Ata'nın misafir edildiği evde anılarını tazeledi

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 1936'da Muratlı'ya gelmesine tanık olan 85 yaşındaki Muazzez Arda, o günleri anlattı. Atatürk'ü Muratlı'da misafir eden Fevziye Hanım'ın gelinliğini Atatürk'Ã

GÜNDEM 4.06.2014 20:23:00 0
Ata

78 YIL SONRA ANILARINI TAZELEDİ

Mustafa Kemal Atatürk'ün 3 Haziran 1936 yılında Muratlı’ya gelmesine tanık olan Muazzez Arda, Atatürk’ün misafir olarak kaldığı eve 78 yıl sonra giderek anılarını canlandırdı. Atatürk'ün Fevziye -Maksut çiftinin evine misafir olduğunu söyleyen Arda, o dönemde ilkokul öğrencisi olduğunu, o gün orada olanları dikkatli bir şekilde dinleyerek Atatürk’e olan sevgiyi, saygıyı hayatı boyunca unutamadığını kaydetti. Atatürk’ün misafir olduğu eve 78 yıl sonra tekrar giden 85 yaşındaki Arda, "Atatürk trenle Muratlı girişine geldiğinde bütün vatandaşlar duygularını gizleyemeyip gözyaşlarını tutamadı" ifadelerini kullandı.

TÜM ÖĞRENCİLER HAZIR BULUNDU

Atatürk’ün Muratlı’ya geldiğinde okulların tatilde olmasına rağmen tüm öğrencilerin Atatürk’ü görebilmek için okul kıyafetlerini giyip istasyona geldiğini belirten Muazzez Arda, "Mustafa Kemal Atatürk Muratlı’ya geldiğinde okullar tatildi. Fakat biz öğrenciler Atatürk’ü görebilmek için okul kıyafetlerimizi giyip istasyona gittik. Muratlı’da bir tane ilkokul vardı oda 3. sınıfa kadardı" açıklamalarında bulundu.

ESKİDEN ANONS SİSTEMİ YOKTU

O dönem anons sistemi gibi vatandaşı bilgilendirme cihazlarının olmadığını onun yerine kahyaların mahallelerde duyuruları bağırarak yaptığını söyleyen Arda, "Eskiden anons sistemi yoktu, kahyalar bağırıyordu. Kahyalar 'büyük adam Atatürk geliyor' diye seslendi. Muratlı’da o zamanlar bir hükümetimiz, bir postanemiz, bir istasyon kahvemiz, bir kaç dükkan vardı. Bütün halk kasabadan Tekirdağ’dan, Çorlu’dan Çerkezköy’den, Saray’dan geldi. Çok kalabalık olmuştu, Tekirdağ caddesi köprüye kadar talika arabalarıyla dolmuştu" dedi.

 TREN KIRMIZI BAYRAKLAR İÇİNDE MURATLI GAR’INA GELDİ

Atatürk’ün Muratlı’ya geldiği trenin Türk Bayrağı’na sarılı bir şekilde görünmesi ile birlikte halkın büyük bir heyecan duyduğun ifade eden Muazzez Arda, "Tren düdüğünü öttürerek kırmızı bayraklar içinde geldi. Halk ağlayarak, özellikle hanımlarımız ağlayarak karşıladı. Ondan sonra konuşma yapıldı, nutuklar verildi. Sonra toplu olarak buraya gelindi" ifadelerini kullandı.

GELİNLİĞİNİ ATA’NIN AYAKLARI ALTINA SERDİ

Mustafa Kemal Atatürk’ün Fevziye-Maksut çiftinin evine misafir olarak geleceği sırada daha yeni evlenen Fevziye Hanım'ın gelinliğini kötü olan yola sererek Ata’ya halı yaptığını gözyaşlarıyla anlatan Muazzez Arda, Atatürk’ün gelinliği alarak Ankara’ya götürdüğünü ve orada temizleterek kendisine bir madalya ve takı gönderdiğini ifade etti. Atatürk’ün 3 Haziran 1936 yılında misafir olarak geldiği ev şuan müze olarak hizmet veriyor.

Haber / Menşure KARDEŞ