Çanakkale gezici müzesi Edirne'ye geldi

Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün organizasyonuyla Türkiye'yi dolaşan Çanakkale Gezici Müzesi Edirne'ye geldi. Açılışı yapılan etkinlikte, Çanakkale SavaşÄ

GÜNDEM 1.07.2014 13:59:00 0
Çanakkale gezici müzesi Edirne

“BURANIN GÖRÜLMESİ GEREKİYOR”

Eski Cami arkası İlhan Koman Parkı’nda ziyaretçileri ağırlayacak olan müzenin açılışında Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, destanlar yazılmış bir savaşın müzesinin Edirne'ye gelmesinin son derece güzel bir olay olduğunu söyledi. Vali Şahin, Edirneliler'in 1 hafta boyunca müzeyi doldurup ibret alacaklarını düşündüğünü belirtti.  Çanakkale'nin yerinde gidilip görülmesi gereken bir yer olduğunu vurgulayan Vali Şahin, "Çanakkale çok farklıdır. Mehmet Akif'i herkes Safahat'ı ile bilir ama Mehmet Akif, Çanakkale ile bilinir. Onun Çanakkale için yazmış olduğu destan aynen, harfiyen gerçekleşen bir destandır. İşte o destanın bir bölümü bugün bizim huzurlarımızda olacak. Asıl burada görmek değil, esas olanı yerinde görmek makbuldur. Çoluğumuza çocuğumuza göstermeliyiz. Açık söylemeliyim ki, belki de Hac'dan sonra görülmesi gereken en güzel yerlerden, dini vecibe olarak, manevi olarak, buranın mutlaka görülmesi lazım" dedi. 

 

 

“EDİRNE’DE KALACAĞIZ”

Gezici Müze TIR'ın sahibi Çanakkaleli Tarihçi Ahmet Uslu imkanı ve vakti olmayanlara, Çanakkale'yi ve Çanakkale ruhunu anlatmak için 5 Aralık 2013'te Batman'dan yola çıktıklarını söyledi. Güneydoğu, Ege ve Akdeniz'den sonra Marmara turu kapsamında Edirnelileri Çanakkale ruhuyla buluşturan Uslu, "Şehitler diyarı Çanakkale'de Yarımadada bir özel müzenin sahibiyim. Bu özel müzeden yola çıkarak, imkanı olmayanlara, vakti olmayanlara Çanakkale'yi anlatmak üzere yola düştük. Amacımız, Cumhuriyet'in ön sözü Çanakkale'yi, Çanakkale ruhunu Anadolu'ya dalga dalga duyurmak ve tarih bilincinde Çanakkale'nin yerini almasını sağlamaktır. Bugün aynı kahramanlıklar anılmış başka bir kentteyiz, bu kentte bulunmak bize mutluluk ve huzur veriyor. Edirneliler'in bizi bağrına basacağını biliyoruz ve Edirneliler'i Çanakkale TIR'ını görmeye ve ardından da Çanakkale'ye davet ediyoruz. 5 Aralık 2013'te Batman'dan yola çıktı. Güneydoğu Anadolu'da Çanakkale'yi anlattık, Mustafa Kemal'i, Seyit Onbaşı'yı anlattık. Akdeniz ve Ege'den sonra Trakya'nın ucunda Edirne'deyiz. Sabah 9.00, akşam 21.00 olmak üzere 1 hafta müddetçe açığız" ifadelerini kaydetti.