İşverene düdüklü protesto

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'nde 23'üncü Sokak'ta bulunan Coko Werk Fabrikası'nda sendikaya üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıkları iddia edilen 14 işçi için öncek

GÜNDEM 21.06.2014 17:23:00 0
İşverene düdüklü protesto

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Coko Werk Fabrikası'nda, sendikalaşmak istedikleri için ‘performans düşüklüğü’ gerekçesi ile işten çıkarıldıkları iddia edilen 14 işçi için Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi Üyeleri, fabrika önünde bir araya gelerek, Coko-Werk yönetimini protesto etti. Fabrika girişi önünde ağızlarda düdük, ellerde Türk Bayrakları ve Petrol İş Flamaları ile yapılan eylemde işten çıkarılan işçiler arasında Mayıs ayında “Ayın Elemanı” seçilen bir işçinin de yer aldığı öne sürüldü.

 

 

YALNIZ BIRAKMADILAR

Fabrika girişinde gerçekleştirilen eyleme Petrol iş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol İş Sendikası Genel Örgütlenme Sekreteri Nimetullah Sözen, Petrol İş İstanbul 1.Nolu Şube Başkanı Ahmet Baranlı, Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Petrol İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Ali Bayram, Jotun Boya, Elba Bant ve Polimer Kauçuk fabrikasında çalışan Petrol İş Sendikası üyesi işçiler de katıldı. 

 

 

KİMSENİN ŞÜPHESİ OLMASIN

Coko Werk Fabrikası işvereninin yıllardır işçileri asgari ücrete mahkum ettiğini belirten Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, “Petrol İş Sendikası işverenin yakasını asla bırakmayacak. Burada işçiler koyun ve köle gibi çalıştırılıyor. İşveren hukuk tanımıyor. Bu işçilerinin emeğini, alın terini ve hakkını vermiyor. İşte biz bunun için sendikal örgütlenme yoluna girdik” dedi. Coko-Werk işçisine sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyleyen Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, “Mücadelenizde yalnız değilsiniz. Sizlerin de katkılarıyla sonuda Coko-Werk’e sendika girecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. 

 

 

SENDİKALAŞMAK İSTEYEN İŞÇİLER KAPININ ÖNÜNE KOYULUYOR

Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova’nın konuşması sırasında fabrikanın giriş kapısına çıkan işçiler, kafalarına taktıkları mavi şapkaları fabrikanın bahçesine atarak, “Bugün kepimiz girdi, yarında biz gireceğiz” diye slogan attı. Protesto gösterisinde Petrol İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın da bir konuşma gerçekleştirdi. Türkiye’nin sendikal hak ve özgürlükler sıralamasında dünyanın en kötü 5 ülkesinden biri olduğunu belirten Öztaşkın, “Maalesef demokratikleşme ve özgürlükler adına birçok adım atılırken, sendikalaşma adına tek bir adım atılmadı. Ülkemizde işçilerin sendikalaşma hakkı Anayasa ile güvence altına alınmış olmasına rağmen, uygulamada bu haklar kullanılamıyor. Sendikalaşmak isteyen işçiler burada olduğu gibi kapının önüne konulmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

 

NE YAPARSANIZ YAPIN SÖKMEYECEK

Coko-Werk firmasının bir Avrupa şirketi olduğunu belirten Öztaşkın, “Kendi ülkelerinde sendikal haklara saygı duyduklarını söyleyen bu şirket, Türk işçisinin sendikal haklarına saygı duymuyor. Onlar buraya ucuz emek için geliyorlar. Bu nedenle de sendika istemiyorlar. Ne yaparsanız yapın sökmeyecek. Buraya sendika girecek. Eğer sendikal haklarımızı tanımamakta direnirlerse, yarın yetki bize geçtiğinde burunlarından fitil fitil getiririz. Biz ne başladığımız işi yarıda bırakırız, ne de yola çıktığımız arkadaşlarımızı yarı yolda bırakırız. Hiçbir güç bizi yolumuzdan döndüremez. Eninde sonunda bu kapıda Petrol İş bayrağı dalgalanacaktır” ifadelerini kullandı.  

 

 

SLOGANLAR ATTILAR

İki Coko-Wer işçisi ve Petrol İş Sendikası üyesi ‘Çalışma arkadaşlarına sendikalı olamaları için baskı yaptıkları’ gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını iddia etti. Performans yetersizliği gerekçesi ile işten çıkarıldığı iddia edilen işçilerden birinin de Mayıs Ayı’nda Ayın Elemanı seçilen İlknur Özgün olduğu belirtildi. Fabrika önünde toplanan ve düdük çalarak işvereni protesto eden Petrol İş Sendikası Üyeleri “İnadına sendika, inadına petrol iş”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Direne direne kazanacağız” şeklinde sloganlar attı. Petrol İş üyelerinin bir kısmı fabrika önünde eylem yapmaya devam ederken, diğer üyeler ise olaysız bir şekilde dağıldı.

Haber/Ahmet KARDEŞ