2013-2014 eğitim ve öğretim yılını değerlendirdiler

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Çerkezköy'deki okul idarecilerine yönelik 'Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu' toplantısı düzenlendi.

GÜNDEM 24.06.2014 15:31:00 0
2013-2014 eğitim ve öğretim yılını değerlendirdiler

ÇTSO’DA TOPLANDILAR

Önceki gün saat 14.00’de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair, Çerkezköy 3 Nolu Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı ve ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, okul müdürleri, Rotary Kulübü üyesi Burhan Kartal, Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünden Yunus Yılmaz, Eğitim Sen Çerkezköy temsilcisi Meltem Karahan, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu görevlisi Gülsüm Turan ile öğretmenler katıldı.

“YILDA ÜÇ KEZ TOPLANIYORUZ”

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından danışma kurulu üyelerinin tanıtımına geçildi. Programın açılış konuşmasını Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair yaptı. Çerkezköy’de ki görevine yakın bir zamanda başladığını kaydeden Nair, daha önce alınan kararlardan ne kadarına uyulduğu hakkında bilgisi olmadığını ve bu konuda danışma kurulu üyelerinden bilgilendirme istediğini ifade etti. Gündemin diğer maddesinde ise Çerkezköy 3 Nolu Eğitim Bölgesi Danışma Kurulu Başkanı ve ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk eğitim bölgesi ve eğitim kuralları yönergesinden danışma kurulu ve çalışma alanları hakkında bilgilendirme yaptı. Bu kurulun yılda üç kez toplandığını kaydeden Türk “ Okullarımız sona erdi. Bu toplantımızda bu eğitim ve öğretim yılında yaşamış olduğumuz sorunları ve neler yaptık onları tartışacağız. Kısacası bu toplantı bir yılın değerlendirmesi olacak” diye konuştu. Hazırlanan gündem oy birliği ile kabul edildi.

 

 

“77 TANE KURS MODÜLÜ OLUŞTURDUK”

Gündeme alınması istenen konuların belirlenmesinin ardından Örgün ve Yaygın eğitimi bölgenin istek ve ihtiyaçlarına istihdam durumuna ve özelliklerine göre ikili kurumlarla işbirliği yaparak yönlendirilmesi, planlanması ve yürütülmesi konusu görüşüldü. Konuyla ilgili Türk Tekstil Vakfı METEM Müdürü Tuğrul Selimoğlu konuşma gerçekleştirdi. Özellikle bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda istihdama yönelik yapılan çalışmalar neticesinde Türk Tekstil Vakfı Metem Mesleki Eğitim Merkezi olarak Çerkezköy sanayisinde ihtiyaç duyulan meslek dallarını tespit ettiklerini tespit ettiklerini kaydeden Selimoğlu “ Meslek dalında çalışıp da kendisini geliştirmek için belge sahibi olmak isteyenleri de tespit ettik. Tekstil alanında Türkiye çapında 22 tane meslek alımında kurs açılıyor. Bizim tespit ettiğimiz kurslar bunun üzerinde idi. 77 tane kurs modülü oluşturduk. Alt yapı çalışmaları yapıldı ve bakanlık ile görüşüldü. Bu rakamlar Çerkezköy’e özel değildir. Türkiye’nin her yerinde modül havuzunda bu kursa ihtiyaç duyan gruplar kurs açabilecekler.  Bugüne kadar 10’a yakın kurs açılırken, bu yaz ise üç bin kişiyi bir araya getireceğiz” dedi.

“KURSLARA DEVAM EDECEĞİZ”

Gündem maddesi hakkında konuşan ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk “ Okul olarak üniversite sınavı öncesi maddi durumu olmayan öğrencilerimiz için halk eğitim merkezi ile birlikte ortaklaşa üniversiteye hazırlık kursu açtık. Aynı zamanda 7-19 yaş çocuk eğitimi ile ilgili velilerimize yönelik halk eğitim ile birlikte kurslar açtık. Bu kursları gelecek yılda yaygınlaştırarak devam ettirmek istiyoruz” diye konuştu.

“KOORDİNASYON SAĞLANMASI GEREKİYOR”

Sanayiciler ile Meslek Liseleri arasında iletişimsizlik sorunu olduğunu kaydeden  Halit Narin Teknik Ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Murat Güldez “ Kısacası kalifiye eleman sıkıntısı da bulunuyor. Sanayiciler okulumuzdan mezun olan öğrencilerimiz istihdam etmek istiyorlar ve bunu kalifiye istiyorlar.  Ancak yatırıma gelince yapmıyorlar. Kalifiye eleman yetiştirmek için okullarımızda makine eksikliği sorun oluyor. Meslek liselerinin kalifiye elaman yetiştirmesi için desteklenmesi gerekiyor. Fabrikalar ile okullar arasında koordinasyon sağlanması gerekiyor. Okullarımızda gerçekleştirdiğimiz toplantılara sanayiciler gelmiyorlar, okul bittikten sonra bizlere gelip yetişmiş eleman istiyorlar. Mezun olan öğrencilerimizin yüzde 80’i sözleşme imzalayıp işe başladılar” dedi.

