Kaymakam Kubilay: Kalifiye eleman bir ihtiyaç oldu

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 8. Meslek Komitesi, önceki gün saat 14.00'da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda düzenlenen toplantıda ilçedeki meslek liseleri ve Halk Eğitim Merkezi te

GÜNDEM 26.06.2014 18:46:00 0
Kaymakam Kubilay: Kalifiye eleman bir ihtiyaç oldu

KISA, ORTA VE UZUN VADELİ PLANLAR HAZIRLANACAKTI

Toplantıya, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Taha Ülker,  ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meslek Komitesi Başkanları, sanayi firmalarının üst düzey temsilcileri, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri İrfan Kanmaz ve Abdullah Nair ile Çerkezköy’deki meslek liselerinin müdür ve öğretmenleri katıldı. Toplantıya katılanların kendilerini tanıtmasıyla başlayan toplantıda açılış konuşmasını Kaymakam Metin Kubilay yaptı. Toplantının temellerinin ÇTSO tarafından daha önce atıldığını söyleyen Kubilay, “Mesleki teknik eğitim konusu ile ilgili ÇTSO’da daha önce de toplantı yapmıştık. O toplantıda alınan kararlardan biri de ÇTSO 8. Meslek Komitesi’nin mesleki teknik eğitim konusu ile ilgili kısa, orta ve uzun vadeli planlar hazırlamasıydı” dedi.

YEPYENİ OSB’LER KURULUYOR

ÇTSO’nun ilçeye bir Anadolu Lisesi kazandırdığını anımsatan Kaymakam Kubilay, “Bunun yanında 3 okulumuzun doğalgaz dönüşümünü tamamladı. Tüm bu katkılardan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Çerkezköy denince akla ilk olarak sanayi geliyor. İlçemiz yüzlerce fabrika ve on binlerce çalışanın istihdam edildiği bir ilçedir. Her gün yeni fabrikalar ilçemize geliyor. Var olan fabrikalar alanlarını genişletiyor. Yepyeni OSB’ler kuruluyor. Halk Eğitimi Merkezi ve Mesleki Teknik Eğitim Merkezleri iyi kullanılmalıdır. Özellikle tekstil sektöründe ağırlıklı olmak üzere 89 modül geliştirdik. Her geçen gün de bu sayıyı arttırıyoruz” dedi. Tüm bu çalışmaların tek bir hedefinin olduğunu söyleyen Kubilay, “Biz ilçenin geleceğini inşa etmekle sorumluyuz. Hedefimiz, bir sanayi kenti olan Çerkezköy’e meslek liseleri ve Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu ile birlikte potansiyele uygun insanlar yetiştirmektir. Bugünkü toplantımızın amacı kısa vadede uygulayabileceğimiz hususlar hakkında fikir alışverişi yapmaktır” diye konuştu.

STAJ YERLERİNİN ÇOĞALTILMASI LAZIM

8. Meslek Komitesi olarak hazırladıkları kısa, orta ve uzun vadeli programlar hakkında bilgilendirmede bulunan ÇTSO Meclis Başkanı Taha Ülker, “Programımızın birinci adımını kısa vadede uygulanabilecek başlıklar oluşturuyor. Bu kapsamda; Meslek Lisesi öğrencilerinin fabrikalarda yapacakları stajların daha verimli hale getirilmesi gerekiyor. Stajyer taleplerinin doğru belirlenmesi, staj yerleri olarak fabrikaların yanı sıra küçük ve orta ölçekli işletmelerin de incelenerek staj yerlerinin çoğaltılması lazım. Sanayici ve rehber öğretmenler arasında işbirliğinin arttırılması, sanayici ve okul yöneticileri ile bir araya gelerek karşılıklı fikir alışverişinin devamlılığının sağlanması, Yeni bölümler oluşturulurken istatistikî verilere ulaşılarak ve ihtiyaca göre bölümlerin oluşturulması, Yatırımın daha ucuz olması ve sanayi de ihtiyaç duyulduğundan öncelikle Bilişim Laboratuvarlarının genişletilmesi. Emekli veya zamanı olan usta öğreticilerin laboratuvar ve atölye derslerinde görevlendirilmesinin sağlanması ve eğitmenlerinde bu konularla ilgili üniversitelerden dönem dönem kurs alması sağlanabilmeli” dedi.

OKUL YAPTIRILMASI ZORLAŞTI

Orta vadede ise Türk Tekstil Vakfı Endüstri Meslek Lisesi (METEM)’in örnek alınması gerektiğini söyleyen Ülker, “Metal sektörü alanında da bu tarz okulların kurulabilmesi içinTOBB, işveren ve işçi sendikaları gibi ilgili kuruluşların destekte bulunması sağlanabilir. Yeni kararname ile Devlet sadece Organize Sanayi Bölgeleri’nde kurulan Meslek Okullarının eğitim masraflarını karşıladığı için, bölge dışında Vakıflar ve veya Sivil Toplum örgütleri tarafından okul yaptırılması zor hale geldi. Bir kararname ile bu eksiklik giderilmelidir” diye konuştu. Uzun vadeli programlardan da bahseden Ülker, “Almanya’daki meslek eğitimi ÇTSO tarafından ULM Ticaret ve Sanayi Odası ziyaret edilerek detaylı olarak incelendi. Bu sistemin ülkemizde uygulanır hale getirilmesi muhakkak sağlanmalıdır. Bosch Siemens Fabrikalarının uygulaması kısmen örnek olarak gösterilebilir. Bosch Siemens Fabrikalarının üst yöneticisi, aynı zamanda Meclis Üyemiz Muharrem Yamaç, Almanya’da böyle bir eğitim alarak mühendis oldu. Bu çalışmalarda yol gösterici olabilir. Bu çalışmanın Devlet politikası olarak ele alınması ve Sanayi Kuruluşlarına, çalışan sayısıyla oranlanacak şekilde Mesleki eğitim öğrencisi alma, atölyelerinde eğitmen usta bulundurma mecburiyeti getirilmelidir” dedi.

DEĞERLENDİRMELER YAPILACAKTIR

Toplantıda gündeme gelen konuların İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Meslek Liselerinin müdürleri tarafından değerlendirilmesini isteyen Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, “Bu çalışmaların ardından OSB’ler ve ÇTSO kanalıyla Sanayici ve Meslek Eğitim Kuruluş Yöneticileri ile geniş kapsamlı bir toplantının yapılmasını ve bu toplantıda, mesleki eğitimle ilgili Çerkezköy’deki kurumların tanıtılmasını, Halk Eğitim merkezinin modül kursları hakkında sanayicilerin bilgilendirilmesini sağlayacağız” dedi.

Haber / Seyit SÜREN