Cumhurbaşkanı Gül Türkiye turunu Kırklareli'nde tamamladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıktığı yurt gezilerinin sonuncusunu Kırklareli'ne gerçekleştirdi. Gül, "81'inci ilimiz olarak bütün Türkiye'yi doğusundan dolaşırken, batısı

GÜNDEM 19.06.2014 14:58:00 0
Cumhurbaşkanı Gül Türkiye turunu Kırklareli

“KIRKLARELİ’NDE TAMAMLADIM”

Kırklareli Valiliği önünde vatandaşlara hitap eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’de bulunan 81 ilin hepsine Cumhurbaşkanı olarak ziyaret gerçekleştirdiğini belirterek, "Daha önce siyasette, hükümette bulunduğum dönemlerde Kırklareli’ne geldim ama Cumhurbaşkanınız olarak ilk defa geliyorum. Öğrendiğim kadarıyla çok uzun yıllardır bir Cumhurbaşkanı ziyareti bu güzel ilimize gerçekleşmemiş. Cumhurbaşkanı seçildiğim ilk günlerde Türkiye’deki bütün illerimizi gezmeyi aklıma koymuştum. Fırsat buldukça doğuya, batıya, kuzeye, güneye bütün illerimizin hepsini ziyaret ettim. Bugün belki Kırklareli son oldu, yani şöyle son oldu daha önce gelme imkanı birkaç kez vardı ama bazı sebeplerden ertelemek zorunda kaldık. Dolayısıyla 81’inci ilimiz olarak bütün Türkiye’yi doğusundan dolaşırken batısında en son olarak size gelmiş oldum. Bu şekilde 81 ili gezmiş oldum. Bunu Kırklareli’de tamamlamış oldum" diye konuştu.

 

 

"KIRKLARELİ MEMLEKETİMİZİN EN GÜZEL İLLERİNDEN BİR TANESİ"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin en güzel illerinden bir tanesinin Kırklareli olduğunu belirterek, "Burası memleketimizin en güzel illerinden biri, güzel bir Rumeli şehri. Burası doğal güzellikleriyle, ormanıyla, gerçekten sadece bizlerin, sizlerin değil yabancıların da görmek istedikleri çok güzel bir şehrimiz. Burayı en güzel şekilde muhafaza etmek herkesin görevidir. Ayrıca tarım, sanayi ve Türkiye’nin çok büyük tesisleri de sizin il sınırlarınız içinde. Türkiye’nin en güzel beldelerinden birisinde yaşıyorsunuz. Şehrinizin, memleketimizin, ülkemizin kıymetini muhakkak bilin. Bütün vatandaşlardan istediğim bu. Her zaman altını çizdiğim husus o. Birbirimizin kıymetini bileceğiz Türkiye’yi daha mutlu, en gelişmiş ülkelerin daha da ötesine taşımak için el birliğiyle gece gündüz hepimiz çalışacağız. Burası çok huzurlu bir şehrimiz. Komşuluğu gayet üstün. Bunun böyle olmasını hep arzu ediyorum. Geleceğin hepimize çok daha güzellikler getireceğinden emin olmanızı istiyorum. Bir kez daha gösterdiğiniz bu sevgi için teşekkür ediyor, hepinize ayrı ayrı sevgilerimi gönderiyorum" ifadelerini kaydetti.

 

 

“BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ BUDUR”

Vatandaşlara seslendikten sonra Kırklareli Valisi Mustafa Yaman’ı makamında ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, valilikte yaptığı konuşmasında, "Başkonsolosluk görevlilerimizi sağ salim Türkiye’ye getirmek için devlet görevlileri, herkes, gece gündüz teyakkuz halinde ve her türlü çalışma yapılıyor bundan emin olunmasını isterim. Bizim birinci önceliğimiz budur, bunu bilmenizi isterim" dedi.Türkiye'nin daima dışarıdaki soydaşlarını kendisine dert edindiğini ve soydaşlarının güvenliğini, mutluluğunu düşündüğünün altını çizen Gül, "Bunun için de elinden gelen her şeyi yapar. Şüphesiz ki Irak’taki Türkmenler Irak Devleti’nin en sadık vatandaşlarıdır ama bizlerin de akrabalarıdır, bizlerin de soydaşlarıdır. Onların iki ateş arasında kalıp zarar görmelerini hiçbir zaman istemeyiz ve bunun böyle olmaması için de Türkiye olarak tabii ki elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

 

"IRAK VE SURİYE'DEKİ GELİŞMELER HEPİMİZİ ÇOK ÜZÜYOR"

Cumhurbaşkanı Gül valilik makamında gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Bir gazetecinin Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmeleri kendisinin nasıl gördüğünü sorması üzerine Gül, Irak ve Suriye’deki gelişmelerin herkesi çok üzdüğünü belirtti.  Komşu ülkelerde çok büyük acılar, yıkımların söz konusu olduğunu dile getiren Gül, "Radikal örgütler tarihten günümüze kadar bölgede yerini almış vaziyette. Giderek bu iç savaş şekline dönüşmeye başlamakta. Bunlar çok üzücü şeyler. Hele komşumuzda, nüfusu Müslüman olan, bazı açılardan akrabamız olan topluluklar var. Hepsi bizim akrabalarımızdır, komşumuzdur. Böyle bir durumun ortaya çıkmaması için Türkiye olarak çok ikazlarda bulunduk, çalışmalarda bulunduk" ifadelerini kaydetti.