“HİZMETLİ İHTİYACI VAR”

Gündemin bir diğer maddesinde ise eğitim ve öğretimin kesintisiz ve eksiksiz yürütülmesi için gerekli önlemlerin alınması konusu görüşüldü. Okullarında hizmetli sıkıntısı bulunduğunu kaydeden Türk Tekstil Vakfı METEM Müdürü Tuğrul Selimoğlu “ Türkiye Tekstil İşverenleri sendikasının yeni yönetimi değişti. Yönetim kurulu ile birlikte ekonomik bütçe daraltıldı. Hizmetli kadrosu yok. Sendika hizmetli olarak çalışan personelinin hepsini gönderdi. Öğrenci sayımız bugün itibariyle 260 olmasına rağmen, yeni kayıt ile birlikte 310’u bulacaktır. Gelecek yıldan itibaren okulumuzda hizmetli ihtiyacı doğacaktır” açıklamasında bulundu.

 

 

“DİĞER OKULLARA ÖNCELİK TANINSIN”

Çerkezköy’de bulunan okullarda hizmetli sorununun bulunduğunu kaydeden ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk “ İşkur hizmet alım yöntemi ile bakanlık ödeneği ile okullara personel gönderiyor. İş Kurdan sayıyı artırabilirsek okullarımızda sıkıntı kalmaz” dedi.  Ekonomik durumu düşük olan okullara İşkur’dan gelecek personelin öncelik tanınmasından yana olduğunu kaydeden 75.Yıl Ortaokulu Müdürü Burhan Açıkgöz “ Bence şehir merkezinden uzak ve bütçesi dar olan okullarımıza öncelik tanınsın. Bu eğitim ve öğretim yılında sıkıntılı dönem geçiren okullarımız olsun” diye konuştu.

“BU KONULARA DİKKAT ETMENİZ GEREKİYOR”

Gündem dışı konuşma gerçekleştiren Çerkezköy Milli Eğitim Şube Müdürü Abdullah Nair “ Okulların kapanmasına iki hafta kala öğrencilerde artık tatil var olgusu oluşuyor. Ancak siz öğretmenler olarak öğrencileri okulda tutmanız gerekiyor. Çerkezköy’de okulların kapanmasına iki hafta kala öğrenci kıyafetlerinde değişiklik ile birlikte öğrencileri değişik ortamlarda gördüm. Siz yöneticiler olarak son iki haftaya dikkat etmeniz gerekiyor. 2014-2015 Eğitim ve Öğretim yılının başındaki toplantıda bu konuyu detaylı konuşmamız gerekiyor” dedi.

“YÜKSEK KATILIM OLABİLİR”

Gündemin dokuzuncu maddesinde bölgedeki eğitim kurumları arasında gerekli iş birliği ve koordinasyonun gerçekleşmesi konusunda okulların sıkıntısı olmadığı kaydedildi. Bir sonraki gündem maddesinde ise eğitim bölgesi içinde, eğitim bölgesi arasında danışma ve rekabet sağlama suretiyle eğitimde kalitenin yükseltilmesi için yapılacak çalışmaların belirlenmesi görüşüldü. Geçmiş dönemlerde ilçede bulunan okullar arasında bilgi yarışmalarının düzenlendiğini kaydeden öğretmenler “ Bu yarışmalarda kaynaşma oluyordu. Ama son dönemlerde milli bayramlar haricinde fazla yarışma düzenlenmedi. Kent konseyinin kitap okuma yarışması oldu. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonunda ciddi yazışmalar yapılarak yüksek katılımlı yarışmalar düzenlenebilir” dedi. 

DİĞER OKULLARDAN STAJ İÇİN GELİYORLAR

Yeni Eğitim ve Öğretim döneminde müdürler kurulu yapacaklarını kaydeden Mustafa Türk “ Okul müdürü arkadaşlar önerilerini getirsinler, o konuyu da bağlayarak danışma kurulu toplantısına getirelim. Somut olarak neler yapabilir o gün karar veririz” diye konuştu.  Eğitim kurumları dışında bölgenin eğitime ayrılacak tüm potansiyel kaynaklarının seferber edilmesi maddesi hakkında konuşan ÇTSO Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk “ Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Tekstil bölümü öğrencilerine kurs açtık. Bazı dersler burada işleniyor ve Namık Kemal Üniversitesi Tekstil Mühendisliği bölümü öğrencileri de yaz stajlarını burada yapıyorlar. Ayrıca Sinop, Gerze ve Trabzon Meslek Yüksekokulu öğrencilerini de yaz ayında okulumuzda ağırlayacağız ve onlarda yıl sonu stajlarını burada yapacaklar” dedi.

“MADDE BAĞIMLILIĞI SEMİNERİ VERDİK”

Gündemin on dördüncü maddesinde ise oluşturulacak proje ekipleri ve komisyonların kurulması konusu görüşüldü. Alınan kararda projelere ağırlık verilmesi konusunda çalışmalar yapıldığı, yapılan projelerin de Milli Eğitim Müdürlüğüne teslim edildiği ifade edildi. Bir sonraki gündem maddesinde ise eğitim ortamlarında şiddetin önlenmesi ve azaltılması, çocuk ve gençlerin risk faktörlerinden korunması için yapılacak çalışmalar görüşüldü. Bu madde hakkında açıklamalarda bulunan ÇTSO Müdürü Mustafa Türk “ Tekirdağ Toplum Sağlığı Merkezi ile görüşüp okul olarak madde bağımlılığı semineri gerçekleştirdik. Bununla ilgili eğitim vermek isteyen okullarımız Emniyet Müdürlüğümüz ile irtibata geçip gerekli desteği alabilir” dedi. Dilek ve temennilerin ardından da toplantı sona erdi.