Güreşler Kırkpınar Ağasının karşılanması ile başladı

653.Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın Kırkpınar Ağası Mecek'i şehir merkezinde karşılamasıyla başladı.

GÜNDEM 20.06.2014 18:18:00 0
Güreşler Kırkpınar Ağasının karşılanması ile başladı

KEMERİNİ TAKTI

Edirne Belediyesi önünde davul ve zurna eşliğinde hareket eden kortej, Belediye Başkanı Recep Gürkan öncülüğünde Vali Dursun Ali Şahin, siyasetçiler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, eski Kırkpınar ağalarının katılımları ile ağayı karşılamak üzere Talatpaşa asfaltına kadar yürüdü. Talatpaşa asfaltından şehir merkezine doğru yaya olarak gelen Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek ile buluşan Edirne Belediye Başkanı Gürkan, Mecek’e, ağalık kemerini takarak, ardından çiçek verdi. 

 

 

“VAZGEÇİLMEZ OLDUĞUNA İNANIYORUM”

Karşılamanın olduğu alana bu yıl ilk defa bir platform kurulurken, platformda konuşma yapan Başkan Gürkan, "Bu yıl 653’üncüsünü düzenlediğimiz Kırkpınar’ımıza yakışır şekilde yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Kırkpınar’ın 4 temel direği var. Bu 4 temel direkten biri olmazsa diğeri de olmaz. Kırkpınar’ımızın 4 temel direğinden biri pehlivanlarımız, başpehlivanlarımız. İkincisi davul-zurna ekibimiz, üçüncüsü cazgırlarımız ve dördüncüsü de Kırkpınar ağalarımız ve ağamız. Bu bağlamda 653’üncü ağası ve Kırkpınar’ın en genç ağası, Süleyman Mecek’i karşıladık. Birazdan da Pehlivanlar Mezarlığı’na geçerek dualarımızı edeceğiz, çeleneklerimizi koyacağız. Ama daha önce Kırkpınar’ın sonsuza kadar sürmesi adına bu 4 müessesenin çok önemli, çok değerli ve vazgeçilmez olduğuna inanıyorum" dedi. 

 

 

BİRLİK MESAJI VERDİ

Başkan Gürkan, önceki belediye başkanlarını ve Kırkpınar ağalarının platforma devam ederek birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ağa karşılanmasının ardından kortej Atatürk Anıtına yürüdü. Türk bayrağını 652'nci Kırkpınar Başpehlivanı İsmail Balaban taşırken, Atatürk anıtına çelenk sunumunu, Vali Şahin, Başkan Gürkan ve Kırkpınar Ağası Mecek birlikte yaptı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kırkpınar Marşı ile anıttaki tören son buldu.Törene, Adalı Halil ve Kara Emin’in de mezarlarının bulunduğu Pehlivanlar Mezarlığı'nda devam edildi. Kara Emin ve Adalı Halil'in mezarı başına çelenk konulmasının ardından, Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm'ün duası eşliğinde, ebediyete göçmüş tüm pehlivanlara dualar edildi.