Tarımda çalışanların yüzde 83'ü kayıt dışı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Kayıtdışı İstihdamda Toplumsal Mutabakat Toplantısında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi ve İstihd

GÜNDEM 16.06.2014 18:25:00 0
Tarımda çalışanların yüzde 83

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İşkur Tekirdağ İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Kayıtdışı İstihdamda Toplumsal Mutabakat" adlı toplantı, dün 14.00-17.30 saatleri arasında Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

ORTAK HAREKET EDİYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi ve İstihdam Politikaları Daire Başkanı Cüneyt Özen gerçekleştirdi. Yüksek oranlı işsizlik, yetersiz eğitim düzeyi ve işletmeler üzerindeki vergi ve tazminat yükü gibi unsurların istihdama katılımı ve kayıtlı işlerde istihdamı engelleyen temel unsurlar olduğunu belirten Cüneyt Özen, “Tüm bu sorunların ortadan kaldırılması ve kayıtlı istihdamın teşvik edilmesi için ilgili kurumlarla ortaklaşa hareket ediyoruz” dedi.  

 

 

TARIMDA KAYIT DIŞI ÇALIŞAN ORANI YÜZDE 83

Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranının 2004-2005 yıllarında yüzde 50 seviyelerinde olduğunu belirten Cüneyt Özen, “Bu oran bugün yüzde 36 seviyelerine indi. Ancak yine de AB ülkeleri ile kıyaslandığında hala yüksek kalmaktadır” dedi. Türkiye’de kadınların yüzde 52, erkeklerin ise yüzde 30’unun kayıt dışı çalıştırıldığına dikkat çeken Özen, “Tarım sektöründe çalışanların yüzde 83’ü, tarım dışı sektörlerde çalışanların ise yüzde 22’si kayıt dışı çalışıyor. Toplam kayıt dışı istihdamın yüzde 34’ünü ücretli ve yevmiyeli çalışanlar oluşturuyor. Bunları yüzde 32’lik oranla kendi hesabına çalışanlar takip ediyor” diye konuştu.  

SORU CEVAP ŞEKLİNDE DEVAM ETTİ

Kayıtdışı İstihdamda Toplumsal Mutabakat Toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Temsilcisi ve İstihdam Politikaları Daire Başkanı Cüneyt Özen’in açılış konuşmasının ardından SGK Temsilcisi Nurgül Darçın’ın kayıt dışı ekonomi ile ilgili konuşması ile devam etti. Konuşmaların ardından soru-cevap şeklind devam eden toplantı saat 17.30’da sona erdi. Toplantıda Vergi Dairesi Müdürü Hacı Şimşek de hazır bulundu.

Haber / Ahmet KARDEŞ