 

 

“TÜRKİYE'YE YANSITMAMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Komşu ülkelerde yaşanan gelişmeleri Türkiye'ye yansıtmamak için çalıştıklarını söyleyen Gül, "Bugün çok büyük karmaşa hakim ve birbiriyle çarpışan gruplar var. Büyük dikkatle yaklaşmak gerekiyor. Türkiye’yi bu konulardan korumak birinci görevimizdir. Bu olaylar bazı güvenlik problemleri ve başka problemler çıkarıyor. Oradaki olumsuz gelişmeleri Türkiye’ye yansıtmamak için çalışıyoruz. Emniyet ve istihbarat güçleri ve herkes yoğun bir çalışma içerisinde. Zaman zaman terör örgütleri ortaya çıkıyor. Bütün bunların yayılmasını önlemek uluslararası camianın görevidir. Mısır ve Türkiye dost olan ülkedir. Akdeniz'in kıyısında 2 elmanın bir yarısı ülkeleriz. Maalesef Mısır’da olanlar da üzücü olmuştur. Çok sayıda insanın hapishanelerde olması, seçilmişlerin darbeyle görevlerinin sona ermesi bütün bunlar Mısır gibi ülkelerde yaşandı. Şüphesiz ki bunların böyle devam etmemesi gerekir. 20-30 sene önce bizim ülkemizde de böyle şeyler oldu. Biz kardeş Mısır’ın da gerçek anlamda demokrasiye geçmesini isteriz. Bu konuda yardımcı olmak herkesin görevidir. Mısır’da şu anda siyasi grupların bu hallerinin sona ermesi, onların normalleşme sürecinin hızlandırılması gerekiyor. Mısır ve Türk halkı her zaman kardeştir. Ve bu kardeşlik devam edecektir" açıklamasında bulundu. Cumhurbaşkanı Gül, 'Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından aktif siyasete dönecek misiniz?' sorusuna ise "Bunları biz kendi aramızda tabii ki istişare edeceğiz. Hep beraber neler yapacağımızı göreceksiniz" diye cevapladı.

 

 

BELEDİYE VE REKTÖRÜ ZİYARET ETTİ

Program çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç'ı ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Kırklareli Valisi Mustafa Yaman'ı makamında ziyaret etmesinin ardından yürüyerek Kırklareli Belediyesi'ne gitti. Burada halk oyunları ekibiyle karşılanan Gül, daha sonra Başkanlık makamında Kesimoğlu'nu ziyaret etti.  Belediye Başkanı Kesimoğlu'ndan Kırklareli hakkında bilgi alan Gül, daha sonra KLÜ Üniversitesi'nde Rektör Prof. Dr. Aykaç ile bir araya geldi. Üniversitelerde eğitim kalitesine dikkat çeken Gül, devletin üniversitelerin iyi olması için her türlü imkanı verdiğini kaydetti. 

 

 

CUMHURBAŞKANI GÜL SANCAK TESLİM TÖRENİNE KATILDI 

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5'inci Kolordu İstihkam Alay Komutanlığı’nda sancak teslim törenine katıldı.  Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de katıldığı Kırklareli'nin Pınarhisar ilçesindeki 5'nci Kolordu İstihkam Alay Komutanlığı Karadağ Kışlası'nda yapılan sancak devir teslim töreni askeri geçişle başladı. Törende alay tarihçesinin okunmasının ardından İstihkam Alay Komutanı Albay Fikri Kayhan Akın'ın özgeçmişi okundu. Sancak, edilen yemin ile birlikte Cumhurbaşkanı Gül tarafından İstihkam Alay Komutanı Albay Fikri Akın'a teslim edildi. 

Sancağın kutsal bir varlık olduğunu ve TSK'nın şeref timsali olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Gül, "Size ve istihkam alayının mensuplarına kutsal bir emaneti tevdi etmek üzere aranızdayım. Bu sancak kutsal bir varlıktır. Bu sancak TSK'nın şeref timsalidir. Türk ordusu tarihi boyunca sancağını korumuş ve uğrunda binlerce şehit vermiştir. Sizin de onun asil rengine leke getirmeyeceğinizden eminim. Bu kutsal emaneti Türkiye'nin Cumhurbaşkanı olarak size teslim ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsun" dedi.

Tören, sancağın teslim tutanağının Cumhurbaşkanı Gül tarafından imzalanmasının ardından tören geçişi ile son buldu. Törene Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel’in yanı sıra Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş, 5. Kolordu Komutanı Tahir Bekiroğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve çok sayıda askeri personel ile protokol üyeleri katıldı. 

 

 

HARİTE HEDİYE EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çıktığı yurt gezisi kapsamında Kırklareli'de bir dizi ziyaretlerde bulundu. Kırklareli Valisi Mustafa Yaman, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra iş adamları, siyasetçiler ve ilin önde gelenleriyle yemekte bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Gül, yemekten önce bütün illeri gezen ilk cumhurbaşkanı olması sebebiyle kendisi için hazırlatılan dev Türkiye haritasını imzaladı. Haritadaki illerin üzerinde Gül'ün ziyaret ettiği tarihler bulunurken, İstanbul ve Ankara'da ise Cumhurbaşkanlığı forsu yer aldı. 81 ilin tamamını ziyaret eden Cumhurbaşkanı Gül'ün ziyaretlerine ilk olarak 11 Eylül 2007 tarihinde Van ile başladığı, 18 Haziran 2014 tarihinde Kırklareli'de tamamladığı kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül, haritada başkent Ankara'nın üzerine imza attı.

Haber/Gökhan YILMAZ