz saat boyunca devletin ve güvenlik güçlerinin seyirci olduğu Sivas katliamını unutmayacağız ve unutturmayacağız” diye konuştu.

“UNUTTURMAMAK GEREKİYOR”

“Geçmişe perde çekilmesine rağmen acılar unutulmuyor” diyerek konuşmasını sürdüren Kaya “ Katliamı unutturmak tam tersine acımızı daha da katlandırmaktadır. Maraş’ı, Çorum’u, Gazi’yi ve Sivas’ı unutamıyoruz. Daha güzel bir ülkede yaşamak istiyorsak, aynı katliamlara uğramak istemiyorsak unutmamalıyız, unutturmamalıyız. Hitler Almanya’sında ve bir çok ülkede geçmişte yaşanan acı olayların bir daha tekrarlanmaması için yaşanan acı olayların üzerine perde çekmek değil, herkesin anlayabilmesi ve görebilmesi için çalışmalar yapılmakta ve utanç müzeleri oluşturmaktadır. Bu da, toplumun gelecekte aynı acıyı yaşamasına engel olmaktadır. Eğer Çorum, Maraş olaylarının üzerinde perde çekilmemiş olsaydı, sorumlu olanlardan hesap sorulsaydı, şimdi gazi mahallesinde hayatını yitiren canlarımız hayatta olacaklardır. Sivas’ta 35 canımız yaşıyor olacak ve canımız yanmıyor olacaktı. Gelecekte aynı acıların yaşanmaması için her şeyin aydınlığa kavuşturulması ve bu katliamların da unutturulmaması gerekmektedir” dedi.

“ALEVİLERİN SORUNLARINI GÖRMELİDİR”

Kaya “ Ülkede alevi sorunları gün geçtikçe derinleşiyor. Hükümet alevilerin hassasiyetini hiçbir şekilde anlamamaktadır veya anlamakta olup bilinçli olarak Alevileri görmemezlikten gelmektedir. Alevilerin artık devletin bizlere bakış açışına tahammülü kalmamıştır. Devlet bir an önce alevi politikasını değiştirmelidir. Artık Alevileri ve Alevilerin sorunlarını görmelidir” diye konuştu. Belediye meydanında gerçekleşen basın açıklamasının ardından grup sessiz bir şekilde oturma eylemi yaptı.

Haber/Seyit SÜREN