Bölgesel işbirliğinde yerel idarelerin rolü anlatıldı

Avrupa Kıyı Bölgeleri Konferansı'nın (CPMR) alt komisyonu olan Balkan ve Karadeniz Komisyonu'nun Genel Kurul toplantısı Edirne de yapıldı. Balkan Karadeniz Bölgesel Komisyonu Genel Kurul Toplantısına, Edir

GÜNDEM 15.06.2014 14:57:00 0
Bölgesel işbirliğinde yerel idarelerin rolü anlatıldı

ZIPKINKURT SUNUM YAPTI

Programın sabah oturumunda, İşbirliği ve Turizm alanlarında çalışma grubu toplantıları gerçekleştirildi. İşbirliği Çalışma Grubu’nda ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Zıkınkurt da bir sunum gerçekleştirdi. 'Bölgesel İşbirliğinde Yerel İdarelerin Rolü' başlığı altında sunum yapan Zıpkınkurt, Karadeniz ve Balkan ülkelerinin bölgede barış, refah ve istikrar konusundaki beklentileri, ortaklık ve koordinasyon stratejisiyle bağlantılı olarak, yerel yönetimlerin birbirleri arasındaki dostluk ve işbirliği bağlarını güçlendirmesiyle gerçekleştirileceğini söyleyerek, yerel yönetimlerin Karadeniz ve Balkanlarda bölgesel entegrasyon yaratma amacına en yakın aracın “İşbirliği Programları” olduğunun altını çizdi.

 

 

PROSEDÜRLERİ BERTARAF ETMELİYİZ

Zıpkınkurt, ülkeleri yakınlaştıran, bölgesel işbirliğini teşvik eden en önemli faktörün ticaret olduğunun altını çizerek “Geçmişe baktığımızda, ticaret her zaman uluslar arasında yeni işbirliği kapıları açmış, insanları birbirine yaklaştırmış ve peşinden kaçınılmaz olarak sosyo-kültürel ve politik yakınlaşmaları da beraberinde getirmiştir. Ticaret olmazsa para olmaz, ticaret olmazsa ilişkiler daha ileriye taşınamaz” dedi. Konuşmasında vize konusuna da değinen Zıpkınkurt, ticari işbirliklerinde, işadamlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayarak “Her platformda ifade ediyorum, işadamlarının önündeki zorlayıcı vize prosedürlerini bertaraf etmeliyiz. Karadeniz Ekonomik İşbirliği ülkelerinin profesyonel sürücülerinin ve işadamlarının vize işlemlerinin kolaylaştırılması anlaşmalarının, bölge ülkeleri açısından önemli bir adım olarak görüyorum. Karadeniz ve Balkan Komisyonu, Balkan ülkeleri için de böyle bir girişimin öncülüğünü yapabilirse, inanın varoluş amacı yolunda çok önemli bir adım atmış olacaktır” açıklamalarında bulundu.