İşten çıkarılan arkadaşları için fabrika önünde eylem yaptılar

Coko Werk Fabrikası'ndan çıkarıldıkları öne sürülen 13 işçi için Petrol İş Sendikası Trakya Şubesi Üyeleri, fabrika önünde protesto düzenlediler.

GÜNDEM 10.06.2014 16:42:00 0
İşten çıkarılan arkadaşları için fabrika önünde eylem yaptılar

COKO WERK ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI YAPTILAR

Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Coko Werk Fabrikası'nda sendikaya üye oldukları iddiasıyla işten çıkarılan 13 işçi için protesto düzenlendi. Fabrika önünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Petrol İş İstanbul 1.Nolu Şube Başkanı Ahmet Duranlı Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Jotun, Elba ve Polimer Kauçuk’ta çalışan işçiler ile fabrikadan çıkarılan işçiler katıldı.

 

 

İŞVEREN HUKUK VE HAK TANIMAZ

Toplanan kalabalığın ardından basın açıklaması yapan Petrol İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Coko Werk Fabrikası işvereninin yıllardır işçileri asgari ücrete mahkum ettiğini ifade ederek, “İşçiler koyun ve köle gibi çalıştırılıyor. Hukuk tanımıyor, işçileri de 12 saat çalıştırıyor. Coko Werk Farel işvereni bu işçilerinin emeğini, alın terini ve hakkını vermiyor. İşte biz bunun için Coko Werk işçisi kardeşlerimiz ile birlikte sendikal örgütlenme yoluna girdik. Çünkü işveren hukuk ve hak tanımaz işçinin hakkını da tanımıyor” diye konuştu.

“MÜCADELEYE SONUNA KADAR DEVAM EDECEĞİZ”

Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, mücadelelerine sonuna kadar devam edeceklerini belirterek, şunları söyledi; “ Coko Werk fabrikası küresel bir şirkettir. Ulusal bir sermayedir. Bu küresel bir şirkettir. Sürekli büyüyen, ihracat yapan karına kar katan şirkettir. Çalışanları askeri ücret ile çalışıyor. Baskı altında çalışıyor. Çalışanları mesaiden maruz bırakıyor. İşçilerimizin burada örgütlenmesi anayasal haktır. Arkadaşlarımız anayasal haklarını kullandılar ve petrol iş ailesinin üyesi oldular. Anayasal ve yasal hakları kullanmayı engellemek suçtur. İşveren yasanın ve anayasanın da arkasına dolanarak buradaki sendikalaşmayı örgütlenmeyi engellemeye çalışıyor. Sendikamız gerekli girişimleri yapmaktadır ve Petrol-İş bayrağını da bu fabrikaya dikeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

 

“SENDİKAMIZA ÜYE OLDULAR”

Daha sonra ise açıklamalarda bulunan Petrol İş İstanbul 1.Nolu Şube Başkanı Ahmet Duranlı fabrika yönetimine tepki gösterdi. Örgütlenme haklarını kullandıkları için işten atılan üyelere dayanışma ve işverene tepkilerini iletmek için toplandıklarını kaydeden Duranlı “Ulusal bir firma olan Coko Werk işyerinde, işçilere hem uluslar arası anlaşmalarda yer alan hem de anayasal bir hak olan sendikalaşma haklarını kullandıkları için işten çıkarıldı. Bu işten atmalar yasalara aykırı olarak yapıldı. 4-5 Haziran tarihinde yapılan işten atmalarla, Coko-Werk yöneticileri de, sendika düşmanı bir işveren olduğunu bizlere gösterdi. Düne kadar insani çalışma koşullarının sağlandığı, geçinmenin mümkün olmadığı asgari ücretle yıllardır çalıştırılan işçiler, yapılan keyfi ve zorunlu fazla mesailere,16 saati aşan çalışma sürelerine dur demek için sendikamıza üye oldular” diye konuştu.

“İSTİFAYA ZORLAMAK YASA DIŞIDIR”

Coko Werk işçileri yasaların kendilerine verdiği hakkı kullanarak, çalışma koşullarını daha insanı bir noktaya getirmeye çalıştıklarını kaydeden Duranlı “ Bundan sonra olması gereken yönetimin, işçilerin yasal haklarına saygı göstermesi iken, işçiler sendika üyesi oldukları için işsizlikle, baskı ile cezalandırmaya çalışıldı. İşten atıldılar, baskı ve zorla istifaya zorlandılar. Baskılar devam ediyor. Buradan Coko Werk işverenine sesleniyoruz. Örgütlenme özgürlüğü yasalarla güvence altına alınmış evrensel bir haktır. İşçileri işten atmak, istifaya zorlamak yasa dışıdır. İşten atılan işçileri gelir al, üyelerimiz üzerindeki baskıyı kaldırır. İşçilerin örgütlenme haklarına saygı duy. Üye olan, işten attığın tüm işçiler sendikamızın bir ferdidir. Bu nedenle ailemizin hiçbir ferdi bundan sonraki süreçlerde yalnız olmayacaktır” dedi.

Haber/Ahmet KARDEŞ