Kırkpınar pehlivanlarının kıspetleri onun elinde şekilleniyor

Türkiye'de kıspet ustası 3 kişiden biri olan Adem Kayın, Kırkpınar pehlivanlarının kıspetlerini dikiyor. 56 yıldır kıspet diken İrfan Şahin'in yanında işi öğrenerek onun el vermesiyle mesleÄ

GÜNDEM 7.06.2014 18:46:00 0
Kırkpınar pehlivanlarının kıspetleri onun elinde şekilleniyor

DİKİMLERE BAŞLADI

Ata sporu yağlı güreşin simgelerinden olan kıspetin dana derisinden imal edildiğini dile getiren Kayın, Kırkpınar’ın ayrı bir kültürü olan kıspetin, güreşçiler için önemli bir yere sahip olduğunu kaydetti. Edirne’de yağlı güreş yapanlara kıspetlerini diken Kayın, kıspetin, paça, kasnak ve hazne kısmı ile 3 parçadan oluştuğunu söyledi. Hazne kısmının daha yumuşak olduğunu, kasnak ve paçalara bağlantı yapıldığını ifade eden Kayın, "Kıspette kasnak daha serttir, paçaları işlemelidir. Bu işlemelerin sebebi de rakip pehlivanın kıspetten kavrayamaması içindir. Paçaların ucunda yaklaşık 4,5 metre bir ip bulunmaktadır. Bu ipler bacaklara bağlanır, ipin bacağı kesmemesi için de altına keçe konur" dedi. Kıspet dikimini gönüllü olarak Bigalı İrfan Şahin ustanın yanında öğrendiğini belirten Kayın, "İrfan ustam da bana bu işi öğretirken, 'Yağlı güreşlerin olimpiyatlarının yapıldığı bir şehirde, kıspet ustasının olmasını istiyorum' şeklinde bir söylemi olmuştu. İnşallah da ben bu işi Edirne’de devam ettirerek yerine getireceğim" diye konuştu.

"USTAM İRFAN ŞAHİN KIRKPINAR’A KATILARAK BANA EL VERDİ"

Kayın, "Her pehlivan kendine özel bir kıspeti olsun ister. Tabiri caizse, öküzü çekecek kadar sağlam olmasını ister. Geçtiğimiz yıl ustam İrfan Şahin Kırkpınar’a katıldı, er meydanında artık sen bu işi yaparsın diyerek bana el verdi. Sağolsun ustam bana sen artık ustasın dedi ama, o var oldukça ben ustayım demiyorum, ben onun çırağıyım, inşallah ileride usta olacağız" şeklinde konuştu. Kıspet ustası Kayın, Balkanlardan da yeni yeni talepler gelmeye başladığını ifade etti.