Ergene nehrini kirletenler anında tespit edilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ergene Nehri'nin su kalitesini ileri teknolojiyle sürekli takip altına aldı. Orman Ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen &

GÜNDEM 18.06.2014 18:13:00 0
Ergene nehrini kirletenler anında tespit edilecek

30 DAKİKADA ÖLÇÜM YAPILACAK

Ölçüm istasyonlarıyla Ergene Nehri'nin su kalitesini anlık olarak belirleneceğini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, bu sistemle bilgisayar ortamında dünyanın her tarafından 30 dakikada bir ölçüm neticelerini görmenin, hem de ani deşarjları anında tespit etmenin mümkün olacağını vurguladı. Ölçüm istasyonları kurulurken sanayi tesislerin konumunun da göz önüne alındığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ergene Nehri üzerindeki 5 istasyonun Evrensekiz, Yulaflı, İnanlı-1, İnanlı-2 ve Yenice-Görece olduğunu söyledi.

İZLEME NOKTALARI OLACAK

İzleme noktalarından gelen verilerin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nde oluşturulan merkeze anlık olarak geldiğinin altını çizen Prof. Dr. Eroğlu "İzleme noktalarında sıcaklık, pH, çözünmüş oksijen, elektriksel iletkenlik, toplam organik karbon oranlarını izliyoruz. Ayrıca Evrensekiz ve Yenice-Görece istasyonlarında bu parametrelere ilaveten renk parametresi de izleniyor. Ölçülen parametrelerin doğruluğunu ve cihazların kontrolünü ise laboratuvarda gerçekleştirilen karşılaştırma testleri ile kontrol ediyoruz" dedi.

OLUMSUZ DEĞİŞİME SEBEP OLANLARA GEREKEN HEMEN YAPILACAK-

Ölçümü gerçekleştirilen parametrelerin değerlendirilmesinin Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde yapıldığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu "Anlık olarak veri alınan bu istasyonlar sayesinde nehir suyunda ani deşarjdan kaynaklanan olumsuz bir değişim olduğu anında tespit edilecek ve bunun sorumlularına hemen gereken yapılacak" diye konuştu Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri'nin yanlış şehirleşme ve sanayileşmenin kurbanı olduğunu nehrin kurtarılması için 2011 yılında Şafak Eylem Planı'nı başlattıklarını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Plan ile Ergene'ye her alanda tam koruma sağlandığını, nehrin su kalitesindeki iyileşmenin önemli seviyeye ulaştığını vurguladı.

ATIKSU İLERİ ARITMA TESİSLERİNİ DSİ YAPIYOR

Ergene Havzası Eylem Planı kapsamında belediyelerin yapması gereken atıksu arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapıldığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Şu ana kadar;

Kırklareli ili Merkez Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, Kırklareli Vize Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, Edirne-Uzunköprü Evsel Atıksu Arıtma Tesisi, EdirneUzunköprü Kollektör Hattını tamamladık. Hayrabolu, Malkara, Saray,Babaeski, Pınarhisar ve Keşan atıksu arıtma tesislerinin ise inşaatları devam ediyor. En kısa zamanda bunları da tamamlayarak hizmete alacağız. Ergene'yi temizlemeye kararlıyız" diye konuştu.

"TRAKYA'YA 10 MİLYARLIK YATIRIM"

Ergene Havzası'ndaki dağınık halde bulunan sanayi tesislerinin 8 adet Organize Sanayi Bölgesi (Osb) altında toplandığını da ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

"Buralardan kaynaklanacak atıksuların arıtılması maksadıyla 5 adet atıksu arıtma tesisi kurmayı planladık. İnşaatları devam eden bu arıtma tesislerinde günlük yaklaşık 400 bin m3 atıksu ileri derecede arıtılacaktır" "Şafak Eylem Planı ile Ergene hayata dönüyor" diye konuşan Prof. Dr.Veysel Eroğlu "Ayrıca Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale'ninTrakya'da kalan kısımlarını kapsayan Trakya Gelişim Projesi'ni (TRAGEP) hayata geçirdik. TRAGEP ile Trakya'da atıksu arıtımından ağaçlandırmaya, sulamadan içmesuyu teminine, dere ıslahından taşkın erken uyarı sistemine kadar pek çok alanda çalışma yapacağız ve proje kapsamındaTrakya'ya 10 milyar TL yatırım yapılıyor" dedi.